• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 29
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vlad0 - специалист
Привет, да се включа по въпроса със заземяването, въпреки че съм пълен лаик по темата но наскоро си монтирах ДТЗ и си поиграх малко да я изпробвам как работи. Та реших да дам на късо фаза и земно, но първоначално ме беше страх от протичането на фаза по всички карпуси защото всички са заземени и за това боднах едно кабелче в земята и другия край директно на фазата и ДТЗ сработи мигновено. Идеята ми е че даже и калпаво заземяване ще свърши работа
dimitar.z - специалист
Niky написа:
Аз доколкото съм въждал такъв, има час на включване и час на изключване.
Няма възможност като цифровите да зададеш 7 примерно времена на включване и изключване.
Жалко :razz:
8180 - майстор
Малко се омеша темата по моя вина - все се оглеждам за някой компетентен за отговори и в случая ми се стори, че има такъв.
vlad0 написа:
Идеята ми е че даже и калпаво заземяване ще свърши работа
Макар да си в "моята теза-питане", ще те разочаровам малко - според мен, на ДТЗ изобщо не й пука какво има на третия проводник - нула, "защитна нула", земя, космос. Тя просто си следи баланса на токовете в работните два.
В твоя опит, ти отклоняваш достатъчно ток към земя от работната фаза и тя сработва, без изобщо да се интересува от "защитната нула", вързана на третия проводник, който се ползва за тестване на ДТЗ (вместо твоето "кабелче в земята"), когато я има.

Интересното е, че ако попиташ (дори и тук) "КАК да си вържа ДТЗ", ще те засипят със съвети как да си смениш цялата инсталация с трипроводна, как да си махаш пирончетата от мостовака, с колко кОм да тестваш 30mA, схеми на Шнайдер, насоки за ДТЗ, които не изключват фалшиво - за компютри, за бойлери (със съответната нарастваща цена).

Но, ако попиташ "ЗА КАКВО е всичко това", знаещите изчезват, заедно със съмнителните ползи.
Най-много авторитетно да заявят - "такъв е Нормативът".

Може и да греша.
hidrazin - майстор
Естествено, че на ДТЗ-то не и пука какво има на шарения кабел. :cool:
Той и не минава през нея и не и пука накъде ще се отклони ток - към защитния
проводник, към водопровода или някъде другаде. Просто трябва да има достатъчна
разлика в токовете през двете намотки.
Но, ако попиташ "ЗА КАКВО е всичко това"
Ми да го рзчоплим малко това за какво.
1-ви вариант - имаме двупроводна система, естествено занулена в контактите. Какво се получава ако
някъде по трасето се прекъсне нулата и имаме например включена готварска печка? Гарантирано офазяване
на корпуса !!! Същото би се получило не само при прекъсване на PEN проводника, но и при достатъчно
голямо повишаване съпротивлението на този проводник от лошо направени връзки, нагаряне и подобни.
2-ри вариант - трипроводна система с независими нулев и защитен проводник. Пак имаме същата
готварска печка свързана по правилата и включена. Какво би станало ако се прекъсне нулата? Нищо няма да стане,
защото корпуса е заземен. Просто печката ще спре да работи. Какво би станало обаче ако се прекъсне защитния проводник, тоя шарения? :-D
Няма да имаме защитно заземяване на корпуса и печката ще си работи. И корпуса няма да се офази, освен ако нямаме някъде повреда в изолацията или утечка към корпус.
Все пак такива повреди са значително по-рядко срещани.
Знам че сега много хора ще ревнат - ми те котлоните и фурните често имат утечки към корпус. Да така е, ама
едно е барнеш фазата примерно през нагревател 1000W (към 50 ома) както е в първия случай и друго е да я барнеш през съпротивлението на утечката (често е килооми и нагоре). :?
Та затова при ДТЗ-то толкова много се държи никъде да не се прекъсва защитния проводник.
Не че и тя е съвършена - ако си стъпил на ламината със сухи гумени джапанки и бръкнеш с два пирона във фазата и нулата ДТЗ-то хич и няма да разбере, че си се изпържил.:hot2:
И относно работата на ДТЗ в двупроводна инсталация - да, ще работи но не напълно. Примерно един бойлер често има незначителни и безопасни утечки
към водопроводната инсталация ако е с метални тръби и ще имаме чести и неоправдани сработвания на ДТЗ-то. Освен това няма да разпознава евентуално възникнали утечки в самия уред - двата тока са равни. И най-важното - ако си се опрял на въпросната печка, която е занулена в двупроводна инсталация с ДТЗ и барнеш същата фаза си изгорял !!!
И друго - при система TN-C-S - когато се прекъсне нулата преди връзката на нулевия и защитния ДТЗ-то НЕ РАБОТИ !!! Пак изгаряш!!! Нищо че си спокоен, нали имаш ДТЗ ??? :lol:
Дано съм успял да внеса малко яснота.
Малко дълго стана, ама няма как да е по-кратко.
Най-много авторитетно да заявят - "такъв е Нормативът".
:partyman:
8180 - майстор
hidrazin,
Благодаря за отделеното време.
Ще чета и вниквам пак, ама на първо гледане разбрах основно да изтъкваш предимствата на трипроводната схема (отделна опера) и случаи когато ДТЗ НЕ гарантира сигурност.
Мен все ме мъчи обратното - кога и доколко ДТЗ си струва инвестицията.
Едно експертно мнение за честотата на описваните случаи, също би било интересно.
Може и отделна тема да отворим, че тук за таймер питаха.
Поздрави,
hidrazin - майстор
кога и доколко ДТЗ си струва инвестицията
Чак експертно мнение за честотата едва ли някой ще може да ти даде. Предполагам никой не води такава статистика.
А дали си заслужава инвестицията? Ето:
ток уби 1
ток уби 2
ток уби 3
ток уби 4
ток уби 5
ток уби 6
Мисля, че отговорът е пределно ясен. Пък и оскъпяването не е чак толкова голямо.
Относно темата - малко я оклепахме. Дано ни извинят.
Лека и руса!
:partyman:
Junak - майстор
За мен системата TN-C-S за мощни консуматори с метален корпус е достатъчно сигурна и без ДТЗ. А доколко ДТЗ си струва инвестицията - ми трябва да се продват - щом се произвеждат. Да не би досега хората да умираха непрекъснато без ДТЗ ? При калпаво направена инсталация и с ДТЗ, и без ДТЗ пак ще се мре. Лично мнение.
fikata - майстор
Може и отделна тема да отворим
Има си тема "Дефектно токова защита" /втората в този раздел/.Така че всичко написано тук по нея може да се пренесе там от модератора и да се продължи от желаещите. :)
И аз малко опит ще споделя:

Направих "класическата схема" DIN-таймер + контактор + бонус ДТЗ. Таймерът работеше добре на сухи тренировки, но когато проверих работата на таблото - като цяло с контактор и под напрежение се оказа че контактора включва несигурно, с брум, звън почти като на звънец.
Взех за преглед таймера, а контактора управляван с фаза/нула щраква от веднъж. Таймера настрани също си работи добре (мислех че китайското реле вътре не може и управляващия ток на контактора да комутира като хората...).
Тогава се сетих че може магнитното поле на контактора (променливо) клати котвата на реле(нце)то в таймера. Тогава пробвах да разменя реда на шината": DIN-таймер + бонус ДТЗ + контактор.
Прикачен файл:
IMGP1711rsz.JPG
Разделени таймер и контактор.
IMGP1711rsz.JPG (114.22 KиБ) Видяна 3335 пъти
Така всичко се кротна. Включването и изключването на контактора стана едно ясно кратко щракване. Т.е. наистина магнитното поле на релето в таймера се е разколебавало от магнитното поле на контактора.
8180 - майстор
Търпя критики за спама :axe: , Фиката да прощава - трудно е читавото разделяне и прехвърляне на мнения.
Съгласен с Юнака.
Коментар:
hidrazin написа:
Мисля, че отговорът е пределно ясен. Пък и оскъпяването не е чак толкова голямо.
Относно темата - малко я оклепахме. Дано ни извинят.
Не бих каза, че е "пределно ясен":
Ток уби 1 - какъв е този офазен контакт (вероятно грешно свързан) и как ДТЗ изобщо би предпазила бебето? 30 мА за бебе са си доста.
Ток уби 2 - тук се препоръчва "изключване на помпата", което считам за нормално.
Ток уби 3 - тук, явно е отсъствало качествено зануляване, според мен.
Ток уби 4 - тук некомпетентен си ремонтира бойлера под напрежение. Възможно е ДТЗ да го спаси, ако ДРУГ компетентен е монтирал ДТЗ.
Ток уби 5 - вж. 4.
Ток уби 6 - какъв ток по тръбите след "журналистическо късо". Вж. 3.

Сори, мисля и в конкретните теми задавах въпроса, считайки го за важен, особено при масово рекламираната панацея - ако бяхме измрели без ДТЗ, нямаше на кого да я рекламират. :)
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 29

Тема "Реле за време (таймер) за управление на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: