• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
FM STEREO написа:
Напротив "Елмарк" са си много добри,вероятно си попадал на ментета.
Не съм попаднал на ментета. Няма как, понеже просто където и да отида, почти навсякъде Елмарк не продават!!!! :-D Като ги попитам - "Защо?" ми отговарят много сходно "Правят много рекламации, не работели както трябва, скапвали се за месеци".
Да не говорим, че в сайта който си дал, Елмарк-ът струва много скъпо. За същите пари взимаш доста по-престижна марка. Цената на тоя Елмарк е около 3 лв всъщност. За 4.80 взимам от ТМТ предпазители Шнайдер.
krasi92 - майстор
според мен трябва да смениш главния в апартамента и да махнеш витловия предпазител като го замениш с автоматичен 63 ампера.
kostabosta - помощник
thinkpad написа:
FM STEREO написа:
Махни го този с патрона и сложи ТОЗИ и забравяш за проблема :wink:
Елмарк ли трябваше да дадеш точно? По-хубаво Чинт. Сериозно, Елмарк не са стока. И проблемът с автомата е, че по-малко латентен, отколкото този със стопяемата вложка и няма поведението на стопяем при моментно претоварване.
---
Трябва да отбележа, че цялата партида е обикновено 6/10kW. Само този бойлер 12kW я надвишава. Общо взето каквото и да сложиш, както и да го мислиш, тази инсталация ще работи в авариен режим.
За мене е важно да пада само този в апартамента. Щото не мога по гол насапунисан гъз да ходя до таблото във входа и да сменям. [-X
kostabosta - помощник
dobcho_vn написа:
Аз помежду другото да питам - откъде ти дойде гениалната идея да слагаш проточен бойлер с мощност колкото за един апартамент?
Ами защото е за целия апартамент. :roll:
Наистина, захранвам две чешми и душ и нямам проблем. 12кВ-ия бойлер ми върши идеална работа и защото има две степени. Когато не се къпем е включен на едно т.е. по-малка мощност и нямам никога проблем дори и да пусна печка, климатик, ютия, абсорбатор и т.нм а водата е приятно топла, даже лятото понякога е гореща. Дори 6 месеца (топлите) в годината не го превключвам на двойка, защото подгрява достатъчно водата (само жената се глези и вика че е студена :axe: ). Но дойде ли зима не може да подгрее достатъчно водата и трябва да превкл. на двойка. И тогава започват проблемите. За София температурата на водата категовично спада през зимата.
kostabosta - помощник
dobcho_vn написа:
Аз помежду другото да питам - откъде ти дойде гениалната идея да слагаш проточен бойлер с мощност колкото за един апартамент?
По темата - щом не задейства, най-вероятно си прехвърлил броя на аварийните му изключвания и е за подмяна.
Понеже спомена между другото една опасна операция - избий си я от главата, че да не пишат после някъде!
Само на мен ли ми се струва, че този патрон е преправян? Като гледам нещо много ме съмнява, че made in home!
Лепваш бележка на входа ден по-рано и на следващия ден действаш максимално експедитивно при изключено напрежение, слагаш автоматичен 63А с крива С, а другия 50А с крива В.
Бушона беше чисто нов преди 2 години. нищо не е преправяно.

НО всички други бушони в във входа на таблото са стопяеми. Нали няма да създам проблем ако поставя АП. Не мисля че ще създам, но все пак да питам. :lol:
В апартамента С50 е главния. По какво се различават тези с крива С от тези с крива В? Моля да обясниш защо мислиш че ще пада винаги този в апартамента ако е автоматичен 63А с крива С на общото табло, а другия 50А с крива В е в апартамента.
kostabosta - помощник
kozl написа:
50 А ти е тока само от проточния бойлер. Ако не ти сработва АП на апартаментното табло при включен бойлер + печка, значи трябва и него да смениш. Щом в главното табло е стопяем, бързината на този в апартаментното според мен не е от значение, така че с крива С е подходящ АП. Коя марка - АББ, Еатон (Мьолер) или Шнайдер :?
Според мен от редовно претоварване имаш повреден АП 50А в апартаментното табло и вече влошена проводимост на предпазителя и основата му в главното табло. Така стопяемия предпазител работи и като нагревател.
И замери пада на напрежение на основата в главното табло при включен проточен бойлер, че е по-лесно от това да премериш тока. Примерно ако е 10 волта, а бойлера лапа по около 50 А това е 500 вата подгряваща мощност в керамичния препазител и това го изчервява без да е претоварен по ток.
Мисля да сложа автоматичен 63А с крива С на общото табло, а другия 50А с крива В в апартамента. Дали ще стане така?
А как да направя тестове като подменя АПтата без да претоварвам инсталацията. :?
Предпазителите са мерлин жерин, а този на общото стопяемия е обикновен. Мнения за тази марка?
Последна промяна от kostabosta на чет яну 08, 2015 11:13 pm, променено общо 1 път.
bobko - специалист
Проблема е в голямата консумация 12kw-54,54А.Нов качествен предпазител 63А трябва да ти свърши работа.Смени и и 50А-вия с качествен,за добра селекция вземи една и съща марка с едни и същи криви на задействане.
kostabosta - помощник
bobko написа:
Проблема е в голямата консумация 12kw-54,54А.Нов качествен предпазител 63А трябва да ти свърши работа.Смени и и 50А-вия с качествен,за добра селекция вземи една и съща марка с едни и същи криви на задействане.
Коя марка е най-качествена. Цената малко ме интересува, децата се къпят/играят по 30мин понякога и като изгори се плашат, а и целия ни ден е свързан с бойлера Стибел елтрон е.
Препоръчайте ми марка/модел... :prayer: и от къде мога да ги купя.
bobko - специалист
ABB, Сименс, Шнайдер, Моелер, Легранд все са качествени и изпитани марки.
dobcho_vn - специалист
В общото табло слагаш автоматичен крива С, а в апартаментното крива В.Даже бих ти препоръчал всички в последното табло да ги подмениш с такива, но с крива В.
Така в случай, на изключване ще изключи първо този с крива В, а ако е нещо по-дебело и този с крива С.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Проблем с автоматичен бушон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: