Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
darco написа:
(лайшки въпрос) Слагането на RC филтър успоредно на контакта как влияе на схемата при включване - т.е. защо помага в този случай да се намали тока през релето ?
Никак. Помага при изключване да поеме и угаси дъгата. Така и не каза какъв е електромера - битов или промишлен. Аз по-скоро клоня към промишлен. Рядко на някой ще му се наложи да използва в къщи близо 3kW луминесцентно осветление. :)
Решението е прехвърляне на кондензаторите преди релето, но само ако се палят всичките лампи едновременно. Това пак не ми се вярва, защото тогава нямаше да се използват отделни релета за всяко тяло. Та значи този вариант отпада.
Остават два:
- махаш кондензаторите и си плащаш реактивна тенергия
- използваш хубави релета а не китайски боклуци от по 50 стотинки
Разбира се вместо реле може да се използва симистор или да се изхвърлят дроселите и да се сложи електронен баласт.
:partyman:
P.S. Били си оправил заглавието, че това луминисентно изглежда доста грозно?
todortv - майстор
Darco, сега това от схемата е Х4, с едно реле?
Искаш да кажеш, че редовно сменяш 20 релета?
В различни помещения ли са телата?
Дай по-ясна представа, да получиш точни отговори!
MIRO_073 - майстор
Изобщо не мога да приема, че това мини реленце ще издържи примерно моя бойлер, които е 2kW и ток около 9,5А. Като му гледам крачетата направо ме напушва на смях :-D

Може би бих имал по-голямо доверие на това

http://www.google.bg/imgres?sa=X&espv=2 ... =0&ndsp=18

а да не говорим за това

http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -2618-0116
MamaMy - майстор
От сигурните релета :-D
ivanovbg - майстор
darco написа:
...Молбата ми е да, ако можете да пуснете коментар дали съм го разгадал правилно и съвет за преодоляването му.
Правилно е. Можеш на мястото на релето да сложиш семистор с фазово управление, ако не те устройва замяната на релето с контактор.
MIRO_073 - майстор
MamaMy написа:
От сигурните релета :-D
Тая снимка в колко теми ще я включвате??? :-D Ако е такъв карък да попадне на такова горко му :-D
hidrazin написа:
Така и не каза какъв е електромера - битов или промишлен.
Промишлен
hidrazin написа:
Разбира се вместо реле може да се използва симистор или да се изхвърлят дроселите и да се сложи електронен баласт.
Т.е. ако дроселите се заменят с електронен баласт, това би помогнало, но трябва да се махне и кондензатора, предполагам ?
hidrazin написа:
P.S. Били си оправил заглавието, че това луминисентно изглежда доста грозно?
Done :)
todortv написа:
Darco, сега това от схемата е Х4, с едно реле?
Искаш да кажеш, че редовно сменяш 20 релета?
В различни помещения ли са телата?
Дай по-ясна представа, да получиш точни отговори!
Да, на схемата е представено 1 реле, управляващо 4 лампи, а цялостно е 20 релета х 4 лампи.
Засега съм ги сменял веднъж, но твърде скоро дойде време за втора смяна и явно не е решение периодичната смяна.

Директната замяна на релетата няма да стане, защото всичко е направено на печатна платка (културна работа :) ) и други няма да паснат.
Така че остава или да навия останалите замесени да махнем кондензаторите, или да сложа по-мощни релета/контактори между малките релета и лампите.

Благодаря на всички включили се :)
hidrazin - майстор
[quote="darco"]Т.е. ако дроселите се заменят с електронен баласт, това би помогнало, но трябва да се махне и кондензатора, предполагам ?[quote="hidrazin"]
Да. Като няма дросел кондензатора няма да има какво да компенсира. На мястото на самото реле няма да е никакъв проблем да се събере една миниатюрна платка с тази схема.

Изображение

Евентуално ще трябва да се намли стойността на R1 при 12 волта управление. За тази мощност даже и радиатор на симистора няма да му трябва. За твое успокоение може да му се сложи една ламаринка 2х2 сантиметра. Всичкото това може да се събере на мястото на релето без никакво преправяне.
:partyman:
ditronix - специалист
Тия релета са предназначени за употреба в автомобилна електроника. Контактите са сертифицирани за 10А,но в момента на палене на лампите токът превишава работните стойности в пъти. След като всичко е оформено на платка,опитай с релета RAS 1220-те са за 20А и са в абсолютно същия корпус. Въпреки че и това едва ли ще подобри ситуацията коренно. Аз съм за махане на кондензатора.
Пак благодаря за съветите и предложенията. Ще пиша за резултатите :)

Последен въпрос по темата.
Има ли някакъв начин да се изчисли/предположи какъв ще е резултата в месечната сметка (т.е. колко нагоре) при премахването на концезаторите ?
Ясно че за една лампа ще е малък, но тук всичко се мултиплицира по х20 и затова "малкото" не е толкова малко :)
Някакво предложение за формула или очакван процент ще е ОК като вариант.
Поздрави

Тема "Залепващо реле при включване на луминисцентно тяло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: