• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 29
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Rashev - напреднал
Ето схема, по която смятам да реализирам управлението на бойлера с таймер при двупроводна инсталация, с цел да ползвам само нощтната тарифа за подгряване на водата. Изчислих, че при използване само на нощтна тарифа 3KW ми бойлер Елдом ще спестя от ток около 6-7 лв. на месец. Сега бойлера е включен постоянно и сутрин в 8 часа се изразходва всичката топла вода и след това загрява и през целия ден нощ включва и изключва за подгряване на водата. Водата в бойлера се затопла за около 75 минути и мисля да включа таймер, който го включа през нощта в 5:45 часа и да изключва в 7:00.

На схемата са показани основното табло на жилището, което се намира в коридора пред банята, под него ще сложа ново малко табло с DIN шина, на която ще монтирам таймер, който управлява контактор и трипозиционен ключ - с три съсътояния изключен бойлер, ръчно включване (шунтира се таймера) и автоматично - таймера увправлява бойлера.
На схемата е показана и цялата схема на бойлер Елдом купуван преди две години.
Идеята ми е да не преправям нищо по схемата на бойлера, а да си осане така както е заводска. Връзването на бойлера към двупроводна инсталация също е показано - първо неутралния проводник (който не се прекъсва и идва директно от ел. таблото на дома) се свързва към заземлението и след това от там се свързва входа на термозащитата.

Искам да ви попитам следното:

1. Има ли някакви грешки или нередности по схемата?

2. Тук във форума има и други схеми на бойлери с таймери, някой от които с два контактора пример (viewtopic.php?f=11&t=7657&start=220#p585100), като втория контактор е във схемата на бойлера и се намира на мястото на светещия ключ, като целта му е да предпазва терморелето и се управлява от него. Но в случая се преправя заводската схема на бойлера и мисля че е не е много добра идея, особено акто трябва да се изнесе втория контактор вънка в новото табло - трябват нови проводници да се прокарват през банята, а това без къртене на плочки няма как да стане.
В тази връзка съществува ли друга схема или някакви подобрения на предложената от мен схема, които могат да се реализрат лесно ?

3. Дайте идея за таймери(часовници) за схемата - тези в Конрад не ми се се труват много читави?

4. За контактор съм избрал контактор автоматичен на Schnaider-electric - 25А,220V, iСТ,1NO,50Hz. Тези 25A да не са много, как се изчислява тази стойност на контактора?

Предварително благодаря за отговорите.

Поздрави

Прикачен файл

shema.png Схема
valentino76bs - майстор
Rashev написа:
Изчислих, че при използване само на нощтна тарифа 3KW ми бойлер Елдом ще спестя от ток около 6-7 лв. на месец.
Колега ако правилно те разбирам за 6, 7 лв на месец ще се вкравш във целия този филм като рискуваш някой път като искаш да се изкъпеш да нямаш топла вода така ли ?
ben84 - специалист
None написа:
Винтила е свързан към тръбичка и при задействане - не изпуска вода навън, а по тръбичката. Тествах го. Вече ако стане друга авария при прекъсване на тръба - лошо. Ама за тия неща шанса е пренебрежимо малък
Мека връзка ми се разпадна в ръката преди около месец точно на запресовката. Голямо къпане падна :-D
MIRO_073 - майстор
... ще спестя от ток около 6-7 лв. на месец.

Толкова най-много. От опит го казвам.
andro440 - майстор
бреий ,голямо писане пада тук за един таймер ,заедно с реле или контактор ,който може да се навре в корпуса на самия бойлер и да няма жици и контакти навън !Или примерно да се сложи на апартаментното табло ,ако предпазителя за бойлера си е предвиден само за това ,както би трябвало да е!а ако банята има окачен таван -там му е мястото на таймера -прекъсва се фазата и само два кабела се спускат надолу зад самия бойлер . Лично аз не смятам да си правя бойлера с такива релета ,защото от както съм го поставил ,не съм го изключвал ! винаги имам топла вода !Разхода на ток е по малък ,ако бойлера е включен постоянно ,това е една от причините за да не съм си сложил таймер . Другата е ,че често познати ми се оплакват ,че им дефектирал бойлера /те са от тоя тип хора ,които го вкл и изкл -за икономия . заявявам съвсем открито ,че свалих работещ бойлер -Елдом -емаилиран,който не беше изключван 5 години -Не Правя Реклама ! по долу ще пиша за елдомските бойлери . Наложи се да го сменя ,защото си купих същия ,нов ,но със една серпентина за към парно -така и не успях да го стопля с парното ,както на ток .Но вече 4-та година ,не е изключван от мрежата и си държи.Така ,че според мен -няма смисъл от таймери ,ОСВЕН ,когато бойлера ще се ползва през няколко дена . относно Елдомските бойлери :за цената си са добри с малки недостатъци по издържливостта на корпуса -пускат ръждичка след първата година . и понеже започнах да пиша да кажа и за тези меките връзки Виждал съм много нескопосани изпълнения на подвързване на бойлер /без да е занулен / обърната фаза и нула -фазата на корпуса / боилер с кабел и щепсел/ и зависи дали ще уцели посоката на щепсела / в по вечето случаии -не занулен или заземен с дефектно токова ,ама през нулата -даже съм виждал и нажежен до червено маркуч ,понеже дърпа нулата през него :rolleyes: !
shadow__01 - майстор
andro440 написа:
....релета, защото от както съм го поставил не съм го изключвал!....винаги имам топла вода!....Разхода на ток е по малък ако бойлера е включен постоянно. Това е една от причините за да не съм. Така, че според мен - няма смисъл от таймери, ОСВЕН, когато бойлера ще се ползва през няколко дена.
Много неграмотно написано бе... 2 минути само поправях грешки в цитата от твоя пост...
Има смисъл от таймер. Нагревателя не се тормози постоянно. А колко време работи бойлера не е от значение за издръжливостта на водосъдържателя.
На кого му трябва винаги максимално гореща вода, когато може с едно загряване през нощта да има топла вода с необходимата температура дори в края на деня и да плаща тока само на нощна тарифа?
andro440 - майстор
На кого му трябва винаги максимално гореща вода, когато може с едно загряване през нощта да има топла вода с необходимата температура дори в края на деня

В случая ,не си прав,освен ако живееш сам и се къпеш в службата.
Също много зависи и от температурата на входящата вода ,колко време ще имаш хладка" вода . В нас един бойлер вода не стига само за мен да се изкъпя ,освен това сме трима души и лятото се къпем поне по два пъти на ден .
vk - специалист
То не е лошо да се направи изчисление какъв е разхода при непрекъснато включен бойлер, който на практика се управлява от терморегулатора и какъв е разхода ако се управлява от таймер.
със един подобен уред http://www.dansdata.com/images/powermet ... er1024.jpg

Тука много важна ще бъде и изолацията(облицовката) на самия бойлер. Тия с по-дебелата изолация държат много време водата топла, респ. включват по-малко пъти на ден.
valentino76bs - майстор
За какъв разход говорим ,имаш топла вода в 8 часа СУТРИНТА някой влиза и се къпе и целия ден нямаш топла вода това не е икономия това е МИЗЕРИЯ!
Andri01 - майстор
Реле за време/ от старите време-релета за електромерите,контактор 220в.,и 3-поз. ключ:автомат-изкл-ръчна работа.терморегулатора си е оригиналния на бойлера-все пак той и изчислен да работи при този ток,не виждам смисъл от облекчаването му. То бойлера ще здаде по-бързо от него! работи обикновенно от 04 до 06ч. сутрин / така изстиването е по-малко/. Но всеки си има причини за усложняване на живота си :).
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 29

Тема "Реле за време (таймер) за управление на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: