Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Не можеш да имаш нищо в предвид защото няма да е половината.
Ти откога стана и електротехник че да даваш съвети?
:partyman:
MrMurdjo - майстор
Вероятно колегата иска да каже, че се свързват паралелно към единия проводник двата диода в права посока на моста (в права или обратна всъщност е без значение, важното е да са паралелно в една посока. За по-голям ток през тях, но ефекта е като диод, който пропуска само едната полувълна. Същото, дето наскоро бе предъвкано старателно в една друга тема. И понеже нагревателят си е за 220-230 в, действително ще му падне мощността, не на половина, а малко по-малко. Което би било достатъчно.
Може и тиристорен регулатор, но се усложнява решението.
Ако механично мястото позволява, аз бих сложил още един нагревател последователно. Трябва да се види с каква мощност е нужно да бъде той. Ако е същата, общата ще падне наполовина, но ще се увеличи излъчващата площ. А един ключ може да вкара нормален и "турбо" режим :)
stillwater - напреднал
И така става(дори е за предпочитане), но най-лесното е да се използва само един диод от моста - това са два произволни съседни извода. Съжалявам, но не съм запознат с въпросната тема. :)
dido_petrov - помощник
За да не пускам нова тема тук искам да попитам.Изгоря ми резистор - 2200 ома,20w , имам 4бр. по 1000ома 10w.Как да ги свържа ,че да заменя този който ми изгоря.Ползва се за лампа в фурната,която на 24в.
Ако трябва да купя нови ,но незнам с какви характеристики.Но аз не намирам по магазините точно такъв какъвто ми е изгорял.
Junak - майстор
MrMurdjo написа:
И понеже нагревателят си е за 220-230 в, действително ще му падне мощността, не на половина, а малко по-малко. Което би било достатъчно.
stillwater написа:
Сложи му един диод последователно. Аз съм ползвал грец KBPC3510, че е по-евтин. Закрепи го с един болт за някоя ламарина, която не се нагрява от фурната. Ползваш кои да е две съседни крачета. Мисля, че ще е достатъчно, но ако ти се вижда малко, може да използваш тиристорен регулатор. Или сложи едно копче "Turbo", което окъсява диода. :)
stillwater написа:
Имах предвид да ползва половината от мощността на нагревателя - 900W за обикновена фурна са достатъчни.

Прикачен файл

elek.gif
elek.gif (10.35 KиБ) Видяна 2157 пъти
Последна промяна от Junak на ср яну 15, 2014 9:21 pm, променено общо 1 път.
Draganov - специалист
Колега Junak,май отговаряш,преди да четеш....
Dido,връзваш 2 резистора 1КОм/10 вата (които имаш) последователно и си готов.
hidrazin - майстор
Аз пък друго си мисля. Каква ще е тая ламба свързана през резистор 2200 ома и колко ли ще свети в една фурна? Ако става дума за осветление на фурна де.
:partyman:
dido_petrov - помощник
Мерси.Лампата е за подсветка на едно копче.
Junak - майстор
Draganov написа:
Колега Junak,май отговаряш,преди да четеш....
Колега Draganov, ако наистина можете да четете, забелязахте ли на кого и защо отговарям? Все пак, потребителите не трябва да остават с грешни впечатления
sstefanov - майстор
dido_petrov написа:
Мерси.Лампата е за подсветка на едно копче.
За една подсветка да топлиш 20 вата резистори е неразумно! Използвай глимка.

Тема "Реотан на фурна - мога ли да му намаля мощността?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: