Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tod
Искам да изкажа уважението към хората, които си разбират от работата си и то най-вече защото помагат на хората да излязат от затруднена ситуация.

Сега да минем към въпроси !!

Как и от каде тръгва електрическия кабел за луничката или скритото осветление. Какъв е начина на изпълнение на връзките и каде стават те ,когато има монтаж на гипсокартон и какви ел. кабели се използват?
Ще съм Ви изключително благодарен ,ако приложите нагледен пример за това !!!
Надявам се, че съм задал правилно въпроса !!!
Trifun - специалист
Привет, градски :)
Добре дошъл в този хубав форум - тук наистина има много готини хора, които са си полезни един на друг - и това е просто ПРЕКРАСНО ! :)

А сега да минем към отговорите :

Кабела за осветлението обикновено се извежда на тавана, на средата на стаята. При положение, че ще има гипсокартон, добре е връзките да се правят близко да отвора за луничката - така, че да има достъп до тях, в случай че се наложи. Аз лично използвам гъвкав, многожичен кабел 2 х 1.5 кв.мм. - това е напълно достатъчно. Цената му е 0.94 лв. на метър. Ако луничките ще са ти на 12 V, ще ти трябват и трансформатори - един или повече - в зависимост от броя на луничките и тяхната мощност (има 25, 35 и 50 вата) се избират и трансформаторите. Ако луничките са на 220 V - трансформатори не са необходими - само кабели.
Относно начина на изпълнение на връзките - аз използвам усукване и лустър-клеми - досега съм нямал оплаквания.
Ами ... това е, в общи линии.
Успех ! :)
masteradmin - майстор
Най добре използвай търсачката имам още доста обяснения..... и най важното според мене е - ако си с 12 волтови лунички, така да изчислиш къде ще стоят трафовете, че кабелите от трафа до луничката да са максимално къси (защото поради големия ток има големи загуби) и задължително само 1 снадка.
За целта по добре за купиш за всеки 2 луни по един траф , а не един мощен за 4, защото така последната ще свети много слабо.
tod
Градски благодаря ти за отговора :) . Мисля, че е изчерпателен, но не разбирам самият кабел от каде тръгва, от най-близката разпределителна котия ли или от друго място, от каде ?!!!

Имам един въпрос към теб, но ще ти го пратя на "лични".
tokuro40 - специалист
Пич, кабела си идва от ключа и разклонителната кутия ,моя съвет е ако не си правил ел.инсталация по-добре викни някой майстор
Trifun - специалист
Даам, правилно !
Значи - от таблото с предпазителите, кабела отива в разклонителната кутия над ключа. От тая кутия излизат 2 кабела - единият се спуска до самия ключ, а другият отива до луничките.

Има и друг вариант - в панелните апартаменти (поне в Русе) е така :
Тъй като контактите са разположени долу и без това, то ВСИЧКИ кабели от таблото с предпазителите слизат долу и вървят по пода. От там се разпределят - които са за контакти - си отиват в контактите, а тези, за осветлението - минават първо през ключа, и се качват нагоре за лампата. В този случай може и да не ползваш разклонителна кутия - връзката се прави в самата конзолна кутия, където се монтира и ключа.
tod
Градски Благодаря ти за отговора, вече ми стана ясно. :wink:
subzero - специалист
искам да попитам и аз нещо, може ли да се хванат и луничките и например скрито осветление към един ключ ? а и освен траф за луничките за скритото отделен ли трябва да е?инт да не притуваря мн мрежата и да имам после проблеми! понеже съм бос в електротехниката димер това е за регулиране силата на усветлението нали ?

Тема "Ел. инсталация за лунички и скрито осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: