Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
Търся из наредбите да видя дали има някакво изискване за лампените излази но не мога да намеря,намерих само ,че трябва да са влагоустйчиви.Разсъждавайки в този ред на мисли се сещам първо ,че за да има безопасност при експлоатация на тея луни трябва да има защитно заземяване или зануляване все пак е помещение с влага над 75 процента обаче тука няма как да стане повечето луни нямат болтче за това или поне аз не съм виждал,затова като вариант остава индукционния разделителен трансформатор с понижено напрежение туй то.... :)
fox_vt - майстор
Валгозащитени само ако ти се дават повече пари и си праведен като новородено.С две думи ти няма да ходиш по тавана че да имаш влагозащитен траф или лунички.Още малко и дт3 ще им сложите като в една друга тема,стига се вживявахте :x .Та да кажа и останалото,на 12 волта е идеално за баня.С гипс картон съм и трафа е в банята и луничките както може да се досещате.За 8 години може и повече нито траф нито луничка съм сменял повече няма кво да кажа.Банята се ползва всеки ден с изключение на дните когато не съм в дома 10-20 дена годишно.Банята е 1.5м на 1.5м влага бол :lol: .По темата на автора смени марката на трафа че не стана ясно един и същ модел ли слагаш или различни.
viron - помощник
Това ми е проблема. При първото горене преместих трансформатора на 60-на сантиметра от всяка луничка, зада не го нагряват случайно и да гърми от това(беше на 20см). Но след 6-7 месеца пак си гръмна.

-инак, нищо чудно да е куче марка. За жалост струват по 70лв. и доста ми бърка в джоба. Ако може да ми обясните какви са тези по 12лв и от къде мога да си ги купя, пак ще е решение на проблема. Дори да гърмят на 6месеца като тези.
-разстоянието на окачения таван наистина е малко и може да е тясно - към 10-13см от тавана. За жалост нямам възможност да изнеса трансформатора от банята.

-Влага няма. тавана е доста добре изолиран, пък и фасунгите са водоустойчиви. Склонен съм да отхвърля вероятноста проблема да е от това.

-сега прочетох по форумите на направи си сам за някакви силиконови кабели, намалящи загряванто. Трябва да провера дали мойте са такива. Може би ако не са това е проблема и ако ги сменя, няма да прегрява трансформатора и да се разваля.

На кратко затова ми беше питането за премнаване на 220 волта. Дали ако направо не си сменя крушките и фасунгите на 220 ененргоспестяващи, няма да реша проблема. Не, че за сега ми е горяла крушка, но на енергоспестяващите им дават 1 година гаранция... и най важното, няма да има развалящ се трансформатор.
Последна промяна от viron на вт апр 29, 2014 8:52 am, променено общо 1 път.
dokobg - специалист
batvenko написа:
dokobg
Стига заблуждава хората, .........
Едвам се сдържах да запазя добрият тон, но не мисля, че е редно да коментираш нещо което не си видял или поне прочел. Не претендирам, че осветлението ме е перфектно, казах че нямам никакви проблеми от няколко години и се надявам да е така и за в бъдеще.
viron - помощник
dokobg написа:
batvenko написа:
dokobg
Стига заблуждава хората, .........
Едвам се сдържах да запазя добрият тон, но не мисля, че е редно да коментираш нещо което не си видял или поне прочел. Не претендирам, че осветлението ме е перфектно, казах че нямам никакви проблеми от няколко години и се надявам да е така и за в бъдеще.

Би ли ми казал какви кабели имаш за 220 волтова лампа. Вероятно, ще трябва да сменям най-малкото фасунгите и окабеляването заради преминаващото напрежение.

Като цяло съм склонен към такова решение. Просто имам опасения, че ще трябва да сменям окабеляването.
dokobg - специалист
Кабелите ми са 1 mm2. Не са ти необходими по големи.
batvenko - специалист
dokobg
Ако искаш и с трифазен ток си захрани осветлението в банята..... Аз говоря за безопасност, а ти поддържаш точно обратното. Така, че за мен /а и не само/ осветлението в банята трябва да е задължително на 12V. Не случайно на осветителните тела за 220V им се завиват едни стъклени "буркани", ама повече от 60W крушка не се монтираха, че от топлината по-силните бързо изгаряха - е сега има вече енергоспестяващи .... но лично за мен тия тела са отживелица, а и интериорно не стоят добре на тия модерни бани ...
А ти явно не помниш какво си написал - та да ти припомня ..."Аз съм против 12V където и да е..." ..."Мое мнение, 12V не си заслужава" ".... за мен няма смисъл от 12V..."
Надявам се, че ще запазиш добрия тон ...... Поздрави!
hidrazin - майстор
dokobg написа:
Хич не ми дреме дали имаш или нямаш проблеми.
Чл. 1765. В санитарни възли, бани, помещения с вани и/или душове се предвижда електрообзавеждане, което е предназначено специално за монтиране в такива помещения.
Толкова по въпроса. Това означава някои неща. Или се изпълнява на 12V като се захранва с предвиден за тази цел трансформатор, със съответната степен на защита ако е монтиран в тавана или трансформатора се изнася от банята. Тогава към осветителните тела няма изисквания за защита.
Ако се изпълнява на 230V се използват осветителни тела с предвидения клас на защита, осигуряваш безопасна работа. Не случайно се произвеждат осветителни тела и по-специално лунички в случая, за такива помещения с IP44 - IP65. Същото се отнася и за трансформаторите.
А ти може в някой шкаф да имаш метър оголен фазов проводник и до сега да си нямал проблеми с него. Защото до сега никой не е бъркал в шкафа. :lol:
:partyman:
P.S. Най-обичам когато плочкаджии, картонаджии и дюлери дават съвети за неща, от които си нямат никаква представа.
miroton - майстор
Чл. 1765. В санитарни възли, бани, помещения с вани и/или душове се предвижда електрообзавеждане, което е предназначено специално за монтиране в такива помещения.
Толкова по въпроса. Това означава някои неща. Или се изпълнява на 12V като се захранва с предвиден за тази цел трансформатор, със съответната степен на защита ако е монтиран в тавана или трансформатора се изнася от банята. Тогава към осветителните тела няма изисквания за защита.
Ако се изпълнява на 230V се използват осветителни тела с предвидения клас на защита, осигуряваш безопасна работа. Не случайно се произвеждат осветителни тела и по-специално лунички в случая, за такива помещения с IP44 - IP65. Същото се отнася и за трансформаторите.
А ти може в някой шкаф да имаш метър оголен фазов проводник и до сега да си нямал проблеми с него. Защото до сега никой не е бъркал в шкафа. :lol:
:partyman:
P.S. Най-обичам когато плочкаджии, картонаджии и дюлери дават съвети за неща, от които си нямат никаква представа.[/quote]

Е размина се с убиството на човека

hidrazin с плочкаджиите ня ма да спориш-знаят и могат всичко
dokobg - специалист
hidrazin усещам нотка на агресия в коментара ти. Нещо против мен ли имаш или коментарите ? Никога не съм претендирал за нищо, че да пишеш такива коментари. Ти си голям разбирател на всичко и може свободно да обиждаш хората ли ?

Човека пита, и аз му казвам как съм го направил в къщи. Никой не съм задължавал да прави каквото и да било. Ако иска и на батерии да си прави осветлението в банята да не го убие тока.

Тема "Проблем с лунички в банята." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: