Търся из наредбите да видя дали има някакво изискване за лампените излази но не мога да намеря,намерих само ,че трябва да са влагоустйчиви.Разсъждавайки в този ред на мисли се сещам първо ,че за да има безопасност при експлоатация на тея луни трябва да има защитно заземяване или зануляване все пак е помещение с влага над 75 процента обаче тука няма как да стане повечето луни нямат болтче за това или поне аз не съм виждал,затова като вариант остава индукционния разделителен трансформатор с понижено напрежение туй то.... 
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs
- майстор
44 мнения в "Проблем с лунички в банята."
fox_vt
- майстор
Валгозащитени само ако ти се дават повече пари и си праведен като новородено.С две думи ти няма да ходиш по тавана че да имаш влагозащитен траф или лунички.Още малко и дт3 ще им сложите като в една друга тема,стига се вживявахте
.Та да кажа и останалото,на 12 волта е идеално за баня.С гипс картон съм и трафа е в банята и луничките както може да се досещате.За 8 години може и повече нито траф нито луничка съм сменял повече няма кво да кажа.Банята се ползва всеки ден с изключение на дните когато не съм в дома 10-20 дена годишно.Банята е 1.5м на 1.5м влага бол
.По темата на автора смени марката на трафа че не стана ясно един и същ модел ли слагаш или различни.
viron
- помощник
Това ми е проблема. При първото горене преместих трансформатора на 60-на сантиметра от всяка луничка, зада не го нагряват случайно и да гърми от това(беше на 20см). Но след 6-7 месеца пак си гръмна.
-инак, нищо чудно да е куче марка. За жалост струват по 70лв. и доста ми бърка в джоба. Ако може да ми обясните какви са тези по 12лв и от къде мога да си ги купя, пак ще е решение на проблема. Дори да гърмят на 6месеца като тези.
-разстоянието на окачения таван наистина е малко и може да е тясно - към 10-13см от тавана. За жалост нямам възможност да изнеса трансформатора от банята.
-Влага няма. тавана е доста добре изолиран, пък и фасунгите са водоустойчиви. Склонен съм да отхвърля вероятноста проблема да е от това.
-сега прочетох по форумите на направи си сам за някакви силиконови кабели, намалящи загряванто. Трябва да провера дали мойте са такива. Може би ако не са това е проблема и ако ги сменя, няма да прегрява трансформатора и да се разваля.
На кратко затова ми беше питането за премнаване на 220 волта. Дали ако направо не си сменя крушките и фасунгите на 220 ененргоспестяващи, няма да реша проблема. Не, че за сега ми е горяла крушка, но на енергоспестяващите им дават 1 година гаранция... и най важното, няма да има развалящ се трансформатор.
-инак, нищо чудно да е куче марка. За жалост струват по 70лв. и доста ми бърка в джоба. Ако може да ми обясните какви са тези по 12лв и от къде мога да си ги купя, пак ще е решение на проблема. Дори да гърмят на 6месеца като тези.
-разстоянието на окачения таван наистина е малко и може да е тясно - към 10-13см от тавана. За жалост нямам възможност да изнеса трансформатора от банята.
-Влага няма. тавана е доста добре изолиран, пък и фасунгите са водоустойчиви. Склонен съм да отхвърля вероятноста проблема да е от това.
-сега прочетох по форумите на направи си сам за някакви силиконови кабели, намалящи загряванто. Трябва да провера дали мойте са такива. Може би ако не са това е проблема и ако ги сменя, няма да прегрява трансформатора и да се разваля.
На кратко затова ми беше питането за премнаване на 220 волта. Дали ако направо не си сменя крушките и фасунгите на 220 ененргоспестяващи, няма да реша проблема. Не, че за сега ми е горяла крушка, но на енергоспестяващите им дават 1 година гаранция... и най важното, няма да има развалящ се трансформатор.
Последна промяна от viron на вт апр 29, 2014 8:52 am, променено общо 1 път.
dokobg
- специалист
batvenko написа:dokobgЕдвам се сдържах да запазя добрият тон, но не мисля, че е редно да коментираш нещо което не си видял или поне прочел. Не претендирам, че осветлението ме е перфектно, казах че нямам никакви проблеми от няколко години и се надявам да е така и за в бъдеще.
Стига заблуждава хората, .........
viron
- помощник
dokobg написа:batvenko написа:dokobgЕдвам се сдържах да запазя добрият тон, но не мисля, че е редно да коментираш нещо което не си видял или поне прочел. Не претендирам, че осветлението ме е перфектно, казах че нямам никакви проблеми от няколко години и се надявам да е така и за в бъдеще.
Стига заблуждава хората, .........
Би ли ми казал какви кабели имаш за 220 волтова лампа. Вероятно, ще трябва да сменям най-малкото фасунгите и окабеляването заради преминаващото напрежение.
Като цяло съм склонен към такова решение. Просто имам опасения, че ще трябва да сменям окабеляването.
batvenko
- специалист
dokobg
Ако искаш и с трифазен ток си захрани осветлението в банята..... Аз говоря за безопасност, а ти поддържаш точно обратното. Така, че за мен /а и не само/ осветлението в банята трябва да е задължително на 12V. Не случайно на осветителните тела за 220V им се завиват едни стъклени "буркани", ама повече от 60W крушка не се монтираха, че от топлината по-силните бързо изгаряха - е сега има вече енергоспестяващи .... но лично за мен тия тела са отживелица, а и интериорно не стоят добре на тия модерни бани ...
А ти явно не помниш какво си написал - та да ти припомня ..."Аз съм против 12V където и да е..." ..."Мое мнение, 12V не си заслужава" ".... за мен няма смисъл от 12V..."
Надявам се, че ще запазиш добрия тон ...... Поздрави!
Ако искаш и с трифазен ток си захрани осветлението в банята..... Аз говоря за безопасност, а ти поддържаш точно обратното. Така, че за мен /а и не само/ осветлението в банята трябва да е задължително на 12V. Не случайно на осветителните тела за 220V им се завиват едни стъклени "буркани", ама повече от 60W крушка не се монтираха, че от топлината по-силните бързо изгаряха - е сега има вече енергоспестяващи .... но лично за мен тия тела са отживелица, а и интериорно не стоят добре на тия модерни бани ...
А ти явно не помниш какво си написал - та да ти припомня ..."Аз съм против 12V където и да е..." ..."Мое мнение, 12V не си заслужава" ".... за мен няма смисъл от 12V..."
Надявам се, че ще запазиш добрия тон ...... Поздрави!
hidrazin
- майстор
dokobg написа:Едвам се сдържах да запазя добрият тон, но не мисля, че е редно да коментираш нещо което не си видял или поне прочел. Не претендирам, че осветлението ме е перфектно, казах че нямам никакви проблеми от няколко години и се надявам да е така и за в бъдеще.Хич не ми дреме дали имаш или нямаш проблеми.
Чл. 1765. В санитарни възли, бани, помещения с вани и/или душове се предвижда електрообзавеждане, което е предназначено специално за монтиране в такива помещения.Толкова по въпроса. Това означава някои неща. Или се изпълнява на 12V като се захранва с предвиден за тази цел трансформатор, със съответната степен на защита ако е монтиран в тавана или трансформатора се изнася от банята. Тогава към осветителните тела няма изисквания за защита.
Ако се изпълнява на 230V се използват осветителни тела с предвидения клас на защита, осигуряваш безопасна работа. Не случайно се произвеждат осветителни тела и по-специално лунички в случая, за такива помещения с IP44 - IP65. Същото се отнася и за трансформаторите.
А ти може в някой шкаф да имаш метър оголен фазов проводник и до сега да си нямал проблеми с него. Защото до сега никой не е бъркал в шкафа.
P.S. Най-обичам когато плочкаджии, картонаджии и дюлери дават съвети за неща, от които си нямат никаква представа.
miroton
- майстор
Чл. 1765. В санитарни възли, бани, помещения с вани и/или душове се предвижда електрообзавеждане, което е предназначено специално за монтиране в такива помещения.Толкова по въпроса. Това означава някои неща. Или се изпълнява на 12V като се захранва с предвиден за тази цел трансформатор, със съответната степен на защита ако е монтиран в тавана или трансформатора се изнася от банята. Тогава към осветителните тела няма изисквания за защита.
Ако се изпълнява на 230V се използват осветителни тела с предвидения клас на защита, осигуряваш безопасна работа. Не случайно се произвеждат осветителни тела и по-специално лунички в случая, за такива помещения с IP44 - IP65. Същото се отнася и за трансформаторите.
А ти може в някой шкаф да имаш метър оголен фазов проводник и до сега да си нямал проблеми с него. Защото до сега никой не е бъркал в шкафа.
P.S. Най-обичам когато плочкаджии, картонаджии и дюлери дават съвети за неща, от които си нямат никаква представа.[/quote]
Е размина се с убиството на човека
hidrazin с плочкаджиите ня ма да спориш-знаят и могат всичко
dokobg
- специалист
hidrazin усещам нотка на агресия в коментара ти. Нещо против мен ли имаш или коментарите ? Никога не съм претендирал за нищо, че да пишеш такива коментари. Ти си голям разбирател на всичко и може свободно да обиждаш хората ли ?
Човека пита, и аз му казвам как съм го направил в къщи. Никой не съм задължавал да прави каквото и да било. Ако иска и на батерии да си прави осветлението в банята да не го убие тока.
Човека пита, и аз му казвам как съм го направил в къщи. Никой не съм задължавал да прави каквото и да било. Ако иска и на батерии да си прави осветлението в банята да не го убие тока.
Тема "Проблем с лунички в банята." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература