• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 29
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dyaneff - майстор
Находчиво решение. =D>
vk - специалист
Колегата a.tanas - много добро решение. Тия китайски таймери и аз ги гледам от доста време (по 20 лв някъде) - как се справят ? Аналогичен, седмичен таймер от авторитетните марки, отива над 60-70 лв.
За ДТЗ-то ясно е че няма реклама, просто това е още един компонент от системата за сигурност. В блока на бабата имаше пренапрежение - изгоряха им уредите със всички последващи разправии. Ако имаше напреженова защита ? Ама такова нещо не им се случвало от 40 години. Ама то 1 път се случва - така и с ДТЗ.
hidrazin - майстор
Уф. Хич не рекламирам панацеята, пък и тя не е такава. Щом си играеш с тока винаги може да стане "играчка-плачка. :?
То и аз за мълниите си мислех - "баш на мен ли ?" докато не си хванах една на вилата. Върна ме доста назад. :shock:
Та сега обмислям вторично заземяване с катодни отводители. Не че не знам кое как трябва да е, ама пусти мързел. :oops:

А към a.tanas - щом си открил електромагнитната съвместимост би трябвало да си наясно, че и това ДТЗ има бобини в него.
Предполагам не си проверил как се държи ДТЗ-то при включени таймер и контактор? Не е лошо да провериш.
Взаимното влияние лесно се отстранява с екран между отделните елементи.
:partyman:
gogo7777 - майстор
За ДТЗ-то ясно е че няма реклама, просто това е още един компонент от системата за сигурност.
Да де ама що се "набутва" и в битовите инсталации. Тия защити са за места където работят много хора и т.н. Да се монтира такава в къщи е оправдано ако наистина има нужда да се защити нещо си, а не като още една допълнителна. Няма да се учудя ако даже ни задължат да си купим тая "екстра". Така си купихме нови авто пожарогасители с манометри, така си купихме водомери, топломери, електромери, чат пат си сменяме и личните карти :-D .
На хората така и не им става ясно трябва ли или не. Нека някой наистина компетентен (аз не съм такъв признавам си без бой :-D ) да разясни веднъж за винаги защо е необходимо да се подсигурим с ДТЗ. Ако е достатъчно убедим аз веднага ще си монтирам такава у дома. :-D
drastar - специалист
и празната пушка гърми веднъж на сто години

ако има в този форум колеги работещи в европа , да кажат как е там , аз съм в белгия тук е ДТЗ задължителна на всякъде, битови или индустриални инсталации.
ДТЗ аз също ценя. Съгласен - че и без нея се живее ... не дай Боже без нея да се мре. То и с нея да не дава... ;-) Ясно е че има случаи в които ще спаси.

drastar попита за Европата... Мой съученик имаше къща за продаване в Америката (Северна Каролина май) и не можеше да я продаде законно, преди сертифициран ел. техник да свърже ДТЗ на всички контакти в мокро помещение или контакти на по-малко от 2 м (разпънати ръце) от мивка в кухнята примерно.

А като пояснение (някъде назад в темата и аз бях го прочел) таймера под 20 лв. (~16 ли беше?) се намира в Конрад. Контактора от ТашевГ. беше малко над 30 лв. ДТЗ отдавна купувана май беше около 60.
колев - специалист
Niky написа:
Здравей.

Трябва да правя инсталация за бойлер тия дни, и вдъхновен от вашите творения тук мисля да сложа таймер и контактор да го управлявам.

Ще ползвам следната схема:

Изображение

Имам обаче няколко въпроса.
Първият е - да прекъсвам ли нулата с ключа?
Дали не е по-добре да прекъсвам само фазата, нищо че на ключа се прекъсват и двете.
Ключа е Легранд
Изображение

Както се вижда, тук се прекъсват и двете.

По важният ми въпрос -
Понеже вече съм прекъснал и заземяването, мога ли да разчитам на това винтче на кутията, или да къртя наново и да си пусна директна земя до твърдата връзка?
Това е кутията -
Изображение

А това е твърдата връзка -
Изображение

Просто мни кажете кое е правилното и най-безопасно.
Другото ще го направя, което и да е то.
Връзването на самия бойлер към твърдата връзка мисля да оставя на техниците. Аз соме щи ги проверя :)
Според мен силовия ключ най отпред не ти е необходим. Остави контактора да извършва комутацията. Изведи към него обикновен ключ за осветление за да пускаш бойлера независимо от таймера.Ако е необходимо изключване на захранването на бойлера - бушона в ел.таблото.
fikata - майстор
Смисълът на контактора е да раздели силовата верига/работния ток за нагревателите/ от веригата за управление, в която протича по малък ток от работния като по този начин удължава живота на контактните системи и надежността на елементите участващи в схемата за управление на контактора. В този случай в схемата за управление на контактора трябва да участват контактите на таймера,терморегулатора и термичната защита.
колев - специалист
Така е , но в управляващата верига може да е само таймера и ключ ,а бойлера да си остане със заводската инсталация.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Аз съм оставил термичната защита на силовата верига. Терморегулатора е в управляващата.
Преди 7-8 години бях на квартира, бойлера беше от старите, но с контактор (не помня дали имаше термична защита и как е вързана). През нощта тръбичката за терморегулатора протича и почва да го пълни с вода, терморегулатора изключва, но през водата продължава да протича ток достатъчен да държи контактора включен. Сутринта външния кожух на бойлера "пари не се бара" , добре че клапана беше от старите дето капят като изтървани.
Мисълта ми е, че ако се намокрят елементите във управляващата верига на контактора ще има проблем.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 29

Тема "Реле за време (таймер) за управление на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: