Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Абе не съм много вещ в електротехниката, а и не знам до колко е разумен последния съвет.
Мисля утре да се чуя с техниците, а днеска ще прегледам инструкцията за монтаж, пък да видим. Донякъде се надявам да е от климатика, защото е гаранционен, че иначе ел.техник ще трябва да помага.
valentino76bs - майстор
bo6o написа:
Абе не съм много вещ в електротехниката, а и не знам до колко е разумен последния съвет.
Мисля утре да се чуя с техниците, а днеска ще прегледам инструкцията за монтаж, пък да видим. Донякъде се надявам да е от климатика, защото е гаранционен, че иначе ел.техник ще трябва да помага.
Разумен е,смело действай т.е. не ти ако нямаш опит! Ако имаш контакт който не минава през ДТЗ пробвай да го захраниш от там.Не занимавай климатикаджиите! Няма да е от климатика абсурд!Ако нямаш такъв контакт комшията има :) с удължител и така само за проба!
kozl - майстор
Като гледам снимката на таблото, има един главен 3Р АП и 3 ДТЗ-ти и ако крайно десния АП не е свързан през ДТЗ мисля, че другите АП са през ДТЗ-тата.
Въпроса е дали и двата климатика са към една и съща ДТЗ или на различни. Та и защо от единия се получава музика, а другия не е музикален :?
Така, значи говорих с монтажниците - не са чували за такъв проблем, а и при положение, че климатика си работи нормално, никак не ми се вярва проблема да е в него. В сряда ще идва един колега по тоците да мери и да гледа и да видим аджеба за какво иде реч.
Междувременно ще проверя за хлабави връзки главните прекъсвачи и дефектнотоковите, защото само тях не съм, и ще пробвам слухтя от къде точно идва шума. Голям филм, голямо чудо. Надявам се до средата на седмицата да се похваля с решение на проблема.
С извинение за поредния пост...
Поиграх си малко с фазомера и "слухова тръба" тип навит вестник и установих, че май само един от контактите в апартамента не е вързан на ДТЗ-то, на което е и лошия климатик. Пропуснах да проверя един-два трудно достъпни контакта, но всичко - от печка до хладилник и климатици са на него, забравих бойлера да погледна, ама като нищо и той ще е там, и от долната дясна страна влизат поне 6-7 кабела в едното гнездо #-o Другите 2 ДТЗ-та са малко по-бедни от към кабели. Имам към 4 - 5 разклонителя, ама трудно ще ми стигнат да захраня климатика през единствения работещ контакт, когато това ДТЗ е изключено, за да проверя дали пак ще има шум.
Със слуховата тръба установих, че вярно от това ДТЗ идва шума.
Проблема е, че и ел. техник да дойде, с тази плетеница не знам как ще се оправи и как ще върже този контакт на друго ДТЗ или да го байпасира 8-[
А за музиката все още нямам обяснение - хлабави връзки няма. Всичко си работи нормално.
kozl - майстор
Ами на мен ми свири зарядното на телефона, ама телефона се изтърка, а зарядното си работи и си пее :lol: :lol: :lol:
В апартамента на сина и двата инв.климатици са през ДТЗ-ти и до сега не съм чул музика, но може и да не дочувам, ама и сина не се е оплакал/похвалил ако изобщо е доловил нещо.
valentino76bs - майстор
bo6o написа:
Със слуховата тръба установих, че вярно от това ДТЗ идва шума.
Проблема е, че и ел. техник да дойде, с тази плетеница не знам как ще се оправи и как ще върже този контакт на друго ДТЗ или да го байпасира 8-[
kolev_k написа:
Преправи връзките в таблото така че този кръг да не минава през дефектно-токова защита.Точно тя свири.
=D>
Мисля, че няма да се престраша сам да пресвързвам, но все пак от чисто любопитство, да питам как точно стават тези работи в таблото, защото от тази върволица не мога да се ориентирам.
Значи имам 3 главни прекъсвача, до тях 3 ДТЗ, и от долу 3 групи АПта за всяка фаза, като групите са с шина отдолу и фазата влиза в първия от групата.
В ДТЗто, където са "набочкани" всички възможни контакти без един, в долния десен край влизат една камара кабели.
На АПто на климатика от горе излиза един, който би трябвало да отива - ?
Какво горе долу трябва да гледам и да направя, ако теоретично тръгна сам да преправям кръга така, че да не минава през ДТЗ.
Малко лаишки питам, ама взе да ми става интересна материята [-o<
MIRO_073 - майстор
Ако идва от ДТЗ отиваш в магазина и си купуваш същата марка ДТЗ само, че тип (клас) А и всичко ще е ОК. Може и на друга марка, ама по-добре същата за фасон.
Благодаря, значи сам ще действам, до толкова съм грамотен, да видим дали съм и сръчен.
Последен въпрос - главните АПта и ДТЗтата са хванати на шина отзад, ама не видях последните да имат "закопчалка", която да ги държи на шината. Има ли някакъв по-специфичен чалъм на захващане?

Тема "Свирене от ел. таблото при включен климатик?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: