• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lov - майстор
Че то и тука не беше по различно защото масовия бум беше в началото на демокрацията когато почнаха да се правят разни гаражчета и бараки на закусвални и баничарници. Една печка вървеше на цената на кола втора ръка. След това почнаха от някъде да вкарват едни руски гардероби :lol: ма и си бяха мощни и дуракоустойчиви та приравнени на сегашни цени сигурно идват малко на хилядарката. От тях видях как да си правя високоволтовата каскада че тогава вървеше към 50 лева. То и сега не са евтини като знам какво има вътре ама какво да се прави у нас в место търговци имаме търгаши. :x
Но вече с тези цени на новите съм ги сложил в графата еднодневки и ако не са някой модел с повече екстри не си правя труда да я отварям.

Никой не отрича това с по бързото нагряване с бързовара и мисля че темата приключи с този казус. Сега си чешем езиците малко встрани от темата. :lol:
Тани - модератор
lov написа:
Да така по вътрешните слоеве би трябвало да се загряват по слабо заради екранирането но тези процеси са толкова незабележими поради бързото топлопредаване че практически могат да бъдат пренебрегнати.
...
Относно регулирането на мощността. Просто такова нещо няма въпреки че по врътките или дисплея има дори написана мощност в %. Но на практика магнетрона работи единствено на пълна мощност с различно прекъсване по време.

Да разбирам ли, че след дипломирането, никога не си ползвал микровълнова фурна :? :shock:

Някога да ти се е налагало да размразяваш пиле или нещо друго с подобни размери?

1. Е колко да е бързо топлопредаването, като пилето се размразява от вън на вътре, въпреки че импулсите в режим на размразяване са краткотрайни , а паузата между импулсите е многократно по-дълга от тях?

2.А защо въобще е необходима пауза между импулсите, ако топлопредаването е толкова бързо, че според тебе практически могат да бъдат пренебрегнати процесите на загряване първо на външата част на еднородни тела?

3. Защо не се размразява на максимална мощност, след като микровълните преминават през целия обем?

Относно регулирането на мощността - разбира се, че има такова! Това за което ти говориш е ИМПУЛСНА мощност. ДА, мощността на импулса не се регулира, но за сметка на това чрез процента на запълване на импулсите се регулира мощността върху затопляния обект, която е равна на приетата енергия за единица време. Може да бъде изобразена като Ватовеили като проценти на врътката. В примера си нарочно посочих ватове. Не защото така пише на моята фурна, а защото ако бях написал 50% , то за моята ще са 500W, но за 700W фурна, 50% означават 350W. Ако някой реши да се възползва от съвета ми 500W за 3 минути , ще трябва да я включи на около 70% :wink:
lov - майстор
Тани ако си прочел внимателно не съм ''преоткривал'' микровълновата, а за бъда конкретен се занимавах с високочестотно загряване на диелектрици. И понеже двете материи се припокриват няма как да не си наясно с процесите които стават там. А нещата стават особенно интересни когато обработваемите детайли са ламинати че даже и обратното да се наложи добавка защото основния материал е с ниски диелектрични загуби и не може да се нагрее.
Сега ще ти олекне ли на дущата ако тропна 20 страници таблици и формули и почна да се правя на интересен многознайко. Както виждаш винаги съм се старал сложните неща да ги обясня колкото се може по просто въпреки, че понякога не ми се отдава. Та ако искаш мога да обясня частния случай на размразяване на пиле и защо не трябва да се ползва пълната мощност или да отговоря на въпроса който съм виждал по форумите. ''Сложих пилето да го размразявам и защо половината изглежда сварено а другата половина е още на лед''.
Всъщност завчера гледах по някой от каналите как се топи леден блок с газова горелка. Та и там са обяснени и част от нещата на въпроса ти.

И никак не е смешно даже когато за нас има има и такива на пръв поглед тъпи упътвания за употреба на микровълнова печка които не е лошо човек да прочете преди да почне да я ползва. И да спазва указанията кое как в какво максимално количество и в какъв режим най добре е да се обработва.
Защото в голяма част у нас се кара на принципа три дена блъскане с чука спестява 15 минутното четене на инструкцията за ползване.
цитат написа:
Как да сварим яйце в микровълнова печка?

Въпреки многократните разяснения на производителите за микровълновите
печки, опитите на потребителите да варят яйца с помощта на техниката
продължава. Ето какъв архив от обяснения с купувачи е натрупала водеща
компания в производството на електронните фурни. От близо година тези
често задавани въпроси задължително придружават упътването за
експлоатация на изделието.

ВНИМАНИЕ:
Как да сварим яйце в микровълнова печка?

Въпрос: Колко време трябва да варя яйцето в микровълновата печка?
Отговор: Яйца не се варят в микровълнова печка, защото избухват.
Използвайте тенджера и обикновен котлон.
В.: Как да обработя яйцето, за да мога да го сваря в микровълнова печка?
О.: Не съществува начин да се вари яйце в микровълнова печка.
В.: Сварих едно твърдо яйце, после го сложих да се стопли в микровълнова
печка. То избухна. Къде съм постъпил неправилно?
О.: Не е трябвало да топлите яйцето в микровълнова печка. Трябваше да го
ядете студено или да го стоплите в обикновена тенджера с вряща вода.
В.: Увих яйцето в тиксо, за да не се взривява, но то все пак избухна и
изцапа микровълновата печка с жълтък и парчета тиксо.
О.: Изтрийте стените на фурната с влажен парцал. Остатъците от тиксото
може да отстраните със сода бикарбонат. Не бива да надрасквате стените
на микровълновата печка с метални предмети.
В.: Налях в стъклена тенджера вода, за да изравня осмотичното налягане,
сложих вътре две яйца, похлупих йената с капак срещу евентуален взрив
и я сложих в микровълновата печка. Водата още не беше кипнала, когато
яйцата избухнаха и строшиха капака на йената!
О.: Забравили сте да добавите сол във водата. Освен това тенджерата
трябва да бъде не стъклена, а метална, а печката - не микровълнова, а
обикновена.
В.: Сварих твърдо три яйца от пъдпъдък, обелих ги, сложих ги в хлебче за
хамбургер и го претоплих в микровълнова печка. Яйцата избухнаха и
разкъсаха хлебчето.
О.: Трябвало е да ядете яйцата отделно, без да ги топлите заедно с
хлебчето.
В.: Само кокошите ли яйца избухват в микровълнова печка?
О.: Всички яйца избухват в микровълнова печка.
В.: Продупчих яйцето с игла, изпих го и оставих празната черупка да се
стопли в микровълновата печка. Тя замириса на изгоряло, а после гръмна.
О.: Трябвало е да запазите празната черупка за някой празник, а не да я
топлите в микровълнова печка.
В.: Продупчих яйцето с игла, за да изравня налягането и го оставих да се
стопли в микровълнова печка, обаче то избухна.
О.: Измийте стените на микровълновата печка с влажен парцал.
В.: Варих яйце в микровълнова печка 10 секунди и то не избухна. Но не се
и свари.
О.: Трябва да използвате микровълнова печка с по-голяма мощност - от 900
вата нагоре или да увеличите времето на приготванe. Тогава яйцето
непременно ще избухне.
В.: Изпържих си яйца на очи и ги стоплих в микровълнова печка и те не
избухнаха!
О.: Пържените яйца, за разлика от суровите в черупки, рядко гърмят в
микровълнова печка.
В.: Сложих яйце в микровълнова печка, но то не избухна.
О.: Проверете дали вашата микровълнова печка е включена в електрическата
мрежа или се обърнете към сервиз.
В.: Следвайки вашата инструкция "Как да сварим яйце в микровълнова
печка?" започнах да си варя яйце, но то избухна и ми изцапа цялата фурна!
О.: Трябвало е да четете инструкцията докрай, без да прекъсвате веднага
след заглавието.
И към куриозите ще ти отнеса и точно въпроса с намаляването на мощността. Знаеш ли колко пъти са ме питали защо в место да си работи равномерно печката когато са я пуснали на намалена мощност,тя ту бръмчала яко ту ставала тиха и дали не се е повредила нещо. Ей бога ми не всички четящи този форум са технически грамотни. Налага се да се отговаря и на тъпи въпроси в реалния живот.

И на въпроса ти дали ползвам микровълнова от как съм се дипломирал. Да ползвам но не чак толкова редовно защото предпочитам прясно сготвена храна. В повечето случаи се храня на ресторант но за това си има други причини.
pansim - майстор
Предлагам да вземем един магнетрон от СВЧ радиолокационна станция. Например имаше едни висотомери с импулсна мощност 2 мегаВата!!!
И готово - хем топла вода за секунди, хем безплатен ток...визирам статията на руски от предишното мнение :)
MamaMy - майстор
lov написа:
...Но на практика магнетрона работи единствено на пълна мощност с различно прекъсване по време.
Оказа се, че и това вече не е съвсем така. Последната микровълнова която отворих се оказа инверторна. При нея си има плавно намаляване на силата на магнетрона. Не знам как го постигат, но специфичното бръмченето се запазва през цялото време. До колкото съм учил устройството на магнетрона, едва ли е с просто намаляване на напрежението.
lov - майстор
Идея си нямам защото ако пипнеш напрежението излизаш от резонансната честота а да правиш компенсация по ток с толкова високо напрежение си иска яки гащи. :?
Може да свалиш мощността с отоплението но пак да определени граници. А пък не ми се мисли тези високи честоти какво правят и как ги филтрират на не смущават инвертора. Една волтова дъга преви сума ти и бели в електрожените та тука дето вообще не можеш да го предвидиш на къде ще избие.
Що не удари едно кадро щеше да бъде много полезно да погадаем малко как претаковат гявола.
MamaMy - майстор
Тя е на един приятел. Ще го замоля за фотоси :)
рибарят - помощник
nikolovvd написа:
Вместо да си губите времето с писане, да бяхте се сетили да включите една кана с 1 литър вода и 2 000W нагревател, като едновременно с това сложите 1 литър в 1 000 W микровълнова да се топли. В каната ще се стопли за 3-4 минути, а в микровълновата за 10-15 минути в зависимост от наработените часове на магнетрона.
Моята микровълнова е 700 вата, и загрява по бързо от бързовар 700 вата, едно и също количество вода със една и съща начална температура.
jordanvass - майстор
Тия 700 вата на печката как ги установи? Или просто на табелката пише 700 и ти реши, че 700 черпи от мрежата и точно толкова отиват във водата ли? Коя мощност сравняваш? Мерил ли си колко смуче от мрежата твоята печка или ей така напосоки го казваш 700? А на бързовара измери ли мощността? Дали не е 500 реално? Или пак според надписа?
Имам конкретен въпрос: Тъй като бързоварът има приблизително 100% коефициент на полезно действие, смяташ ли, че магнетронът има повече от 100, щом загрява по-бързо при една и съща мощност? Ако твърдиш това, значи си я закъсал яко с физиката.
Ако си прав, хората отдавна да са направили електроцентрала, в която с ток и магнетрон ще загряват вода до пара и ще произвеждат повече ток от използвания. :wink:
lov - майстор
pansim написа:
Предлагам да вземем един магнетрон от СВЧ радиолокационна станция. Например имаше едни висотомери с импулсна мощност 2 мегаВата!!!
И готово - хем топла вода за секунди, хем безплатен ток...визирам статията на руски от предишното мнение :)
Да ама тази мощност я постига за няколко микросекунди и после дреме. Той нали Хидрата от подобен е смъкнал магнитите. :)
Ако не ме лъже паметта на миговете радара беше 10 киловата. Та сега като ги пратят за скраб може някой да се офъйдоса и да сътвори бойлер чудо :-D
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Микровълнов бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: