Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stancho123 - специалист
На вилата имам 2 бушона на таблото от тези където са с жичката и като прегори спира тока.Взех си автоматични от бриколаж, но се съмнявам нещо, защото старите ми се струват с по-дебел цокъл.Там имаше само един вид от тези, тоест от цокъла.
Където взех са такива:
Изображение
Има ли различни цокли и размери или е един цокъла и ще станат, защото притеснението ми е, че няма да станат?
Junak - майстор
Цокъла е стандартен. Стига да си съобразил тока
fikata - майстор
Има ли различни цокли и размери или е един цокъла и ще станат, защото притеснението ми е, че няма да станат?
Има ли различни цокли ?
Има stancho123. За така наречените витлови
предпазители ползвани в бита има два размера.
До 25 А номинален ток на основата и капачката резбата на цокъла е Е27,което ще рече едисонова резба 27 и това е за вложки/патрони/ от 2 до 25 А
До 63А номинален ток на основата и капачката цокъла Е33, при които номиналния ток на патрона е от 35,50, 63А.
До сега за бита се продават автоматични предпазители за различни токове,но с размер Е27. Толкова е и резбата/размера/ на обикновената крушка, която я навиваш в нормална фасунга. При крушка "миньонка" размера на резбата е Е14
Последна промяна от fikata на нед мар 02, 2014 3:34 pm, променено общо 2 пъти.
thinkpad - майстор
Junak написа:
Цокъла е стандартен. Стига да си съобразил тока
Всъщност има два стандартни размера за винтови стопяеми предпазители. До 25А резбата на цокъла е Е27, а над 25А - Е33. По принцип няма предпазител над 25А на цокъл Е27, но китайският инженерен гений е изфабрикувал и 32А на цокъл Е27.
Но да, всъщност всичките тези предпазители са на цокъл Е27 и проблеми не би трябвало да има. Над 32А и с резба различна от Е27 не съм виждал лично аз. Обаче тия автоматичните, които се завиват на винтовите цокли, голяма част от тях са леко китайски в момента и съм чел на доста места за проблеми с тях - след време изключват дори и да няма претоварване. Надявам се авторът да е случил на това, което е купувал. Лично аз за 5-6лв за такъв предпазител направо бих сменил таблото с автоматични, по възможност на Шнайдер Електрик.
stancho123 - специалист
Таблото за момента няма да го пипам.То като цяло си е много добре.От старите руските е, не като в панелките за два бушона осветление и контакти.Бакелитово е и кабелите, който са положени са 2,5квадрата за осветление и 6квадрата за контакти и което мен ме устройва напълно.
БЛАГОДАРЯ ЗА ПОМОЩА!
thinkpad - майстор
stancho123 написа:
Таблото за момента няма да го пипам.То като цяло си е много добре.От старите руските е, не като в панелките за два бушона осветление и контакти.Бакелитово е и кабелите, който са положени са 2,5квадрата за осветление и 6квадрата за контакти и което мен ме устройва напълно.
БЛАГОДАРЯ ЗА ПОМОЩА!
6 квадрата за контакти? Я пак? Ти знаеш ли как се работи с 6квадрата? В повечето от контактите 6 квадрата въобще не можеш да мушнеш. В една част от другите дори 4mm2 Може да е проблем. 6 mm2 е толкова дебел, че е абсурдно да можеш да го намушкаш в конзолата.
fikata - майстор
thinkpad, Нека бъдем коректни. Темата на питащия беше за "Видове бушони" Отговорите го удовлетвориха,за което той "благодари за помощта"
Нека да не се хващаме като буквояди дали проводника е 4 кв.мм или 6 кв мм както той като лаик ги е определил.,за да докажем какви професионалисти сме и как той греши в окомерното му опреаделение на размера..
Срещал съм и "специалисти", които не правят разлика между двете сечения.
Допадна ми неговото мнение,че не клъвна на предложението ти,че непременно трябва да смени таблото с витлови предпазители,доказалало десетки години правото си на живот, с такова с АП и то с конкретна марка като последен писък на електротехническите изделия.
shadow__01 - майстор
thinkpad написа:
6 квадрата за контакти?
6 квадрата са за всичките му контакти. На един кръг са. Те едва ли са и много де. В стая по два най-вероятно.
Дебелия кабел отива в разклонителна кутия и от там се разпределя по стаите.
Така поне предполагам.
kalpev - специалист
shadow__01 написа:
6 квадрата са за всичките му контакти. На един кръг са. Те едва ли са и много де. В стая по два най-вероятно.
Дебелия кабел отива в разклонителна кутия и от там се разпределя по стаите.
Така поне предполагам.
:)
И аз като теб разбрах, че 6 квадрата тръгват от таблото, а не че на всеки контакт отиват 6 квадрата.
stancho123 написа:
На вилата имам 2 бушона на таблото...
Един бушон за осветлението, изпълнено с 2,5 квадрата кабел и един бушон за контактите, изпълнено с 6 квадрата кабел от таблото. Мисля, че stancho123 правилно се е изразил и не бърка. Така, че съвсем не е лаик в това отношение, смятам аз.
Проблем с цоклите няма да има, уверен съм.
thinkpad - майстор
fikata написа:
Допадна ми неговото мнение,че не клъвна на предложението ти,че непременно трябва да смени таблото с витлови предпазители,доказалало десетки години правото си на живот, с такова с АП и то с конкретна марка като последен писък на електротехническите изделия.
А ме обвиняваха като фен на витловите предпазители, знаеш ли? Нямам нищо против таблото му. Няма проблем да си го ползва с витловите предпазители. Обаче автоматичните предпазители, които масово се продават и се завиват на мястото на витловите са масово китайски. Лично аз не бих сменил такъв със стопяема жичка с някакъв неизвестен автомат на Е27. А за обикновените АП-та просто дадох една примерна марка, която има що-годе читави продукти.
shadow__01 написа:
6 квадрата са за всичките му контакти. На един кръг са.
То от 6 квадрата няма никакъв смисъл, като предпазителят на кръг контакти трябва да е 16А. Излишен разход за кабел.

Тема "Видове бушони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: