Колегата a.tanas - много добро решение. Тия китайски таймери и аз ги гледам от доста време (по 20 лв някъде) - как се справят ? Аналогичен, седмичен таймер от авторитетните марки, отива над 60-70 лв.
За ДТЗ-то ясно е че няма реклама, просто това е още един компонент от системата за сигурност. В блока на бабата имаше пренапрежение - изгоряха им уредите със всички последващи разправии. Ако имаше напреженова защита ? Ама такова нещо не им се случвало от 40 години. Ама то 1 път се случва - така и с ДТЗ.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dyaneff
- майстор
282 мнения в "Реле за време (таймер) за управление на бойлер"
hidrazin
- майстор
Уф. Хич не рекламирам панацеята, пък и тя не е такава. Щом си играеш с тока винаги може да стане "играчка-плачка.
То и аз за мълниите си мислех - "баш на мен ли ?" докато не си хванах една на вилата. Върна ме доста назад.
Та сега обмислям вторично заземяване с катодни отводители. Не че не знам кое как трябва да е, ама пусти мързел.
А към a.tanas - щом си открил електромагнитната съвместимост би трябвало да си наясно, че и това ДТЗ има бобини в него.
Предполагам не си проверил как се държи ДТЗ-то при включени таймер и контактор? Не е лошо да провериш.
Взаимното влияние лесно се отстранява с екран между отделните елементи.

То и аз за мълниите си мислех - "баш на мен ли ?" докато не си хванах една на вилата. Върна ме доста назад.

Та сега обмислям вторично заземяване с катодни отводители. Не че не знам кое как трябва да е, ама пусти мързел.

А към a.tanas - щом си открил електромагнитната съвместимост би трябвало да си наясно, че и това ДТЗ има бобини в него.
Предполагам не си проверил как се държи ДТЗ-то при включени таймер и контактор? Не е лошо да провериш.
Взаимното влияние лесно се отстранява с екран между отделните елементи.

gogo7777
- майстор
За ДТЗ-то ясно е че няма реклама, просто това е още един компонент от системата за сигурност.Да де ама що се "набутва" и в битовите инсталации. Тия защити са за места където работят много хора и т.н. Да се монтира такава в къщи е оправдано ако наистина има нужда да се защити нещо си, а не като още една допълнителна. Няма да се учудя ако даже ни задължат да си купим тая "екстра". Така си купихме нови авто пожарогасители с манометри, така си купихме водомери, топломери, електромери, чат пат си сменяме и личните карти

На хората така и не им става ясно трябва ли или не. Нека някой наистина компетентен (аз не съм такъв признавам си без бой

ДТЗ аз също ценя. Съгласен - че и без нея се живее ... не дай Боже без нея да се мре. То и с нея да не дава...
Ясно е че има случаи в които ще спаси.
drastar попита за Европата... Мой съученик имаше къща за продаване в Америката (Северна Каролина май) и не можеше да я продаде законно, преди сертифициран ел. техник да свърже ДТЗ на всички контакти в мокро помещение или контакти на по-малко от 2 м (разпънати ръце) от мивка в кухнята примерно.
А като пояснение (някъде назад в темата и аз бях го прочел) таймера под 20 лв. (~16 ли беше?) се намира в Конрад. Контактора от ТашевГ. беше малко над 30 лв. ДТЗ отдавна купувана май беше около 60.

drastar попита за Европата... Мой съученик имаше къща за продаване в Америката (Северна Каролина май) и не можеше да я продаде законно, преди сертифициран ел. техник да свърже ДТЗ на всички контакти в мокро помещение или контакти на по-малко от 2 м (разпънати ръце) от мивка в кухнята примерно.
А като пояснение (някъде назад в темата и аз бях го прочел) таймера под 20 лв. (~16 ли беше?) се намира в Конрад. Контактора от ТашевГ. беше малко над 30 лв. ДТЗ отдавна купувана май беше около 60.
колев
- специалист
Niky написа:Здравей.Според мен силовия ключ най отпред не ти е необходим. Остави контактора да извършва комутацията. Изведи към него обикновен ключ за осветление за да пускаш бойлера независимо от таймера.Ако е необходимо изключване на захранването на бойлера - бушона в ел.таблото.
Трябва да правя инсталация за бойлер тия дни, и вдъхновен от вашите творения тук мисля да сложа таймер и контактор да го управлявам.
Ще ползвам следната схема:
Имам обаче няколко въпроса.
Първият е - да прекъсвам ли нулата с ключа?
Дали не е по-добре да прекъсвам само фазата, нищо че на ключа се прекъсват и двете.
Ключа е Легранд
Както се вижда, тук се прекъсват и двете.
По важният ми въпрос -
Понеже вече съм прекъснал и заземяването, мога ли да разчитам на това винтче на кутията, или да къртя наново и да си пусна директна земя до твърдата връзка?
Това е кутията -
А това е твърдата връзка -
Просто мни кажете кое е правилното и най-безопасно.
Другото ще го направя, което и да е то.
Връзването на самия бойлер към твърдата връзка мисля да оставя на техниците. Аз соме щи ги проверя
fikata
- майстор
Смисълът на контактора е да раздели силовата верига/работния ток за нагревателите/ от веригата за управление, в която протича по малък ток от работния като по този начин удължава живота на контактните системи и надежността на елементите участващи в схемата за управление на контактора. В този случай в схемата за управление на контактора трябва да участват контактите на таймера,терморегулатора и термичната защита.
Аз съм оставил термичната защита на силовата верига. Терморегулатора е в управляващата.
Преди 7-8 години бях на квартира, бойлера беше от старите, но с контактор (не помня дали имаше термична защита и как е вързана). През нощта тръбичката за терморегулатора протича и почва да го пълни с вода, терморегулатора изключва, но през водата продължава да протича ток достатъчен да държи контактора включен. Сутринта външния кожух на бойлера "пари не се бара" , добре че клапана беше от старите дето капят като изтървани.
Мисълта ми е, че ако се намокрят елементите във управляващата верига на контактора ще има проблем.
Преди 7-8 години бях на квартира, бойлера беше от старите, но с контактор (не помня дали имаше термична защита и как е вързана). През нощта тръбичката за терморегулатора протича и почва да го пълни с вода, терморегулатора изключва, но през водата продължава да протича ток достатъчен да държи контактора включен. Сутринта външния кожух на бойлера "пари не се бара" , добре че клапана беше от старите дето капят като изтървани.
Мисълта ми е, че ако се намокрят елементите във управляващата верига на контактора ще има проблем.
Тема "Реле за време (таймер) за управление на бойлер" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература