• 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 94
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kam34 - специалист
Преди няколко месеца си взех този китаец http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=6659 Има безконтактно отриване на променливо напрежение - превключвателя на обхват NCV доближаваш горната част на уреда до контакт или кабел и започва да свети червения светодиод и пищи зумера, няма подвижни части които да се скапват за тази функция. За сега мери изключително точно, да видим до кога :feuer:
chuklev - специалист
kam34 написа:
Преди няколко месеца си взех този китаец http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=6659 Има безконтактно отриване на променливо напрежение - превключвателя на обхват NCV доближаваш горната част на уреда до контакт или кабел и започва да свети червения светодиод и пищи зумера, няма подвижни части които да се скапват за тази функция. За сега мери изключително точно, да видим до кога :feuer:

Привет колега,
много добро мултицетче аз имам подобен но на мене ми трябва по скоро тестер по удобно за работа е спорт мен.
dtmf написа:
chuklev написа:
В момента използвам http://www.panda-bg.com/product.php?code=342255&lang=bg
но почна да се прецаква от постоянната употреба иначе си е много добро тестерче.
Цената на уреда за който питам е приемлива но не знам дали показа при допир със сондата фазата.
Относно трите години е доста приемлив експлоатационен срок :)
Любопитно ми е този тестер който имаш , дали е защитен от натискане на бутона за проверка на верига и бъркане в контакта. Един колега има такъв и мисля да го пробвам, но първо ще си сложа защитни ръкавици :-D
45 лв му искат пък даже няма дисплей , като си помисля че за 50 продадох Fluke T100 още със защитните найлончета по екрана.

При този за който питаш фазомера е безконтактен. Ако ще пипаш фаза трябва да е на минимална чувствителност, иначе я хваща от примерно 20 см. Отпред има прозрачна част със светодиод която да свети при фаза, и свири но звука е тих. Възможно е подвижния връх да няма много общо с фазомера и да е на отделен датчик, но го отварях отдавна и не съм сигурен.
Fluke T 100 с дисплея е страхотен тестер но и цената му е страхотна :)
chuklev - специалист
Trakehner написа:
Аз смених няколко и сега са ми подръка два броя - един по-скъп на Voltcraft, който купих от Берлин и един китаец с незнаен произход. От целия ми досег с тези устройства до сега съм си извадил един извод - ако искаш да мериш, купуваш си Fluke. Китайските показват толкова точно, колкото и Fluke, но там спират приликите. Лошо са направени, лошо са проектирани, ненадеждни са и повечето сдават багажа бързо, ако се мери висок ток ( >5A ). Диодния тест и на двата ми останали не работи добре, евтиният китаец е с комбиниран звуков сигнал и измерване на съпротивление до 200 ома, често само писука без да показва нищо, особено ако има капацитет по веригата. Този на Voltcraft писука постоянно, дори без сонди... Имам на Voltcraft и RLC метър, който беше около 50 евро, както мултицета е произведен в Тайван, което явно се явява като още по-лош вариант от Китай, поне според наблюденията ми над доста стоки произведени там. RLC метъра стоеше до мен докато мерех с мултицет напрежения на един усилвател, над който работя, тотално без да е в контакт с каквото и да е - изведнъж изписа на екрана 1888 и до там. И двата уреда си изкараха гаранцията и заминаха. Има още една фирма, "немска", Peak Tech. Продават нафукани уреди с добър външен вид и голямата лепенка Peak Tech Germany. Правени са в Тайван от същата фирма, която прави уредите на редица други фирми, мисля че СТ се казваше. Дори не са си изтрили логото на оригиналния производител от платката.

Изводите, до които достигнах - мултиметър различен от добре познатите Fluke, Gossen Metrawatt, HP и др. - китаец/тайванец в нови одежди и с надута цена. От САЩ изпадат хубави модели на Fluke на цени от около 130-на лева до БГ, спестете си нервите с евтините и надути китайчета, дори и да показват правилно.
Колега ако можеш да предоставиш някой линк на USA сайт смятам,че на доста хора ще им е от полза/интересно/.
stan73 - майстор
А според мен от всичките видове китайски производства най-добри се явяват тайванските. Също така много важно е за къде произвеждат стоката. Като за Щатите е с най-високо качество. Следва Западна Европа, отстаналият свят и накрая Източна Европа...
fore - майстор
В неделя мерих тока на подгревните свещи на ТДИ-то. По този начин установих че е най лесно да се разбере дали свещта е здрава без да я демонтира. Разбирасе този метод не е 100% достоверен, но помага доста. Особено като се знае какъв е тока на консумация на една свещ и доколко спада след като загрее тя.
Та на акуто даде около 56 ампера при студен мотор. А на всяка отделна свещ тока беше от 19-16 ампера при студена и спадаше до 8-10 ампера при загряла.
Защо споменавам това ?
Гледам има Амперклещи на пазара- на Мастеч с доста функции, включително и температура. Мотие не мерят само нея.
Но по същественото е че челюстите им са компактни и малки, за разлика от по функционалните който мерят и температура , но са с то големи челюсти.
Сега оцених тази компактност на уреда. На тоя Пасат за да се отвие свещта на 4 цилиндър се иска махане на стойката на нафтовият филтър. А за да се измерят всички свещи по ток, са необходими точно такива компактни клещи. На 3 и 4 цил. за да се измери консумацията е необходимо да се откачи привода към 2-ри цилиндър. Тогава с триста зора се дърпат другите 2 кабела и се мери.
Та сега оцених компактността на уреда си.

Пробвах да меря и стартовият ток, обаче понеже пали от 1/4 моторетката и докато видя че изписва нещо като 300 а и край. С холда хванах 50 ампера само.
Иначе става номера както ми каза колегата да превключа на по големият обхват и да меря.

Та разпитах какво да изключа за да не може да запали мотора и да меря като хората- кабела към дюзите в мотора е най лесен. Тогава мисля да видя горе долу какво хаби стартера.

Въпроса е - ще видя ли горе долу постоянна величина на дисплея или трябва да натисна холда за да я Застопоря ?

С мин/макса мисля че трябваше да се работи, ама какво беше точно ???
DMN написа:
fore написа:
Обясни ми как да ползвам при мерене точно тоя режим Мин/Макс ? Може ли изобщо да се ползва там ?
Включваш превключвателя на измерване на прав ток. С жълтия бутон "SEL" нулираш дисплея. След това натискаш бутона MIN/MAX, с това натискане се преминава в режим "MAX", уреда ще ти покаже максималното показание, което улови. Ако натиснеш втори път същия бутон MIN/MAX, тогава измерва и ще ти покаже минималното показание, което е уловил, може да е с отрицателен знак "минус". Ако го натиснеш трети път, тогава на дисплея започва да мига надписа MIN/MAX и в този режим измерва и минимума и максимума едновременно. Трябва да си поиграеш малко с тези неща за да ти стане по-ясно.
Но в режим на "MAX" едва ли ще направиш коректно измерване на стартера. Аз това се опитах да покажа със снимките и осцилоскопа. При пиков ток на лампата от 7.5А и работен ток от 1.31А, амперклещите в момента на включване на лампата в режим на "MAX" показаха 2.03А, което не е ясно в кой момент и какво са уловили. Трябваше да мине около секунда за да покажат работния ток на лампата. Така е и със стартера. Както писах по-напред - според мен за да измериш стартовия ток на стартера коректно, това трябва да стане като превключиш на ръчен режим на най-големия обхват, без да използваш режима MIN/MAX и стартера да върти около 3-4 секунди(трябва да вземеш мерки двигателя да не запали през това време) и да гледаш показанията, които няма да са постоянни, а ще варират в някакъв диапазон, защото тока ще е по-голям, когато буталото е в такт "сгъстяване".
И въпреки това, за да използваш режима MIN/MAX по време на меренето на стартера, измерването трябва да започне, когато стартера вече е развъртял(а не измерването да започне преди да завърти) и така ще отчете максималната стойност по време на въртене. Ако си вникнал внимателно в това, което написах, надявам се да ти стане ясно какво имам предвид :)
Ясно !
valentino76bs - майстор
stan73 написа:
А според мен от всичките видове китайски производства най-добри се явяват тайванските. Също така много важно е за къде произвеждат стоката. Като за Щатите е с най-високо качество. Следва Западна Европа, отстаналият свят и накрая Източна Европа...
Кой ти ги говори тея работи или някъде ги прочете?
Района не е фактор фактор е исканата цена на търговеца купувач!
stan73 - майстор
Лични, а и наблюдения на приятели. Естествено има и много други фактори (включително и посоченият от теб)...
kam34 - специалист
fore написа:
...

Та разпитах какво да изключа за да не може да запали мотора и да меря като хората- кабела към дюзите в мотора е най лесен. Тогава мисля да видя горе долу какво хаби стартера.

...

Махаш кабела на клапана на нафтовата помпа, няма да пуска нафта и няма да запали колата.
dyaneff - майстор
Дизелите които имат клапан на нафтовата не са ТДИ.
  • 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 94

Тема "Купуване на Мултицет-какъв?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: