Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
preslav - майстор
tysonlkr написа:
Във форума има тема с реализиран такъв проект захранващ бойлера. Потърси я :wink:
Аз темата я видях, а може и да е друга, но точно това ме провокира да задам въпроса за възвращаемостта на инвестицията - според hidrazin някой е имал бол пари и ги е заровил в двора или налепил по фазадата на къщата си.
Аз предпочитам да не се правя на много умен, а да се допитам до хора чели, смятали или патили.
В момента везните клонят към вакуумнотръбен соларен бойлер, но и там се колебая дали да не заложа на далеч по-простия и дълговечен вариант с плосък селективен панел.
hidrazin - майстор
Плосък селективен панел и си свиркаш.
:partyman:
боян - специалист
Няма особено голяма далавера от тези ФЕЦ.Инвестицията е страшно голяма за да изкараш пари а възвращаемост има чак след 10 години.И доколкото знам тези ФЕЦ и Вятърните централи работят само при нужда през другото време са за красота /не съм на 100% сигорен за това/.Те дори русенския и варненския ТЕЦ нямат квота за производство на ел. енергия защото Американските Тецове Пловдив имат договори за още сумати години но това е друга тема.По-добро решение е Плосък селективен панел тези вакумните не са толкоз полезни как ги дават.
hidrazin - майстор
И доколкото знам тези ФЕЦ и Вятърните централи работят само при нужда през другото време са за красота /не съм на 100% сигорен за това/.
Няма такъв филм. Работят и са длъжни да им изкупуват произведеното. Диспечерите могат разбира се да ги спират, но само при нужда.
ditronix - специалист
Някой видя ли какво е писал leosat varna ? Аз подобни сметки ги правих лятото теоретично и при мен нещата излизаха даже по-зле! Сериозно се замислям за подобна схема,ще имам обаче проблем със съседите! Това е повече от сигурно!
lz1wvm - специалист
leosat varna написа:
Соларните панели ми икономисват лятото(май-септември) около 100лв/м от разхода за тока на бойлерите. Април и октомври е наполовина. Зимата ще разбера колко ми е икономията от камината. :cool:

П.П. За тези дето ще смятат: панелите топлят 2 бойлера по 120л, две семейства сме с малки деца, все още сме на промишлен ток (0,25лв). ;) Инсталацията ми е излязла около 1700лв, голяма част от нещата съм си ги правил сам. На третата година вече ще съм на далавера. :rock:

@alantion
Доколкото чух, харчела 2kW... и водата не гори (огъня е плазма)... иначе досега пожарникарите да са открили Еврика-та... ;)
Аз така и не разбрах,дали говрите за ток от слънцето,или за затопляне на бойлер(с термопанели)от слънцето. :-D
todortv - майстор
ditronix написа:
Някой видя ли какво е писал leosat varna ?
Тази сметка я правих 2006г. На следващата пролет монтирах панел 2,7м^2. и бойлер 120л.
Бойлера не е включван в ел. мрежата, топлият извод е свързан с проточен бойлер 7 kW.
Лятото проточният не се включва, само водата минава през него. Зимата се включва на 1,2 или 3, в
зависимост колко слънчев е бил деня.
По моите сметки трябва да съм го избил за 3-4 години. :drinkers:
hidrazin - майстор
Това решение с проточния бойлер ми хареса. Доста опростява нещата.
Определено си го избил за тези години.
todortv - майстор
На практика проточният съм го монтирал между смесителната батерия и огледалото.
Батериятя е за душ и той се захранва от извода за душа. В зависимост на коя посока е
врътката за душа се определя дали водата от обемния бойлер ще преминава през проточния или директно.
Отделно извода за душа на проточния минава през разпределител, който определя дали ще се ползва душа или
чучура в мивката. Не знам дали обясних разбираемо, но се получава така, че винаги има топла вода на душа и на мивката. Относно проточните бойлери - винаги плащаш толкова, колкото енергия консумираш в момента.
velas - специалист
lz1wvm написа:
Аз така и не разбрах,дали говрите за ток от слънцето,или за затопляне на бойлер(с термопанели)от слънцето. :-D
Термо панели са, връткащи. :-D

Тема "Идея да си изключим "зелената енергия" от сметките за ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: