Всички вещества в това число храните и водата се състоят от молекули, а молекулите имат положителен и отрицателен полюс, значи те могат да се разглеждат като миниатюрни магнити. При включване на фурната, по време на положителния полупериод на вълната отрицателните полюси на молекулите се стремят да се приближат към създадения положителен полюс на електромагнитното поле, чрез просто завъртане. Същото се случва и по време на отрицателния полупериод, но в обратна посока и това се повтаря повече от 2 милиона пъти в секундата. При това доста бързо движение, всяка молекула се трие в съседните и, както си триете дланите за да се стоплите в студен зимен ден, така и в храната се образува топлина. Тази енергия се образува директно в храната по целия и обем , а не както при нормалната печка от най-външните слоеве навътре, при което има значение дебелината, плътността и топлопроводимостта . При спиране на микровълновата печка, зараждането на топлината в самата храна също се преустановява.
2 милиарда пъти, не 2 милиона.
И не е в целия обем, защото външните слоеве екранират вътрешните и там стига по-малко енергия.
КПД-то на обикновения нагревател в случая на бойлер е много по-високо от КПД-то на който и да е друг метод (с изключение на термопомпа).