Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
darken_nz - специалист
на практика евентуалната разлика ще е минимална.
Разликата ще е малка ,но че загубите ги има и си плащаме това си е факт.
Хората затова компенсират фактора на мощността -за да иразходват по-малко за кабели и апаратура и по-малки сметки . (това си важи по принцип за фактора на мощността ,не само за конкретния случай)
Ако имаш утечка е същото ,едно че го плащаш ,друго че може да се запалиш ,но това е друга тема.
А със тия новите електромери е направо ужас .
Johny - майстор
Tези кондензатори се поставят, за да намалят смущенията, които възникват при запалване на лампите от стартера. При електронното /безстартерно/ запалване те отсъстват. Такива кондензатори има навсякъде, където има комутация/превключване/. Това са миксери, дрелки, перални и т.н.. Те пречат на високочестотните смущения/шунтират ги/ да проникват в мрежата. Те не влияят на cos фи, тъй като техният капацитет е пренебрежително малък. Лош cos фи има там, където има индуктивни товари, като ел.двигатели, електрожени и други подобни и то, когато не са натоварени или работят на празен ход. Един от начините за подобряване на cos фи/фактора на мощността/ е да се натоварват машините до номиналните параметри. Ако това не помогне, тогава се поставят кондензаторни групи, които се изчисляват в зависимост от индуктивният товар. При лош фактор/отчита се с реактивни електромери/, на предприятията се налагат санкции и те са заинтересувани всячески да го подобряват по начините, които вече изброих.
При битовите потребители оновният товар е активен/cos фи~1/ откъдето от формулата P=UIcos фи, се вижда, че колкото cos фи е по-голям, толкова по-голяма е полезната мощност.
darken_nz - специалист
Те не влияят на cos фи
cosfi = 0,5 - за ЛЛ без компенсация
за ЛЛ с компенсация cosfi = 0,9
Не влияят ,а ?
Колкото до безстартерното запалване всеки знае,че те
имат по-големи загуби . :)
8180 - майстор
Johny написа:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Тани, или другите модератори.
Моля цензурирайте това мнение - да не го четат ученици.
Или го преместете в "Отмора и шеги" :)
Тани - модератор
Не мога да цензурирам нищо , ако не е използвал обиден език. Всеки има право да изрази мнение , дори то да е грешно, а всеки има право , да му каже ( докаже) , че не е прав с примери , линкове и т.н. Всеки понякога греши и за да стигне до този грешен извод е имал някаква своя логика. Аз обикновено задавам въпроси , докато , този , който се е объркал , не стигне сам до правилните според мен изводи. Е понякога и аз греша и той ми го доказва :-D , но това е човешко!Важното е да признаваме грешките си и да се учим от тях !А не да ги трием! Нека следващия , който по същата грешна логика е стигнал до този извод да види къде греши!
8180 - майстор
Тани,
Сигурно си прав и доста толерантен - затова си модератор.:)
НО,
Темата си върви, и има над 30 поста, без особено противоречиви мнения, като общо взето се очертава полезен консунсус :)
Явява се колегата и категорично ИГНОРИРА протеклата дискусия, ако изобщо я е изчел. Ти му викаш "грешна логика" - аз по-друго.
Толкова по етичните въпроси - знем се отдавна, рядко съм рязък.

Неприятното е, че повечето от отделно взетите изречения могат да бъдат и СА в някаква степен верни (извън контекста) - това ги прави още ПО-ПОДВЕЖДАЩИ, за някой който му е "по-множко" да чете за косинуса - маля, ето ви по-просто обяснение. Затова пиша -"да не ги четат ученици".

Генералният извод е изумително логичен:
Johny написа:
При битовите потребители оновният товар е активен/cos фи~1/ откъдето от формулата P=UIcos фи, се вижда, че колкото cos фи е по-голям, толкова по-голяма е полезната мощност.
Ако си беше сложил точките и запетайките - щеше да стане 100% вярно и логично, но кой да му каже, че оборва себе си и прави ненужна боза!?
darken_nz - специалист
Така и така взе да се говори за грешки ,нека и аз да кажа нещо.
8180,не е нужно да се трият постове когато сгрешиш ,а е нужно някой да
те поправи или като пропуснеш нещо някой да те допълни,нали за това е форум.
Хора ,няма човек ,който да не греши (било то в работата или личния живот)и ви уверявам никой не се кефи ,когато сбърка.
Една партия сме ,майстори сме и трябва да се държим . :)
8180 - майстор
darken_nz написа:
Така и така взе да се говори за грешки ,нека и аз да кажа нещо.
8180,не е нужно да се трият постове когато сгрешиш ,а е нужно някой да
те поправи или като пропуснеш нещо някой да те допълни,нали за това е форум.
Хора ,няма човек ,който да не греши (било то в работата или личния живот)и ви уверявам никой не се кефи ,когато сбърка.
Една партия сме ,майстори сме и трябва да се държим . :)
Добре де - съгласен.
Може и да не бях съвсем точен с това "цензурира".
Вярвам ще се съгласиш, че е странна и много подвеждаща (за средно форумно ниво) смесица от верни (и почти) на първо гледане твърдения.
Имах първоначално желание да показвам грешки, но сети се колко писане - "Да така е, но .......". После видях, че колегата вече ще направи година във форума и би трябвало да е наясно с духа на "партията", поради което счетох поста му най-малкото за неуважителен в тази тема.
Приемам критиката :datz:

Johny, прощавай колега. :)
Johny - майстор
8180 написа:
Неприятното е, че повечето от отделно взетите изречения могат да бъдат и СА в някаква степен верни (извън контекста) - това ги прави още ПО-ПОДВЕЖДАЩИ, за някой който му е "по-множко" да чете за косинуса - маля, ето ви по-просто обяснение. Затова пиша -"да не ги четат ученици".
Ако си беше сложил точките и запетайките - щеше да стане 100% вярно и логично, но кой да му каже, че оборва себе си и прави ненужна боза!?
Някой беше казал: "Много често хората се надсмиват над това, което не разбират."
Форума е електротехника, а не граматика. Акцента ми е върху техническата информация, а не върху пунктоацията/което не пречи да се пише грамотно, ако умееш разбира се..../.
Много лесно е да се криеш зад общи фрази. Кажи конкретно, кое смяташ за невярно и го докажи или се извини, ако имаш доблестта разбира се.
Вземат се мерки за подобряване фактора на мощността, но при мощни осветителни инсталации. За някакви пикливи 6 лампи, не си струва такъв разход на мастило и интелектуална енергия, нито пък на средства. Още повече, че никой не ти го иска.
Ето ти малко информация по темата от друго място:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0% ... 1%82%D0%B0
и още малко:
http://stimar.hit.bg/epcos/regulator/obshti.htm
http://www.belcom.bg/eeo/ca-aenoe-oaoiiieoe.html
eceo - помощник
Johny написа:
Те пречат на високочестотните смущения/шунтират ги/ да проникват в мрежата. Те не влияят на cos фи, тъй като техният капацитет е пренебрежително малък.
Здравейте отново! Виждам, че се вихрите яко по темата. Тя започна от един проводник за ЛЛ, че стигна до комплексни кондензаторни устройства за подобряване "фактора на мощността" и филтри за висши хармоници.
Та сега по същество. Някой по-горе отрече кондензаторите на ПРА на ЛЛ (пусково-регулираща апаратура на лум. лампа). Това, че лампата може само с дросел и стартер без кондензатор е вярно. Да, ама стартера върви с кондензатора вътре, който е против смущенията. Той се слага паралелно на стартера. Така, че от него трудно се отърваваме. За втория кондензатор може да го махнем, няма проблеми. Той се слага паралелно на мрежата, преди дросела и служи точно за подобряване на cos FI. Махаме кондензатора, имаме лош cos FI и на нас не ни пука. Така е, ама при 3-4-5 лампи. Нека свържем 500 тела с ЛЛ (за едно предприятие е нормално) и да сметнем веднъж тока с cos FI=0,9 , да избeрем подходящата защитна апаратура и да се окаже, че фирмата производител не е сложила допълнителния кондензатор за cos FI (случая е истински) и изведнъж мрежата работи с cosFI= 0,5. Познайте какво ще се случи накрая? :?

Тема "Луминисцентни лампи и кабели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: