Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dido_petrov - помощник
Е как са бръкнали отзад,нищо не се вижда и няма място?
dido_petrov - помощник
За сега проблема се оправи с ръчно настройване на болчето на терморегулатора.Температурата е 5гр.Така и не разбрах защо не включваше (специалистите тук да се изкажат по въпроса),ако температурата на стаята е паднала много....,но пък досега 5 година как работеше в нея стая?Хладилника е Електролукс,без камера,на гърба е с панел от горе до долу.Ще го наблюдавам през почивните дни ,ако не стане ново реле.

Благодаря на всички и Весели празници.
hidrazin - майстор
Ами нищо му е нямало на хладилника ти. Защо не си четете инструкциите на хладилника?
Разполагане
Температурата на околната среда влияе върху разхода на електроенергия и върху правилната работа на уреда. При разполагането имайте предвид, че е добре уредът да работи в границите на температурата на околната среда за съответния клас климат, посочени в долната таблица. Класът климат е означен и върху фабричната табелка.
Клас климат Температура на околната среда
SN +10… +32°C
N +16… +32°C
ST +18… +38°C
За нашето географско положение се продават от клас SN. Ако оставите хладилника в стая където е по-студено от 10 градуса и той не работи, не е виновен производителя. Някои от хладилниците до термостата имат копче за летен и зимен режим. Другия начин да го накараме да работи на студено е да врътнем копчето на регулатора до край. Само че това крие някои възможни и неприятни последици. Ако в стаята се стопли, може да си намерите буркана с трушийка за ракийката пръснат. :lol:
Просто си дръжте хладилниците на топло, или поне на не много студено.
:partyman:
Draganov - специалист
dido_petrov написа:
За сега проблема се оправи с ръчно настройване на болчето на терморегулатора.Температурата е 5гр.Така и не разбрах защо не включваше (специалистите тук да се изкажат по въпроса),ако температурата на стаята е паднала много....,но пък досега 5 година как работеше в нея стая?Хладилника е Електролукс,без камера,на гърба е с панел от горе до долу.Ще го наблюдавам през почивните дни ,ако не стане ново реле.

Благодаря на всички и Весели празници.
Hidrazin е прав за околната температура в която работи хладилника.Ако е в много студена стая не включва.
Относно отказа да включи-много е вероятно лостовия механизъм да не е задействал.Има една система от "мехче",което се движи от газа в тръбичката,която отива към изпарителя,това "мехче" натиска една пружинна лостова система,която включва контактите...абе сложна работа.
dido_petrov - помощник
Хладилника си стои в тази стая от 4,5год. и досега си работеше.Копчето е разграфено до 6 и при въртене до край не включваше хладилника, а в стаята беше поне 20гр.След като донавих малко болтчето започна да цъка докато въртя копчето,вътре по клемите също нямаше нагар.
Не съм чел инструкции,защото нямам такива иначе ги бих прочел.

Благодаря за помощта и проявеното разбиране.
hidrazin - майстор
dido_petrov написа:
...Така и не разбрах защо не включваше ,ако температурата на стаята е паднала много...
dido_petrov написа:
...Копчето е разграфено до 6 и при въртене до край не включваше хладилника, а в стаята беше поне 20гр...
??? Свърши ми боба. Оня специалния. Колегите знаят за кой става въпрос. :-D Когато спре отново ще го мислим.
Весели празници!
evil - специалист
Здравейте.Ще използвам темата за сходен проблем.Имам хладилник Индезит който стой в неотопляема стая и всяка зима ми прави проблеми и не тръгва.Предполагам че границата на сработване на релето е близка до стайната и за това си мисля че то може и да не е развалено.Лятото работи идеално.Ето това е релето http://media.snimka.bg/s1/2997/032237473-big.jpg?r=0 .Тази зима вече хвърлих доста продукти и взех мерки :lol: .Разглобих хладилника и забелязах че релето има две клеми който вътре са замостени и прехвърлих единия кабел ,по този начин го шунтирах и вече работи нонстоп.Съответно на контакта му сложих това http://media.snimka.bg/s1/2997/032237506-big.jpg?r=0 .Настройх го на 2 часа работа ,половин час да работи и час и половина да почива и постигнах желания ефект-пържолките в фризерната част са бетон :supz: . Според вас добре ли е да работи по този начин или ще го прецакам?...На пролет естествено ще го върна на заводски настройки :-D
pipilica - майстор
Що не си купиш един термостат за хладилник и да го смениш ми се занимаваш с тия таймери. Може и да не се прецака компресора но може и да замръзне нещо в хладилната част.
hidrazin - майстор
Нищо му няма на релето. Нормално е когато температурата в саята се доближи до тази в хладилника да не включва компресора. Просто релето решава, че няма какво повече да охлажда. То не знае какво става във фризерната част. Резултат - развалени мръвки.
Някои препоръчват зимата регулатора да се слага на макс. По-горе писах - рискуват всичко в хладилната част да замръзне.
Има много интелигентно и лесно решение в случая. Лампата на хладилника. :) При затворена врата не се гаси а се захранва през диод. Така продължава да свети и топли като лъже релето. Преработката е елементарна. Паралелно на бутона се слага диод. Неудобството - на пролет трябва да се махне.
alsted - майстор
Аз пък имам обратния проблем - не спира! Има ли вероятност терморегулатора да се е разстроил :? В нулево положение изключва все пак. Преди време започно да обледява задната стена. Размразихме, почистихме, но при включването пак започна. Намалих на "1" и така изкара известно време. Миналия месец сметката за ток ми скочи и при коментар жена ми казва, "абе знаеш ли, хладилника не изключва, а и нещо намирисва край него". Разрових се в мрежата и се вързах на разни профи-отговори, че е за зареждане. Закарах го вчера на майстор. Днес го видях, а той нещо осуква ... не му харесвал, бил го включил, но не изключвал ... :shock: Споделих му допълнителнително, че се нагрява вратата в горния край, а няма никакви видими следи за нарушена херметизация ... Майстора ми казва категорично: "не може да се нагрява там" :shock: Щях да мина на доктор, но го бсъждахме проблема с жена ми у дома по-преди, а първо го беше забелязала щерката ...

Тема "Компресор или реле?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: