• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zz_stefanov - майстор
10x за съветите.:)
Оня ден дойдоха ел. техниците да ми изкарат таблото на улицата и да ми пуснат нов кабел до моят главен АП. Разпитах ги и тях как е качеството на това което монтират. Те казаха, че след като дълго монтирали ABB, последните им партиди са започнали да се издънват.
Де що има свястно се го развалят :sad:
hidrazin - майстор
zz_stefanov написа:
Де що има свястно се го развалят :sad:
Ами ако има намесени българи какво те учудва? Който се е хванал с нас не е прокопсал. :lol:
:partyman:
kozl - майстор
Имам идея да си направя тестер на ДТЗ. Какви са критериите?
Junak - майстор
30мА 400мS

Тока можеш да го мериш, ама за времето на изключване не знам как ще стане
kozl - майстор
И тока за сега нямам идея как да го меря, но 400 микро или милисекунди?
kam34 - специалист
kozl написа:
Имам идея да си направя тестер на ДТЗ. Какви са критериите?
Две, три съпротивления в подходяща кутийка с два кабела с накрайници да докараш
7333ома за ток 30мА, мощност 10вт. Аз съм си направил в кутия от стар фабричен пробник. много е удобно фаза-земя и защитата пада, понеже имах място в кутията сложих и още едно 11000 ома за ток 20мА, повечето пъти падат и при такъв ток.
kozl - майстор
Ако бързодействието е 400 милисекунди, то при честота 50 херца на тока, това прави 20 периода или 40 полупериода на синусуидално трептене. Тогава мисля, че може да е ползва формулата за ефективно напрежение R=U/I (кедето напрежението е 220 волта), което дава 7,(3) килоома за тестовото съпротивление.
Но ако критерия за бързодействие е 1000 пъти по-малък или 400 микросекунди и като се има в предвид, че един полупериод на синусиидата на тока трае 10 000 микросекунди, то изключването трябва да стане в този полупериод или съпротивлението може да е по-голямо, примерно 10 килоома.
rdx - специалист
Имам ДТЗ както си му е реда с трижилна инсталация,няколко кръга с ДТ предпазители,но накрая в ел.таблото на улицата,където е електромера нулата и земятя са заедно,т.е. свързани.И така е във всички ел.табла по цялата улица.Не се ли обезсмисля всичко с ДТЗ?
Junak - майстор
Не - това е така наречената система TN-C-S. Компромисен вариант :)
rdx - специалист
TN-C-S или ТТ?То май ТN-C-S е по-безопасно при ръждясването на заземлението?Вчера от ЕОН са ми сменили електромерното табло и са ми отрязали жълто-зеления кабел.Просто стърчи във въздуха.Какво мога да предприема?
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: