• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Имам проблем с един асинхронен двигател от мелница за отпадъци (около 300W).
Проблемът е че не върти, а само бучи. Има две намотки, работна и пускова през центробежен регулатор, съпротивленията са им съответно 13 и 23 ома. Няма кондензатор. Нямам много опит с ел. двигатели и не мога да разбера къде е проблема, центробежния регулатор работи, двете намотки са свързани паралелно при пускане, няма нищо видимо изгоряло.
Какво ще ме посъветвате да гледам или направо да го нося за пренавиване?
Andri01 - майстор
Щом си сигурен в намотките и центробежния изключвател,виж лагерите.
lov - майстор
Едва ли ще са лагери защото тези двигатели са разчетени за голям пусков въртящ момент. Мелницата трябва да може да тръгне дори когато бункера и е пълен.
Имам такава мелница но никога не съм я и отварял но все пак имам съмнения че кондезатор май имаше по схема.
kabel96 - специалист
Има някакъв номер в навиването на тоя двигател.Пусковия ток е много голям наистина ако не тръгне до 2 секунди отдолу изключва защитата.Твоя пренавиван ли е.
fikata - майстор
Ако роторът се върти леко на ръка съмнението за лагер/и отпада.
Залагам на центробежният прекъсвач. Как разбра,че той работи?
Върти се сравнително лесно, но всъщност не мога да преценя точно дали е достатъчно лесно и дали точно от това не е проблема. Не е пренавиван двигателя. Контакта на регулатора е нормално затворен така че очаквам поне да завърти, иначе видимо изглежда наред (всичко се движи добре) предполагам че ще отвори като се развърти достатъчно. Да, има защита която изключва след няколко секунди. Със сигурност няма кондензатор.
todortv - майстор
Щом успяваш да го завъртиш, не е блокирал.
Вероятно центробежният не си е свършил работата и пусковата е с витково късо.
kabel96 - специалист
Питам защото и аз в момента имам проблем с такъв двигател.При мен семерингата отгоре и изгнила пружината и капнали няколко капки в двигателя и съответно прекъснала едната намотка.Купих нови семеринги с неръждаема пружина и дадох двигателя за пренавиване.Майстора е доказано добър но като върна двигателя нямаше мощност и тръгва когато си иска.Сега пак му го върнах.Като завърти с амперметър се разбира веднага дали центробежния работи.Направи някоя снимка ако си го отворил.
Ето една снимка.

Прикачен файл

IMG_4514_.JPG
ESPACE - майстор
Това черното в ляво не е ли кондензатор?
  • 1
  • 2

Тема "проблем с асинхронен двигател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: