• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Andri01 - майстор
Всички вещества в това число храните и водата се състоят от молекули, а молекулите имат положителен и отрицателен полюс, значи те могат да се разглеждат като миниатюрни магнити. При включване на фурната, по време на положителния полупериод на вълната отрицателните полюси на молекулите се стремят да се приближат към създадения положителен полюс на електромагнитното поле, чрез просто завъртане. Същото се случва и по време на отрицателния полупериод, но в обратна посока и това се повтаря повече от 2 милиона пъти в секундата. При това доста бързо движение, всяка молекула се трие в съседните и, както си триете дланите за да се стоплите в студен зимен ден, така и в храната се образува топлина. Тази енергия се образува директно в храната по целия и обем , а не както при нормалната печка от най-външните слоеве навътре, при което има значение дебелината, плътността и топлопроводимостта . При спиране на микровълновата печка, зараждането на топлината в самата храна също се преустановява.
sstefanov - майстор
2 милиарда пъти, не 2 милиона.
И не е в целия обем, защото външните слоеве екранират вътрешните и там стига по-малко енергия.

КПД-то на обикновения нагревател в случая на бойлер е много по-високо от КПД-то на който и да е друг метод (с изключение на термопомпа).
fox_vt - майстор
Факта че чинийката в микровълновата се върти е доказателство че не се загрява целия обем.Магнетрона може да се разглежда и като източник на топлина примерно насочен реотан колкото по близо толкова по концентрирани микровълни с увеличаването на разстоянието силата пада,аналогия със клетките на гсм или домашния рутер.Затова храната трябва да се върти.
рибарят - помощник
DMN написа:
рибарят написа:
Но дори и въпросните 700-900W max.не може да се сравняват със ватовете от бързовар, бързоварът е по бавен. Имам бързоварче 700 вата, но загрява едно и също количество вода, по бавно отколкото във микровълновата.
Ами не мога да се съглася, тъкмо реших да пия един чай и да си направя експеримент.
Чаша с еднакво количество вода(280гр.) я загрях до завиране с бързовар 860W и после с микровълнова с обща мощност 1420W(мощностите са измерени с ватметър). Бързоварът я загря за 2 мин. и 20 сек., а микровълновата за 2 мин. и 54 сек. Не знам обаче колко е мощността само на магнетрона, мисля че е 800W(не съм сигурен, но не е по-малко). Но нали се сещаш, че не можеш да подкараш само магнетрона, а ще ти трябват подобни като в микровъновата фурна елементи като трансформатор например, който ще внася допълнителни загуби плюс мощността на магнетрона.
Но поне експеримента беше интересен за мен - по-икономично се загрява чаша вода с бързовар, а не с микровълнова, което и предварително очаквах де, но не чак до такава степен :) .
Ми не ти знам микровълновата пич, може нещо да е дефектирала, при моята няма проблем, и бие бързоварчето. И освен това нещо се бъркаш във ватовете, каквато е мощноста на магнетрона, такава и приблизително е мощността на микровълновата, щото трафа и не черпи мощност, черпи но много малко. Магнетронът е все едно реотанът на една обикновенна фурна.
sstefanov - майстор
А защо тогава печката ти има вентилатор? Защо трансформаторът е изчислен само за кратковременна работа? Какво ще стане ако го пуснеш да работи 1 час без принудително охлаждане?

Колко е КПД-то на трафа + магнетрона според теб?
Аз мисля, че не е повече от 70-80%.
ArturDent - Почти Безобиден
рибарят написа:
В микровълновата целият обем вода се загрява едновременно, докато това не е така при бързовара или анодният му аналог.
Бах, тогава защо скапаната търговска мафия са сложили тия въртящи се чинии в микровълновите.
Мошеници!
Само да ни струва по-скъпо!
Всичко е разработка на военните!
Искат да съсипят българския потребител!
lov - майстор
Andri01 написа:
Всички вещества в това число храните и водата се състоят от молекули, а молекулите имат положителен и отрицателен полюс,..............
......., а не както при нормалната печка от най-външните слоеве навътре, при което има значение дебелината, плътността и топлопроводимостта . При спиране на микровълновата печка, зараждането на топлината в самата храна също се преустановява.
+1
В елементарното обяснението за процесите в микровълнова всичките наблягат на водата и пропускат че и другите вещества органични или не органични метали също се загряват поставени в микровълнова среда. Ма на кой му пука нали е обяснение за простосмъртни лаици.
Тани написа:
...
Относно микровълновото загряване - малко е пресилено това с равномерното загряване по целия обем! Загряването зависи от много фактори - влажност, дебелина, наличие на метали ...

......
Според мен това може да се случи, ако вътрешността е по-влажна. Например кифла с конфитюр. Конфитюра вътре ще заври, преди самата кифла да се стопли !!! Причината не е охлаждането на повърхността както може да се види от следващия пример:

......
Колкото е по-голяма влажността, толкова по-плитко проникват микровълновите лъчи, защото се превръщат в топлина и губят енергията си. Затова загряването на по-тънки обекти става равномерно, а по-дебелите се зарряват първоначално повърхностно, а вътрешността се загрява не от микровълните, а от кондуктивния топлообмен с външния слой.

За това препоръчвам вече няколко пити в подобни теми, подтоплянето да не се прави на максималната мощност на микровълновата, а на около 500W. За една порция на тази мощност са необходими около 3 минути. Колкото е по-малка мощността и по-дълго времето, толкова е по-равномерно подтоплена храната. Всяко прегряване рязко понижава хранителната стойност на храната и просто ядем, но не се храним!
Да така по вътрешните слоеве би трябвало да се загряват по слабо заради екранирането но тези процеси са толкова незабележими поради бързото топлопредаване че практически могат да бъдат пренебрегнати.
Също така напрегнатостта на полето в резонаторната камера не е еднакво и точно по тази причина е направена въртящата се чиния. Съществуват и печки които подложката е неподвижна но на тавана скрит от специален панел се монтира дефлектор. Това може да се оприличи на една метална перка задвижвана от микродвигател или через ремъчна предавка от вентилатора най често. Като лаишкото обяснение е че разбърква микровълните в целия обем на камерата .
Относно регулирането на мощността. Просто такова нещо няма въпреки че по врътките или дисплея има дори написана мощност в %. Но на практика магнетрона работи единствено на пълна мощност с различно прекъсване по време.
petromaniq - специалист
Професионалните микровълнести нямат въртящи и летящи чинии - а сега...там въртят магнетрона(около Земята) :-D
hidrazin - майстор
Дълбочина на проникване:
Прикачен файл:
микровълнова.jpg
микровълнова.jpg (3.83 KиБ) Видяна 1585 пъти
където:
f честота в Hz
εo абсолютна диелектрическа константа = 8,85x10-12 As/Vm
c 3x1010cm/s скорост на сетлнината
E напрегнатост на полето V/m
ε = εo * ( εr ’ - j εr’’ ), комплексна диелектрична константа
tan δ = εr’’/εr’
δ ъгъл на диелектричните загуби
λ0 дължина на вълната измерена като λ0 =c / f
Абе общо взето за чиста вода проникването на микровълни с честота 2,45GHz е около 14мм при 25 градуса.
При увеличаване на температурата проникването се увеличава и малко преди завирането достига до към 5 сантиметра.
Но пък водата никога не е чиста и си има примеси.
:partyman:
DMN - майстор
рибарят написа:
DMN написа:
рибарят написа:
Но дори и въпросните 700-900W max.не може да се сравняват със ватовете от бързовар, бързоварът е по бавен. Имам бързоварче 700 вата, но загрява едно и също количество вода, по бавно отколкото във микровълновата.
Ами не мога да се съглася, тъкмо реших да пия един чай и да си направя експеримент.
Чаша с еднакво количество вода(280гр.) я загрях до завиране с бързовар 860W и после с микровълнова с обща мощност 1420W(мощностите са измерени с ватметър). Бързоварът я загря за 2 мин. и 20 сек., а микровълновата за 2 мин. и 54 сек. Не знам обаче колко е мощността само на магнетрона, мисля че е 800W(не съм сигурен, но не е по-малко). Но нали се сещаш, че не можеш да подкараш само магнетрона, а ще ти трябват подобни като в микровъновата фурна елементи като трансформатор например, който ще внася допълнителни загуби плюс мощността на магнетрона.
Но поне експеримента беше интересен за мен - по-икономично се загрява чаша вода с бързовар, а не с микровълнова, което и предварително очаквах де, но не чак до такава степен :) .
Ми не ти знам микровълновата пич, може нещо да е дефектирала, при моята няма проблем, и бие бързоварчето. И освен това нещо се бъркаш във ватовете, каквато е мощноста на магнетрона, такава и приблизително е мощността на микровълновата, щото трафа и не черпи мощност, черпи но много малко. Магнетронът е все едно реотанът на една обикновенна фурна.
рибарят, някой със сигурност се бърка и това е автора на темата, ние обаче не сме "лапнишарани", въпреки че ти си "рибаря".
Ето снимка на техническите характеристики на микровълновата ми фурна:
Прикачен файл:
P1130189.jpg
P1130189.jpg (107.29 KиБ) Видяна 1580 пъти
Току що измерих пак мощностите. Когато магнетрона спре да работи, остава една мощност от 46W, която се разпределя между лампата за осветление, вентилатора, моторчето за въртене на чинията и управляващата електроника.
Като извадим тези 46W от тези 1420W, които измерих с ватметъра остават 1374W. Ха сега ми кажи като гледаш какво пише на печката - за какво са и къде отиват тия 1374W?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Микровълнов бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: