Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
spro - специалист
Здравейте Колеги,
Преди доста време имаше подобна тема във форума, но за жалост не можах да я открия.
Искаме с домоуправителя ни да поставим ПИР датчици във входа на блока ни и по този начин да спрем включването на осветлението в целия вход. На всеки етаж има по 6 апартамента,във всеки коридор има по 3-4 лампи командвани от по 3 девиаторни ключа в коридор и по 1 във всеки апартамент т.е общо 9 ключа на етаж.Искаме да сложим по 2 датчика на етаж. Каква е правилна последователност на свързването, какво трябва да направя за да не предизвикаме едно красиво късо съединение.
1. Изключвам напрежението от предпазителя;
2. Махаме/шунтираме контактора;
3. Дали трябва да шунтираме всички девиаторни ключове дори и тези в апартаментите?
4. Поставяме датчиците, но каква е правилната схема на паралелното им свързване?
Други съвети?
Благодаря.
spro - специалист
Здравейте,
Сигурен съм че голяма част от вас са правили подобни неща, не искам да притеснявам никого но бихте ли ни помогнали за да не откриваме топлата вода. За да не компрометирам или за да не издавам майсторлъка/съвета бихте ли ми писали поне на лични?
Благодаря.
mita6kiii - специалист
Здравей,
т.1 - да
т.2 - да
т.3 - да
т.4 - всеки пир дачик се продава с принципна схема за свързване,ако
не я разчитате най-добре не се захващайте,преди да сте намерили някой съсед
който разбира от тези неща.
Успех!
spro - специалист
Привет,
Датчици съм слагал няколко, но за жалост паралелно не съм. Та въпроса ми бе за схема.
P.S.
Почетох, намерих това което ми трябва. За да не търси и друг подобни схеми, ето:
viewtopic.php?t=22596
http://wiki.diyfaq.org.uk/index.php?tit ... _Switching
http://www.reuk.co.uk/Multiple-PIR-Sensor-Circuits.htm

Благодаря на отзовалите се.
sstefanov - майстор
Няма голям смисъл да светят лампите на целия вход.
Монтирайте всеки ПИР датчик да си управлява само лампата на етажа (и на стълбите).
ivanov6600 - специалист
А защо не подмените целите тела на лампите. Има такива с датчик за движение.
Има ги вече по 16лв.
shadow__01 - майстор
А защо не намерите някой квартален ел. техник да ви постави и свърже всичко както си трябва?
Или на някой ме му се дават пари и ще пати накрая?
mironcho - специалист
Датчиците от тази тема viewtopic.php?f=41&t=47277 имат обхват около 3-3.5м при монтаж на таван с височина 2.45м. Формата на обхвата не е съвсем кръгла и се налага да се намери освен подходящото място за монтаж на тавана и да се подбере и посоката на която да е завъртян датчика в основата (върти се през 90гр). Като търсиш подходящо място, достатъчно е да засече краката на човек излизащ от апартамент.
Както съм писал, качеството им зависи и от партидата. За сметка на това бяха най-евтините, които имаше когато модифицирах осветлението в блока. Скоро ги гледах в магазина - 11-12лв.
И още нещо, първия който купих за експеримент беше различен модел и задействаше със закъснение - само ако засече движение за повече от секунда.
Lisko - майстор
ivanov6600 написа:
А защо не подмените целите тела на лампите. Има такива с датчик за движение.
Има ги вече по 16лв.
А това си е супер оферта за който ще ги открадне да си ги сложи в личния си коридор.
kozl - майстор
spro написа:
На всеки етаж има по 6 апартамента,във всеки коридор има по 3-4 лампи командвани от по 3 девиаторни ключа в коридор и по 1 във всеки апартамент т.е общо 9 ключа на етаж.Искаме да сложим по 2 датчика на етаж. Каква е правилна последователност на свързването, какво трябва да направя за да не предизвикаме едно красиво късо съединение.
.
Нещо ни подвеждаш с тези девиатори. Може би са лихт бутони кам стълбищния автомат.
1. Изключвам напрежението от предпазителя; добре е да е АП и да отговаря на мощността на цялото осветление.
2. Махаме/шунтираме контактора; да
3. Дали трябва да шунтираме всички девиаторни ключове дори и тези в апартаментите? не се шунтират, може и така да останат
4. Поставяме датчиците, но каква е правилната схема на паралелното им свързване? Правилната схема е фазата и нулата на инсталацията да съвпадат с тези на датчика, а изходящата жица се прекарва към съответната лампа, която трябва да свети, а за другия край на лампата може да се ползва нулата от наличната исталация. Обаче твоята идея е много трудоемка - изисква прекарване на доста допълнителни кабели и р.кутии.
Други съвети? Последвай съвета на Иванов6600. На мястото на старите лампи монтирайте такива с датчици, ако имате възможност с LED крушки, че повечето от тия плафони са макс. 2х25 вата крушки.След като новите лампи проработят и ги настроите на интервал и осветеност, проверете за мъртви зони, в които няма обхват на датчик. В тези зони може да добавите от комбинираните лампи и аз мисля, че ще ви е по-лесно да прекарате кабел свързан от най-близкия съществуващ плафон, отколкото да да слагате допълнителни датчици и да кръстосвате плетеница от кабели.

Тема "Поставяне ПИР датчици във вход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: