Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pansim - майстор
Защо връщате човека 25 години назад? :)
Въобще не са толкова скъпи инверторите, а за предимства - да не говорим, направо са несравними с трансформаторите. Само едно предимство имат старите - при нормална експлоотация са вечни.
Ама съм виждал и доста изгорели - прегряват ги, а термозащита нямат!
gogo7777 - майстор
150 лв. за руски електрожен , те китайските са по 500 лв...
Трансформаторните електрожени имат едно предимство пред инверторните......Винаги можеш да ги върнеш на вторични и да си възвърнеш не малка част от инвестицията :-D
pansim - майстор
Вече и това не е вярно. Повечето малки боклучави заваръчни трафове, са с намотка от алуминий - няма и 2 лева за кило :-D
Я вземеш 30лв. на вторични, я не и то целия с ламарината :lol:
teon - специалист
alsted написа:
На Кракрата изолацията не беше ли лакова
... лакова е на първичната...
barbun - напреднал
Благодаря на всички, че се отзовахте на молбата ми за помощ. Но явно ще трябва да напиша още нещо, за да стана по-ясен. По всяка вероятност съм сгрешил за 4 мм електроди. Махам ги настрана. Може би ще ползвам до 3,25 мм, ако не греша цифрата. но нали за това е форума, човек да се учи и поправя грешките. Напълно съм съгласен с мнението на "gogo7777", че не трябва да ме притеснява теглото (стига все пак да може да се носи), тъй като по всяка вероятност ще използвам рутилови електроди (мисля, че така наричате обикновените, сега чувам тоя термин). Затова и подхванах темата - евентуално да ме насочите, ако има от къде да се купи нещо такова, макар и стара "Кракра". Разбирам от тук че са надеждни. Доколкото си спомням и в техникума по механотехника в Бургас преди много години се правиха такива които се търсиха. И по тая причина едно е да дадеш 200 лв, друго е 500 лв. Да кажа нещо и на "idunno": Не може по никакъв начин да правиш съпоставка между Айфон и електрожен. Аз също имам Айфон, но докато с него правя по 30-50 разговора на ден (понеже такава ми е работата), то електрожена ще гоползвам един или два пъти в годината. От тук и мога да си направя разчет за кое колко пари да дам. Не мога да кажа че съм схванат в ръцете, защото съм работил не веднъж с електрожен. Може би най-голямото ми постижение е ремарке което си направих преди около 20 год. и което ползвам все още с колата си и с мотофрезата. Но в никакъв случай не мога да се нарека майсторче или професионалист - далече съм. Мисля, че с това отговорих и на "alsted". Всъщност аз така и не разбрах до какъв ампераж ще ми трябва при това положение. На "torbalan" ще отговоря така: Ако исках китайски и алуминиев, нямаше въобще да повдигам въпроса тук, а щях да си купя веднага. Благодаря ви още веднъж. Надявам се все пак ако някой има мнение нека си го изкаже. Няма да ми е в повече.
VLADO66 - майстор
В продавалника гледах един като слънце,ама 200лв. и във Варна.
kam34 - специалист
Доста примамлива цена за инвертор и то български ако все пак размислиш и решиш да си вземеш модерен апарат. http://viki-b.my.contact.bg/serviz-new.html
stivemaster - майстор
Абе близо си колега,ама ето най тънките http://viki-mashini.com/index.php/elektrojeni не казвам най хубавите ,нали ? :-D
barbun - напреднал
А какво е мнението за това: Инверторен електрожен MMA 160. Че и те са по 220 лв. Технически характеристики:

Инверторен електрожен за ръчно електродъгово заваряване - IGBT технология
Вградени функции:
Функция Hot Start - за лесно запалване на дъгата
Функция Anti Stick - прекъсване на захранването, за избягване на залепването на електрода за материала
Функция Arc Force - регулиране динамиката на дъгата
Защита от пренапрежение.
Малки размери- д/Ш/в : 31/12/19см.
Обхват на заваръчния ток: 20 - 160A
напрежение: 220 V
Захранваща мощност: 3,9 kVA
Електроди: до 3,2 мм включително
Степен на защита: IP23
Тегло на целия комплект: 6,2 кг
Тегло само на електрожена- 3,8кг
В комплект със заваръчни кабели,чукче и маска
Подходящи са както за строително-монтажни дейности, така и за домашно ползване.
pansim - майстор
stivemaster написа:
Абе близо си колега,ама ето най тънките http://viki-mashini.com/index.php/elektrojeni не казвам най хубавите ,нали ? :-D
Аха...много са добри тия... :-D :-D :-D
Хайде народе, евтинията е тук. Даже и байонетите им са без пъпки, кабели - пълна скръб, къси и тънки, пластмасови а не гумирани. Не отговарят на надписите и то с много...С базични електроди са почти неизползваеми - поради липса на изходен дросел...Гаранция -няма, питайте...сервиз - липсва...самото описание е пълно с грешки и неточности
Абе...дъвкали сме я тази тема не един път...Разберете хора - няма добра машина без пари...няма и да има...

Тема "Помощ за избор на електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: