Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Кракра - напреднал
Първо поздрави на създателите и активните участници тоя полезен форум. :prayer:
Това е моята първа тема и се надявам да има достатъчно полезни мнения.Опитах се да задам някои въпроси в други теми и се оказа че КАК и КОЛКО са несъвместими въпроси,за една и съща тема :-D :lol: :? .Та на въпросите...
1.Колко използваем е уред за тест на ел. инсталация от професионален клас-Meger,Fluke и тн.? :?
Имам впредвид,разумна инвестиция ли е от няколко хиляди за такъв тест кит.Вече има изказвания назад в темите "Аз мегер-чето с врътка не заменям" и др. от тоя род.То е ясно,че никой няма да задели такива пари,ако няма зор,ама да калибрираш уред за 20лв е невъзможно.....според мене.
Ако някой е използвал и реши да сподели впечатления-спестил е време или нерви или друго да заповяда,дискусията е отворена за всички.
Колко често мерите импеданса,за да сте сигурни че ДТЗ-то работи като такова-ще сработи за под 0.4сек и тн. и тн.
Всички тия въпроси идват само от чисто любопитство и затова предварително благодаря на всички отзовали се.
С уважение:Кракра
drastar - специалист
Здравей,

Импеданс се мери за да се гарантира сработванито на автоматичен или витлов придпазител.
На ДТЗ се измерва времето и тока(мА) за сработване.
Това са две различни мерения.
Моля да бъда поправен, ако не съм прав.
Valkooooo - специалист
Здравей! Първо уточни какъв е обекта който искаш да измерваш. Ако е нещо малко - няма смисъл от такава инвестиция. Тогава може да си викнеш някой - има лаборатории бол занимаващи се с тази дейност. Второ което ми хрумва е за какво ще използваш резултатите от тези измервания - ако ги използваш за собствена консумация - няма проблем. Но за нещо друго- НЕ. (Визирам ти инспекция по труда, Строителен контрол и други контролни органи - там е необходимо да имаш лиценз за такъв вид дейност).
Junak - майстор
Кракра написа:
Колко често мерите импеданса,за да сте сигурни че ДТЗ-то работи като такова-ще сработи за под 0.4сек и тн. и тн.
С уважение:Кракра
Не смесвай понятията параметри на ДТЗ и импеданс.

Електробезопасност - срокове за измерване
1. Импеданс на контура „фаза – защитен“ проводник – срокът се определя от енергетика на предприятието, но не по – дълго от веднъж на пет години.
2. Съпротивление на изолацията – срокът се определя от енергетика на предприятието.
3. Защитни заземителни инсталации – срокът е веднъж годишно, а за предприятия с неблагоприятна работна среда (влага, прах, доставка и продажба на лесно запалими материали и др.) два пъти в година.
4. Мълниезащитни заземителни инсталации – срокът е веднъж годишно, а за предприятия с неблагоприятна работна среда (влага, прах, доставка и продажба на лесно запалими материали и др.) два пъти в година.
5. Дефектнотокови защити – срокът се определя от енергетика на предприятието, но не по – дълго от веднъж на пет години.

Нормативни изисквания :
Наредба №16-116/2008, Д.В. бр. 26/07.03.2008 г.
Наредба № 3 от 9.06.2004 г. Д.В. бр.90 от 13.10.2004г., обн. Д.В. бр.91 от 14.10.2004г., изм. Д.В. бр.108 от 19.12.2007г.
Кракра - напреднал
Привет,момчета
Прави сте :? ...смесени са понятията-извинявам се :prayer:
И все пак...измерване на импеданс става с две-три манипулации(би спестило мноооого време), а пък как се мери времето на ДТЗ без подобен уред,просто нямам идея.
Колега,няма конкретен обект за измерване,споменах че е чисто лубопитство :mrgreen:
Всъщност,там дето има енергетик,лаборатория,пром.предприятия и тн. не ме интересува-те са си отговорни за експлоатацията ,целоста и др. на инсталацията,ама там дето подклучвам нов етаж,нова стая,новаДТЗ и няма контрлен орган,нали аз съм си отговорен.АЗ им казвам-хора,ето ви нови контакти,клучове и всичко останало,Ама не знам работи ли,щото уреда не е калибриран.
Та така..от мненията до тук излиза,че използването на такъв уред е ,,за бой по мухите с топ"

Поздрави:Кракра
Junak - майстор
Аз меря импеданс с този прибор - Robin KMP4120DL, а ДТЗ - с Beha Unitest Telaris 9061
Кракра - напреднал
Junak написа:
Аз меря импеданс с този прибор - Robin KMP4120DL, а ДТЗ - с Beha Unitest Telaris 9061
А,е това вече е друга приказка :lol:
Имаш ли задоволителни стоиности,налагат ли ти се чести разправии с "енергото" :?: .Слагал си заземитени колове заради лоши показатели?Пак ти казвам ,че говориме за жилищни сгради в България.Аз като знам как е захранено в къщи :? ...не зам,затова събирам мнения.Пак мерси за включването =D> ,знам че всеки си цени времето :partyman:

Тема "нЕкои съображения...За Тест кит-ове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: