Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Старата ти пуричка е била доста силничка. Към 150 вата. Сега, важно е да видиш на последната снимка (тази дето е най-малка) как са свързани двата прозрачни кабела на клемата дето има обозначения L , N и земя по средата.
На снимката не се вижда ясно. Примерно от левия прозрачен кабел дето е с три жици - едната би трябвало да е свързана към онова бялото пластмасово капаче. Към "капачето" би трябвало да отива и едната жица от десния прозрачен проводник и пак от него да излиза един жълтозелен проводник дето влиза в средата на клемата (земя)? Тези жици не ги бараш!
Сега виж от левия прозрачен проводник двете останали жици къде отиват. Има два варианта:
-двете заедно отиват към L или N
-дете са разделени и едната отива към L и другата към N
Провери това и пак ще го мъдрим.
:partyman:
P.S. fikata - ламбата е била халогенна пура. Личи си от крепежите на волфрамовата спирала. Няма запалки, няма дявол.
Антоанета - напреднал
Към hidrazin - от всеки кабел излизат по една жица към L, към N и комбинирани с трети жълто-зелен към земята. Мисля, че тези трябва да свържа към корпуса, но как да разбера в долния край кои са те? Ако свържа в ел. инсталация и проверя кабел по кабел ще намеря само фазата, ами нула и земя, как да разбера?
fikata - майстор
hidrazin
Прав си /Както обикновено/ Загледах по внимателно и съм съгласен, че това е халогенна пура а не метал-халогенна. :?
hidrazin - майстор
Антоанета написа:
...ще намеря само фазата, ами нула и земя, как да разбера?
Така е. По принцип си трябва уред (предполагам нямаш) или някакъв пробник. Може лесно да си "направиш" от една светеща запалка. Ще пиша повече по-късно че трябва да приключвам и да пътувам (малко). В това време някой може да ти обясни как да си направиш де.
Антоанета - напреднал
Благодаря! Щом съм на прав път ще се помисля и дано да направя нещо, само не и да светна като крушка!
hidrazin - майстор
И кво стана с ламбата? Жива ли си още? :-D Ще правим ли пробник от запалка? Иначе си на прав път де.
Антоанета - напреднал
Жива съм, hidrazin, не се притеснявай. Следващ по ред е въпросът как се прави уред от светеща запалка? Очаквам да разбера, дано не е трудно и да си струва усилията. Но това за утре.
hidrazin - майстор
Би трябвало да има едно болтче. Развиваме го и махаме лепенките (ако има такива) и си вадим светулката.
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (80.8 KиБ) Видяна 3176 пъти
На светулката слагаме две тънки кабелчета - едното за пластинката, другото за кракът на лампичката (светодиода).
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (75.93 KиБ) Видяна 3176 пъти
Увиваме с някакво тиксо първо около лаямпичката и връзката на нея и после цялото "устройство".
Прикачен файл:
3.jpg
3.jpg (50.96 KиБ) Видяна 3176 пъти
Като опрем двата оголени края на готовото нещо, трябва да светне.
Прикачен файл:
4.jpg
4.jpg (58.18 KиБ) Видяна 3176 пъти
И готово. С този подръчен пробник може да откриваме кой кабел къде отива. Също така например може да ни послужи да си проверяваме лампите.
Прикачен файл:
5.jpg
5.jpg (72.5 KиБ) Видяна 3176 пъти
Мисля че е лесно и бързо за изработка, направо без пари и върши чудесна работа. С негова помощ лесно ще определиш кой кабел отива към L , N и земя.
Успех!
Антоанета - напреднал
Привет! Нidrazin, благодаря за устройството. Естествено, имам въпроси: Към лампичката има ли батерия? Как ще свети ако няма, от къде е батерията? Крушката, която ще пробваме свързана ли е към ел. верига? Хубав ден и до скоро!
hidrazin - майстор
Оооопс... Май не трябваше да давам никакви идеи? :? Естествено че има батерии. Светещите запалки дето се продават с какво светят? Разбира се че не светят с газ а с батерии. Батериите се виждат на първата и втората снимка - онези бели и лъскави кръгчета. Това са батерии за ръчни часовници.
Крушката която ще пробваме - разбира се е развита. Задължително!!! Вижда се от снимката.
Абе не ти ли се намира някой комшия дето е по-така с .... тока? :-D

Тема "Осветление - земя - нула - L - N" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: