• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
eceo
Има смисъл от нея. Наистина е малко по-скъпа инвестиция, но смисъла е голям. Ще трбва трипроводна сисетма, но пък си струва. Даже в наредба номер 6, мисля пише, 4е е задължително да се поставя във новостроящи се сгради и реконструкция на нови инсталации. Използайте дефктотокова защита. Смисълът е голям. Най-млакото, което е, 4е вероятността да стане пожар от ел инсталацията или да ви удари ток е практически нула.

Учи се от чуждите грешки- те са безплатни!!! :roll:
Маса думи и-нищо.
Има т.нар. преобразователи с датчици на Хол, нахлузват се на тоководещата част и следят тока в нея. По парче на всеки кръг, до вратата-един датчик за движение, свързан с лека автоматика и-готово. Само веригата на хладилника си правиш да се изключва ръчно, че я си представи, прибираш се отнякъде, а от хладилника-смрад, воня...ужас. :?
Ако искаш да изключваш всичко, без хладилника например (може и още нещо) е лесно. Е, ще трябва да се изръсиш някой лев :-D .
В таблото след главния предпазител слагаш тези предпазители, които искаш да си работят постоянно. Слагаш гребена (мостовете) само на тях. Следващите, които ще се изключват, се свързват с отделен гребен/мост. Захранването на втората група се получава от контактор (голям е колкото предпазителя и се слага между двете групи). Той пък се управлява от обикновен ключ или както сега се прави в хотелите - от ключ-карта. Излизаш и изключваш.
emil_v r - майстор
здравеите, човечеца вероятно иска кат излиза да има контрол за забравен консуматор , особено мощен . Поне двама тук имаме таквиз индикатори над входната врата , а също лежеики в хола контролираш жена си колко ток харчи из кухнята . Моят е с светодиоден индикатор , а на Озирис маи беше ,стрелкови и е разграфен условно ваф ватове .Мн. полезно устроиство , като си отивам на село не се чудя дали не забравих котлона. :? :o
vvventsi - специалист
Абе хора, толкова ли е трудно когато излизате да си изключите всички уреди и това е,аз винаги проверявам дали всичко е изключено преди да изляза,още повече ако са спрели тока!
evil - специалист
"""Имах предвид някакво реле което автоматично да определя натоварен ли е някой кръг и ако е да го изключва"""
Ами ако се изключат и не натоварените кръгове като те няма какво ще стане :lol: ,дали проблема е чак толкова голям :lol: :lol: :lol: .Не мога да разбера защо трябва да се определя кои контакт е натоварен и кой не ,това е безсмислено.Консуматорите трябва да ги разделиш на такива които трябва да са постоянно под напрежение и всички останали. и правиш както ти казва колегата "botro" с дежурна и редовна шина.Редовната е управляваш с контактор и това е.
totio1973 - специалист
Може да се направи и както в хотелските стаи,когато излизаш от стаята като извадиш картата спира тока на определени кръгове
lecki - специалист
Иване , маи наи-добре една индикация на отделните кръгове дали
имат нещо включено ще е наи-лесно.
Има схемичка с токово трансформаторче и светодиод за всеки бушон(кръг).
поглеждаш към таблото и става ясно има ли опасни неща включени или
само хладилика и боилера работят, иначе става много сложно.
И аз имам желание да си направя нещо такова но ще видим близките години
ще стане ли.
Тани - модератор
И ако си забравил ютията включена? Каква е вероятността д погледнеш точно когато терморегулатора е включил? Жена ми преди двайсетина дни за една седмица ползва ютията 4 пъти и 3 пъти я беше забравила включена - голям смях падна. Добре , че ютията е умна!Аз съм решил да си разделя кръговете на такива , които искам да се изключват като ме няма и постоянно включени и да управлявам първите с включването на алармата . Така трудно бих забравил! В това забързано ежедневие за колкото неща може да си спестиш мисленето и притеснението - толкова по-добре!
  • 1
  • 2

Тема "Има ли възможност да се определи натоварен контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: