Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanovbg - майстор
А по надолу ми е новата сметка с "ефекта" - дано :? Та ще изчакам и следващата да видим дали е стабилно във времето. Ако от ефект стане дефект - подарявам :supz: :partyman:
Draganov - специалист
M.S. написа:
Колеги имам един монофазен мотор 0,22кв. на 2800об. Решил съм да си направя с него един малък дисков шлайф.
Проблема е, че двигателя няма работен кондензатор. На табелката му е написан кондензатор 5мф. на 450в.,но в магазините ,които посетих имаха или 4 или 6мф.Проблем ли е да сложа кондензатор с различен от указания капацитет?
Стават и двата.Ако намериш някое старо осветително тяло от тръбни луминесцентни лампи,вътре има такива кондензатори.
hidrazin - майстор
Стават ама грънци. То ако можеше така нямаше да правят работни кондензатори от по 1, 2, 3, 4, 5, 6 че има даже 12,5 микрофарада. Щяха да ги правят 5, 10, 20...
:partyman:
Draganov - специалист
Нали трябва да осигури фазово отместване на напрежението на намотката,ще тече малко по-голям или малко по-малък ток през нея,но мотора ще върти и ще върши работа. :partyman:
hidrazin - майстор
И в двата случая двигателя няма да работи оптимално. Разликата е 20%. Не случайно работните кондензатори ги правят с толеранс 5%.
:partyman:
ESPACE - майстор
Кондензатора осигурява фазово изместване на тока, не на напрежението! И от стойността му зависи протичащия ток през едната намотка, въртящия момент и номиналната мощност на двигателя. При кондензатор с различен капацитет е ясно какво става.
stefan_mil4ev - специалист
Върти ми се някакъв спомен, че ако кондензатора е по-голям или по-малък от посочения от производителя, мотора започва да прегрява, но само до толкова се сещам.
M.S. - напреднал
Благодаря на всички за съветите. Сдобих се с правилния 5мф./450в. кондензатор и моторът работи та се къса. :supz:
mitko64 - майстор
Да ползвам темата на колегата, че имам сходно питане. Подариха ми вчера един американски двигател General Electric, Прилича на aсинхронен, има означение 220V, но всички характеристики са с английски означения и не мога да схвана колко киловата е(има означение 1 HP), колко обороти е( има означение 1450 RPM) и какъв кондензатор да му търся. Ако кача някоя снимка може ли да се надявам на помощ?
ESPACE - майстор
Дай снимка на табелката. Иначе 1HP e 0,75kW, а оборотите са 1450 в минута.

Тема "Капацитет на кондензатор-въпрос" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: