• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DEYCHEV - специалист
Здравейте, първо темата ако не е за тук, моля модераторите да я преместят. Извинявам се предварително.
Сега по темата- сутринта излизам от банята и чувам някакво жужене от таблото. Понечих да пипна главния бушон, от където идваше жуженето, да го затегна малко, а той пари доста. Свалих го и по бушона имаше доста нагар. Сега съм без ток вкъщи, мисля да сменя самия бушон, да зачистя вътре в гнездото с малко шкурка и корселин, но ми се ще някой да погледне и вътре в таблото какво става. Та ако някой се сети за Ел. Техник в Плевен да пише или да звънне на 0885/96 90 83 -Ники
Кики - специалист
Виждам ти темата чак сега и като гледам че си писал за бъркане вътре в гнездото на главния бушон за почистване с шкурка много се надявам да не си го направил. Не че е грешно но е добре да изключиш най-главния башон преди това. Надявам се да отговориш в най-скоро време иначе ще си помисля че си го направил веднага след като си пуснал темата и сега ти е трудно да се докопаш до компютъра. Успех в намирането на колега за смяна на основата, вероятно лоша връзка на кабела, гребена или недобре затегнат предпазител.
shadow__01 - майстор
Предполагам цялото табло е за смяна. Щом става въпрос за винтови предпазители е ясна работата.
Малко крайно решение предлагам, но всеки кадърен ел. техник ще го предложи и дори може да го направи.
DEYCHEV - специалист
Благодаря за отговорите
А сега да опиша накратко какво направих- първо наистина спрях тока от предпазителя до електромера. А със зачистването на гнездото(основата) се отказах- срещу 5лв. за ново просто няма смисъл за изхабените нерви и време, зачистих само кабелите и добре,че имаше аванс, накъсих ги до здрава изолация. Малък проблем , че отворите за фиксиране на основата към кутията несъвпадат и сега е закрепен към кутията само с един от двата фиксиращи болта. Другото е, че вместо в апартамента да влиза фаза по 6мм2 кабел, влиза мостови 2 х 4мм2, които бяха "стегнати" успоредно, неприлепени един до друг. Сега ги закривих около болтчетата и ги затегнах до откат, но мисля да ги сменя с такива с шестограмна глава и да се постарая още с затягането. Сега ще го проверявам този бушон периодично дали грее.
Относно смяната на таблото и на мен ми се щеше, но проблем №1 е, че и този кабел сигурно ще трябва да се подмени. А електромера е чак на приземия етаж(И МОЛБА ДО ЧЕЗ ](*,) ). Другото е че всеки който питах ми каза че ще вляза в "голям филм" с къртене и евентуално къси кабели. Но пред алтернативата за пожар в апартамента е "по-малкия филм", та затова ми трябваше техник.
MamaMy - майстор
Това с двата кабела на един болт на старите предпазители е стар проблем. Стигнах до извода, че когато са два кабела, дори и с еднакви диаметри е по-добре да се сложат по един от двете страни на болта под ламаринката. Така хем ламарината запазва успоредност спрямо основата на която се завива, хем към двата кабела се прилага еднакво усилие независимо каква е разликата в диаметрите им.
rado_ev - специалист
Много ли не съвпадат болтчетата? Ако е монтирана същата основа като старата всичко трябва да си дойде на мястото. Да не е по-малка новата основа?
Neno Er - специалист
Какви молби до ЧЕЗ? Тях ги интересува да имаш ток до след електромера. От там нататък проблемите са си твои.
Наистина се прави една молба до ЧЕЗ да ти отворят таблото и от там нататък си ти или майстора. Не е никакъв проблем да си смениш дори и цялото табло. Важното е да си бележиш нули, фази и там колкото линии имаш за различните консуматори. Сваляш старото, табло връзваш новото, прекръстваш се три пъти и включваш. :lol:
Ето го моето:

Изображение

Изображение
Последна промяна от Neno Er на съб юни 07, 2014 9:09 am, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Neno Er написа:
Ето го моето:

Изображение

Изображение
Кое бре? Там няма нищо!
:partyman:
Neno Er - специалист
hidrazin написа:
Кое бре? Там няма нищо!
Показал съм основата с проводниците които съм маркирал с лепнат лейкопласт (защото жена ми е мад.сестра и такова имам) :wink: и цялото табло.
Ти какво искаш, да покажа всичко как съм го събирал болтче по болтче и бушон по бушон :?: Сигурно ще питаш и за предпазителите. :lol:
al4o - специалист
Neno Er написа:
hidrazin написа:
Кое бре? Там няма нищо!
Показал съм основата с проводниците които съм маркирал с лепнат лейкопласт (защото жена ми е мад.сестра и такова имам) :wink: и цялото табло.
Ти какво искаш, да покажа всичко как съм го събирал болтче по болтче и бушон по бушон :?: Сигурно ще питаш и за предпазителите. :lol:
Аз изобщо не виждам снимки :cool:Ма може проблема да е в моя телевизор
  • 1
  • 2

Тема "Търся ЕЛ. Техник в Плевен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: