Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Много хубав пример за това, какъв трансформатор НИКОГА на трябва да слагаме в банята. На всичкото отгоре ми се струва че е с метална кутия? Има там на етикета един символ за заземяване на корпуса му. Нещо не виждам поне да е занулен. :cool:
:partyman:
fox_vt - майстор
Е метален е естествено с доста големи дупки отвсякъде да влиза и излиза каквото иска :-D Не е занулен щото и 220 волтовия вентилатор точно над душа ще се почуства пренебрегнат ако не зануля и него :lol: Добре че на снимката не се виждат и лустер клемите с които съм правил връзките че хептен ще съм обречен [-o< За съжаление освен прах при трафа друго няма :sad: Знаеш ли хидра от какво електрическо нещо най ме е страх във банята?От бойлера и най вече от тези проточни бойлери дето слушалката на душа излиза директно от него-къпеш се ръка за ръка с бойлера :-D И интересно че те се продават свободно,а след като видях как фазомера свети на пластмасовия корпус на такова чудо,хич не ми обяснявайте трафа за луничките на тавана колко е опасен :lol:
hidrazin - майстор
Прав си за бойлерите. Особено с тия пропиленови тръби. Особено след като няколко пъти съм виждал как бойлера се опитва да се заземи през меката връзка. :shock: А това че при теб има само прах го приемаме за частен случай. Сега остава да кажеш че и вентилатора ти е с метален корпус?
И тъй като не на всички в баните им над окачения таван има само прах, това си остава като нагледно пособие как не трябва да се прави.
Нямам нищо против 230V осветление в банята, нито някоя наредба има. Просто трябва да е направено както трябва - осветителни тела със съответния клас на защита и ел.връзките в кутия каквито и да са - клеми, спайки... Една ПКОМ кутия струва стотинки и въобще човек не трябва да се замисля дали да я слага. Поне сега има каквото си поискаш и то в кварталния магазин.
:partyman:
fox_vt - майстор
И все пак освен безопастност има и друг плюс към това да сложим 12 волтови халогенни лунички-те горят много по рядко в сравнение с 220 волтовите. :wink: Иначе прав си че безопасноста на първо място,а като се сетя навремето как печахме филийки на легналата печка елва със навити реотани и на спуканите керамечни сърцевини нанизан един електрод да ги крепи що годе в средата,ех какви години бяха :-D
valentino76bs - майстор
Във много хотелски комплекси се проектират и контакти в банята но задължително с ДТЗта.
viron - помощник
fox_vt , благодаря. Първото, което ми прави впечатление, е че и двата които се развалиха нямат никакви решетки и са напълно опаковани.... за разлика от твоя.
fox_vt - майстор
250 ватов траф и да няма отвори е направо #-o. Обикновенно трафчетата с пластмасов корпус са много зле откъм отвори респективно охлаждане,не че няма и съвсем китайски метални които пак нямат отвори.Но охлаждането си е охлаждане и не прощава на никоя електроника.Затова във 99,9 % от случаите със изгорели енергоспестяващи лампи изгаря електрониката а пурата си е здрава :wink:

пп и да допълня нещо че инак хидрата ще те лепне пак :-D Ако си купиш метален траф занули му корпуса,за твое и негово успокоение.
viron - помощник
може да звучи глупаво, но как точно се занулява? :)

И да питам, по темата сигурност: ако сложа бушонен прекъсвач преди трансформатора това няма ли да е оптимална превенция за евентуална авария по веригата?
thinkpad - майстор
viron написа:
може да звучи глупаво, но как точно се занулява?
Занулява се, като се свързва заземителният извод/корпуса на уреда с нулата на електрическата инсталация. Тя трябва да е непрекъсната и без нарушени/лоши връзки по пътя до главното табло.
viron - помощник
благодарско на всички. за сега всичко работи на 6 с новия трансформатор, прилежно занулено. Ще видим до кога :)

Тема "Проблем с лунички в банята." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: