Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
romanpm - майстор
ако осветителното тяло е проводимо ! :)
ELEMENTAL - специалист
Затова си има защитно зануляване!
Ако вече е прекарана 3-проводна инсталация разбира се, че ще се върже към земята корпуса, ама ако 2-проводна е прекарана няма смисъл да се слага земя.От разхищаване на медни проводници няма смисъл.
doctor Zizi - напреднал
Justy написа:
Осветителната инсталация ползва фаза и нула. Третия проводник - земя - се използва за заземяване корпусите на ел. уредите. Провери, обаче да не е предвидена девиаторна инсталация.
какъв е варианта да е серия- не са споменати цветове?????
Justy - майстор
Ще трябва да измериш - фаза, нула и несвързани. Ориентирай се оттук http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=3763

ПП Нулата не минава на ключ - фазата е на вход на ключа, в двата изхода са проводниците, на които няма да откриеш фаза.
mkmukok - напреднал
Бих ви предложил и малко опит от Англия.
За съжаление не мога да приложа схема сега.
Принципно окабеляването на освтлението става с трипроводен кабел, като се тръгва от предпазителя до розетката на най-близкото осветително тяло, след това до другото и така до последното.След това от розетката до ключа се прекарва друг трипроводен кабел.
По този начин във всяка розетка имате постоянна фаза, нула и земя, а също и линията от ключа.Т.е. самата розетка се явява разклонителна кутия.
Земята не се ползва ако тялото е с пласмасов корпус.
За девиаторен (двупътен) ключ се използва така наречената икономична схема.Така че пак няма разклонителни кутии.
Друго предимство е ,ако искате да ползвате в някоя точка осветително тяло с батериен пакет.

И още нещо...така и така съм по темата :) ...на мен лично ми се струва много глупаво и излишно да се правят разклонителни кутий и за кръговете на контактите, защото това е много трудоемко, грозно (на стената) и опасно поради опасността от лоши връзки, без значение как са направени.
Много по-лесно е ако връзката е в самия контакт (разбира се ако има достатъчно място в кутията на контакта за два трипроводни кабела 2.5мм) .
А за да увеличите мощността на кръга, просто затваряте кръга обратно до предпазителя или ДТЗ, вместо радиален става кръгов

Дано съм бил полезен...
pavelari - майстор
Мдааамм. Това е една наистина интересна системка
И освен за лампи става и за отоплителни тела, контакти, сигнална инсталация и т.н.
И всичко е 3 или 5 - проводно, освен ако не е с изолация клас II

Прикачен файл

CAVKX1JC.jpg
в едни разклонителни кутии
CAVKX1JC.jpg (1.16 KиБ) Видяна 6682 пъти

Прикачен файл

CA5BJX79.jpg
се слагат в едни контакти и куплунзи на електроапаратура
CA5BJX79.jpg (912 Байта) Видяна 6682 пъти

Прикачен файл

CAOTUV0D.jpg
едни щепселчета с кабел
CAOTUV0D.jpg (1.12 KиБ) Видяна 6682 пъти
Аматьор - напреднал
Относно второто мнение на mkmukok
Малко в страни от темата но вече на няколко места срещам съвети за избягване на разклонителните кутии и разклоняване на контактите в самите контакти. Моите уважения към тези люде, но правел ли го е някой наистина и виждал ли е последиците от това. За последните няколко месеца се сблъсках с няколко такива инсталации.
1. Събирането на два проводника по 2,5мм2 в клемата на един контакт от ниския и среден ценови клас е трудно и получената връзка е меко казано несериозна. Ефекта е нагаряне на въпросните клеми и кабели. / В единият от случаите инсталацията се беше запалила./
2. Да напъхаш 6 проводника в една конзола :? - може и да стане, но дори и да сте направили връзките добре при монтажа на ключа в конзолата шанса тези връзки да останат добре направени е минимален.
Моля в колеги, не правете такива неща. :prayer: Цената на една разклонителна кутия е нищо в сравнение с главоболията които ще ви донесе спестяването и ](*,) .
mkmukok - напреднал
Напълно съм съгласен с горното мнение и уточнявам, че този начин на свързване специално за контактите е приложим в Англия поради по-широките кутии и много по-качествени контакти., но не е невъзможен и в България.
Но също така , в някой страни не се разрешава да има повече от един проводник от всеки предпазител , така че въпрос на предпочитание.
Johny - майстор
Три проводника за осветление са нужни, ако осветителното тяло е с повече от една лампа, за да можеш да ги включваш по групи-напр: 2+2, 1+3 и т.н., или девиаторно свързване, както вече казаха и то м/у ключовете. При лампите пак са си 2 проводника. Всичко друго са свободни съчинения по тема....
mkmukok - напреднал
Няма свободни съчинения, а регулации.Българските регулации вече са съгласувани с европейските, така че замен проводник трябва да има навсякъде, оттам и окабеляването е 3 или 5 проводно.
Земния проводник се използва за намаляне на съпротивлението на веригата при късо съединение и се измерва с earth loop impedance - изключително важен параметър на всяка ел. верига.

Ето линк с малко обяснения по въпроса:
http://www.tlc-direct.co.uk/Book/5.3.2.htm

Разбира се, ако имате зъб на тъща си, по-добре карайте по старата система :-D

Тема "Питане за 3 проводна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: