• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Наскоро ми попадна стар таванен вентилатор и подлъган от сериите по Хистори ченъл реших да го реставрирам.
Вентилатора е стоя дълго време в една плевня и беше в отчайващо състояние, изпробвах го и въртеше нормално. Разглобих го за да го почистя и гресирам тъй като целия беше в ръжда, прахоляк и всякакъв боклук. Захранването беше видимо променяно- от двигателя излизат 4 кабела, два бели и 2 кафяви, като 1 бя и един кафяв са свързани заедно , между другият кафяв и 2 бял е поставен кондензатор 4 mF и следва захранването. Премерих съпротивлението на двата бели 262 ом и 222 ом на кафявите.
Въпроса ми е до колко правилно е посоченото свързване и по принцип тези вентилатори са с 2-3 скорости, дали това се осъществява чрез различна схема на свързване.
Прикачен файл:
20140801_182518 (Копировать).jpg
Прикачен файл:
20140801_182722 (Копировать).jpg
valentino76bs - майстор
Не се виждат снимките!
Прикачен файл:
20140801_182518 (Копировать).jpg
Прикачен файл:
20140801_182722 (Копировать).jpg
20140801_182722 (Копировать).jpg (108.92 KиБ) Видяна 4455 пъти
Явно нещо съм объркал, съжалявам.
valentino76bs - майстор
Прикачен файл:
DSC_0679.jpg
Така ли е свързан,на кои изводи подаваш захранването?
Не, ето това е свързването.
Прикачен файл:
20140804_203704 (Копировать).jpg
20140804_203704 (Копировать).jpg (46.88 KиБ) Видяна 4394 пъти
valentino76bs - майстор
Ясно ! Ами можеш да се ориентираш по въртенето на перката ако духа надолу е ок ! Има такива таванни на които се върти посоката за да може да изтеглят или вкарват въздуха в помещението предполагам този е някакъв стандартен по това което виждам!Единствено гледам че захранването е на 1 и 3 а пък варианта е да е на 1 и 2 но няма голяма разлика в съпротивлението пък на двете намотки .Я виж ако му подадеш на 1 и 2 какво ще се случи,виждал съм такъв мотор но по голям разбира се който е с две намотки с абсолютно еднакви стойности на съпротивленията и с кондензатор 4 мф сменят посоките като сменят захр. както е на схемата единия път на 1 и 3 а за обратно въртене 1и 2! Дай за спорта да видим какво ще стане :)А иначе начин за реверсиране е да обърнеш посоките на коя да е намотка.
Прикачен файл:
20140804_203704 (Копировать).jpg
При първата проба перката си духаше на долу, така , че това не е проблема. Мен ме интересува има ли възможност при по различно свързване да се промени скоростта на въртене :?: , тъй като в момента духа твърде силно. Днес ще се опитам да го сглобя и да пробвам твоя вариант на захранване.
:prost:
lov - майстор
Ако си го пробвал без перките върти по бързо.
Иначе и аз съм виждал последователно свързване на дефазиращата намотка. Там кондензатора е свързан паралелно на нея.
Първата проба направих както си беше вентилатора с перки и това, че духаше много силно ме накара да търся алтернативен начин на свързване с оглед промяна на скоростта. Виждал съм няколко модела таванни вентилатори и всички имаха 2-3 скорости. :?: Въпроса е възможно ли е да се променя скоростта по различни начини на свързване, т.е. ако се захрани само едната намотка или другата или двете свързани последователно и къде е мястото на кондензатора в такъв случай. Въобще какви са възможните варианти за захранване и ще се променили скоростта. Не смея да правя проби без компетентен съвет от специалист.
lov - майстор
Шибана работа са тези двигатели и промяната на оборотите не го правят с промяна на брой полюси ако взема да обяснявам ще стане дълга и широка, а и ти нямаш допълнителни намотки. По магазините за електронни компоненти има едни симисторни регулатори. Китове за сглабяне пък и готови налепени на платката и струват вероятно до 5 лв. Отдавна не съм гледал какви са им цените но ще ти свършат работа. Дори в повечето случаи така вече се прави регулирането на оборотите им.

Малко съм те излъгал в цената.

http://dobrikit.net/REGULATOR-3-p-15.html
http://dobrikit.net/Regulator5-p-112.html
http://dobrikit.net/Regulator6-p-114.html
http://dobrikit.net/Regulator7-p-115.html

Само на симистора се добавя едно радиаторче.
  • 1
  • 2

Тема "ПРОБЛЕМИ С ТАВАНЕН ВЕНТИЛАТОР - ПОМОЩ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: