• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте майстори,вчера се регистрирах във вашият форум и прочетох доста интересни неща.Направи ми и впечатление че има и доста потребители с големи знания.
Можели да се направи стълбищно осветление като линк бутоните в апартаментите да са действащи,а в коридора да няма линк бутон а да има датчик за движение.Ако може,ще се радвам да миизпратите някаква схема.Също и да ми обясните принципа на работа на датчик за движение.
Предварително благодаря.
moni8888 - напреднал
Ами има лампи с вграден датчик просто я монтираш и това е,като разбира се си сложиш ключове.
moni8888 написа:
Ами има лампи с вграден датчик просто я монтираш и това е,като разбира се си сложиш ключове.
Ако може повече да ми разясниш за тези лампи и как ще светне като не е затворена веригата.Според мен трябва да се изтегли още една линия от ГРТ която да обира датчиците и да е вързана за стълбищният автомат,но каква е точно схемата.
ELEMENTAL - специалист
:idea:

Прикачен файл

PIR.jpg
PIR.jpg (42.51 KиБ) Видяна 10451 пъти
ELEMENTAL написа:
:idea:
Много благодаря,но имам още един въпрос.Може да прозвучи глупаво но би ли ми обяснил работата на ПИР-датчика и релето,нещо не мога да си изясня схемата.
velsi - Почетен майстор
Самия пир датчик си има вътре реле. Контакта на това реле затваря веригата на стълбищния автомат. Или с други думи: на мястото на досегашния бутон на площадката връзваш нормално отворения контакт на релето в датчика.
ELEMENTAL - специалист
velsi написа:
на мястото на досегашния бутон на площадката връзваш нормално отворения контакт на релето в датчика.
За да стане така трябва да се прекъсне (вътре в датчиците) печатното проводниче свързващо единия извод на норм. отвореният контакт с фазата, на извода да се запои проводник и заедно с проводн. от другия извод на контакта да се вържат на мястото на досегашните бутони.
При моята схема това вадене на допълнителни проводници е спестено.
Във всички случаи, обаче ще ти се наложи да махнеш RC веригата свързана паралелно на контакта на релето в ПИР датчика.

Прикачен файл

RC.jpg
RC.jpg (11.75 KиБ) Видяна 10404 пъти
pavelari - майстор
В моя блок релето за стълбищно осветление е на 24 Волта. Така че внимавайте с тия пир датчици - може да станете ПИР-отехници :)
шегувам се но го споделям защото и аз се наех да правя това но първо измерих напрежението на двете жички на ключа, щото на фазомер не светна. И Така си изтеглих кабел от моето табло за да си захраня пир-а, който задължително е със сух контакт и комутира 24-те волта
Palawnik - специалист
Според мен най-лесно ще стане по следния начин.
1.Намираш в таблото къде е контактора за осветлението.
2.Изключваш кабелите които са на контактите му.
3.На всяка лампа монтираш по един датчик за движение.
4.Свързваш кабелите които са били на контактите му. Все едно че е постоянно включен.
5.Пробваш и настройваш датчиците.
6.Похвалваш се пред комшийките колко разбираш от електрика, а на нас пращаш шише ракия или вино с няколко пържолки.
По този начин когато има движение на съответния етаж лампата светва. Останалите е тъмно и се пести енергия..
Ако на един етаж има повече от една лампа ще го мислим после :? как да стане с един датчик.
Успех
  • 1
  • 2

Тема "Стълбищно осветление с датчик за движение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: