Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
spro - специалист
Здравейте колеги,
Искам поетапно да заменя лампи с луминисцентни тела (пури 2*36в) с диодни прожектори 20W в гаража на жил. блок. Имам затруднение при подмяната на лампите свързани по всяка вероятност паралелно. Прожекторите ги пробвах у нас - светят си добре, обаче свържа ли някой заедно с лум. тела дали заради девиаторите или контакторите през които минава напрежението или друга причина прожектора започва да светка като коледна лампичка с намаляваща сила на светене. Да не говорим че докато другите лампи светят на нулевия проводник излиза напрежение дори и без да е свързан прожектора - предполагам утечка от друго тяло,но ме обърква.
Моля бихте ли помогнали със съвет как да свържа прожекторите така че те да работят заедно с лампите с луминисцентни тела.
Благодаря.
moimoimoi - майстор
имаш лоша връзка по нулевия проводник някъде по инсталацията.

от лампа в лампа ли са кабелите?

а има и диодни тръби 18 вата които заместват сегашните ти луминисцентни
т.е. махаш двете лум. тръби и в тялото поставяш 1 диодна
аз ги взимам по 20 лева тези диодни тръби което е по евтино от 20 вата лед прожектор.
прожектора ще дава насочена светлина докато диодната тръба си свети разпръскващо
2v6 - майстор
spro написа:
Здравейте колеги,
Искам поетапно да заменя лампи с луминисцентни тела (пури 2*36в) с диодни прожектори 20W в гаража на жил. блок. Имам затруднение при подмяната на лампите свързани по всяка вероятност паралелно. Прожекторите ги пробвах у нас - светят си добре, обаче свържа ли някой заедно с лум. тела дали заради девиаторите или контакторите през които минава напрежението или друга причина прожектора започва да светка като коледна лампичка с намаляваща сила на светене. Да не говорим че докато другите лампи светят на нулевия проводник излиза напрежение дори и без да е свързан прожектора - предполагам утечка от друго тяло,но ме обърква.
Моля бихте ли помогнали със съвет как да свържа прожекторите така че те да работят заедно с лампите с луминисцентни тела.
Благодаря.
Лампите ли сваляш или целите осветителни тела? Махаш ли дроселите и стартерите?
spro - специалист
Здравейте,
1. Само на едно място е видимо как захранващият кабел от розетка е разпределен към две лампи-та от там предположих, че лампите са свързани паралелно а не последователно, но може и да греша т.к. всичко е замазано и не се вижда. За пурите Благодаря, би ли ме упътил как тази тръба трябва да е свързана така че като ясложа да не я изгоря-предполагам за тях трябва да се махнат стартерите или не?
2. Махам всичко - идеята ми е да се заменят старите осв. тела с нови т.к. никой не ми помага при поддръжката а много пеят като изгори някоя пура.
2v6 - майстор
spro написа:
Здравейте,
1. Само на едно място е видимо как захранващият кабел от розетка е разпределен към две лампи-та от там предположих, че лампите са свързани паралелно а не последователно, но може и да греша т.к. всичко е замазано и не се вижда. За пурите Благодаря, би ли ме упътил как тази тръба трябва да е свързана така че като ясложа да не я изгоря-предполагам за тях трябва да се махнат стартерите или не?
2. Махам всичко - идеята ми е да се заменят старите осв. тела с нови т.к. никой не ми помага при поддръжката а много пеят като изгори някоя пура.
Моя съвет:
1. Сваляш цялото тяло.
2. Свързваш обикновена крушка с нажежаема жичка.
3. Ако свети нормално продължаваш.
4. Мериш напрежението. Ако е в рамките на 200-240 VAC може да свързваш лед прожектори или други тела.

За монтаж на LED пури е необходимо освен стартерите да се махнат и дроселите - трябва да се захранят директно.
spro - специалист
Добре,
Старото тяло вече е свалено, обаче остава въпроса с премигващият прожектор. Не съм на мястото сега по-късно довечера мога да отида. Ще пробвам с крушка-ако тя свети нормално а прожектора ми мига какво да правя?
Andri01 - майстор
Трябва да видиш схемата на свързване.Прожекторите трябва да се захранят самостоятелно или паралелно.Ако луминисцентните тела са били последователно,ще се наложи пускане на нови кабели.Но както те посъветваха-измери напрежението,ако мига прожектора.
Junak - майстор
Лум. тела 2х18W последоватилно :? Не се среща често :?
hidrazin - майстор
Амиии... Често се срещат.
http://elektrobaza.com/-/168204--pelsan-fb-36w.html
Преди доста години попаднах на една бивша компютърна зала дето щяха да я правят на склад.
Беше текло вода (залата е под земята) и вътре всичко направо мазало - гипсокартони, табла, мебели, кабели ...
Та цялото осветление с тела 4х18W с два дросела по 36W и четири стартера - по един за всяка ламба.
В началото и аз се полъгах по четирите стартера и докато се сетя че стартерите трябва да са други .... бая смени на стартери направих. :-D
Сега вече май по-рядко се срещат. Минаха на евтини електронни баласти.
:partyman:
Junak - майстор
Абе има разлика между осветителни тела и лум. тръби. Ти си срещнал тяло с последователно свързани тръби. А тука разказват за ПОСЛЕДОВАТЕЛНО СВЪРЗАНИ ТЕЛА.
Andri01 написа:
Трябва да видиш схемата на свързване.Прожекторите трябва да се захранят самостоятелно или паралелно.Ако луминисцентните тела са били последователно,ще се наложи пускане на нови кабели.Но както те посъветваха-измери напрежението,ако мига прожектора.
spro написа:
1. Само на едно място е видимо как захранващият кабел от розетка е разпределен към две лампи-та от там предположих, че лампите са свързани паралелно а не последователно, но може и да греша т.к. всичко е замазано и не се вижда.
Junak написа:
Лум. тела 2х18W последоватилно :? Не се среща често :?

Тема "Проблем при замяна на лум.лампи с LED прожектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: