• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
lov написа:
Той нали Хидрата от подобен е смъкнал магнитите.
Е ами беше някакъв чисто нов МИ-130. Имах два. Единия отиде за магнити.
Другия го подарих на един химик. Човека е много печен и се опитваше да синтезира някакво лекарство.
Много труд и собствени средства беше вложил. Не знам до къде я е докарал.
Надявам се тази година да се видим с него и да разкаже до къде е стигнал.
Между другото тези МИ-130 даже не знам от какво са били. В нета няма никаква информация за тях.
Иначе много магнити съм извадил от МУ-11А и МУ-10. Тоя първия е с постоянна мощност на излъчване 5-6kW.
Охлаждане - принудително с помпа(бая помпа), антифриз и радиатор с вентилатор като на лека кола. :-D
:partyman:
nikolovvd - майстор
рибарят написа:
Моята микровълнова е 700 вата, и загрява по бързо от бързовар 700 вата, едно и също количество вода със една и съща начална температура.
Моята е 1000W, но консумира поне 1400W. Иначе е 2450W по табелката.
Чаша вода завира за 1 минута, а пуканките за 3 минути се подпалват при 100% мощност.
Трябва да се вземе пред вид и факта, че магнетрона като всяка лампа се изтощава.
romanpm - майстор
hidrazin написа:
... Между другото тези МИ-130 даже не знам от какво са били. В нета няма никаква информация за тях.... :-D :partyman:
0,4 микросекундно захранване 35KV 50 mA от 4 бр. лампички колкото 5-литрова бутилка = 750kW импулсна :roll: Единия магнит е колкото бедро :wink:
boilermania99 - помощник
рибарят написа:
sstefanov написа:
Каква целта на това "изобретение"?
Бързо и по евтино, всеки знае че чаша вода завира по бързо ( съответно по евтино ) в микровълновата отколкото със бързоварче в нея.
Това не е вярно. Зависи от мощността на микровълновата печка и бързоварчето. Формулата е простичка - отделената енергия е равна на мощността, умножена по времето ;)

За притопляне на храна, използването на микръвълнова печка има смисъл. Микровълновата печка топли само храната, а обикновената - храната, тенджерата, котлона, самата печка, въздуха наоколо.
Обаче при бойлера няма смисъл - каквато и топлина да се отдели, дали от ел. нагревател или от супер-квантов-генератор, всичко ще отиде в затопляне на вода, просто топлината няма къде другаде да отиде. По-скоро допълнителните елементи в схемата на магнетрона - трансформатори и пр. които ще трябва да са извън бойлера, ще топлят въздуха и ще намаляват ефективността.
nikolovvd - майстор
Като студент имах колега, който с газов пистолет трепеше пеперуди, мухи и комари, вмъкнали се в таванската му стая.
Останалите по-прости студенти вършехме същото,но със стар вестник.
Може би е възможно да се направи водно отопление на базата на магнетрон или някаква друга висока технология, но до колко това е оправдано за повечето от нас.
Ако имаш 100-200 хил. лева излишни и те сърбят ръцете можеш да направиш каквото отопление искаш. Въпросът е дали си заслужава в тъмното да запалалиш банкнота от 10 лв., за да потърсиш 10-те стотинки, които току що си изпуснал?
pansim - майстор
Цялата тема си е една шега...нищо смислено няма да излезне.
MamaMy - майстор
lov написа:
Идея си нямам защото ако пипнеш напрежението излизаш от резонансната честота а да правиш компенсация по ток с толкова високо напрежение си иска яки гащи. :?
Може да свалиш мощността с отоплението но пак да определени граници. А пък не ми се мисли тези високи честоти какво правят и как ги филтрират на не смущават инвертора. Една волтова дъга преви сума ти и бели в електрожените та тука дето вообще не можеш да го предвидиш на къде ще избие.
Що не удари едно кадро щеше да бъде много полезно да погадаем малко как претаковат гявола.
Даже имам нещо по-добро
http://tranzit.dir.bg/load.php?id=6fGcz ... GRe2228507
lov - майстор
Имай си я и я ползвай със здраве. :)
Но принципа им на работа е същия като на класическата печка. Португалския не ми е силен та карах жената да помага. Но инвертора помага единствено че можа да работи и на 110 волта където се използва такава електро мрежа. И са си спестили големия кютюк. Трафа де. Дори са поставили забележка че процентите не отговарят на отдадената мощност защото и за нагряването на катода са необходими около 2 секунди за достигане на работно състояние.
Не са ми силата високите честоти даже ги мразя но много е трудно да направиш нещо което е хем електроника хем водопровод както каза Хидрата. Причината е че формулите много не помагат ако няма с какво да мериш.
nikolovvd - майстор
Маже да се ползва висока честота за загряване на вода. Зъботехниците използват такава техника, за да разтопят метал и да го излеят във вид на мостове и корони.
Подобна технология се ползва в заводите за полупроводници, за да постигнат висока чистота на материала.
В първия случай устройството се ползва за 2-3 минути на 3-4 часа, а във втория, където машината работи по няколко часа без прекъсване, има апаратура, която едва ли някой ще може да си я позволи, а и да си я позволи, едва ли ще построи хангар 3-4 пъти по-голям от къщата, която ще отоплява.
Може би някой ден в далечното бъдеще, когато човек си построи къща и се ожени, ще си закупи нещо като котел за твърдо гориво, в който ще слага нещо подобно на молив или пръчка топъл силикон и така ще се отоплява за 50 години напред. Нещо като миниатюрен атомен реактор.
Но за сега технологиите не позволяват такива високо технологични начини на отопление в домашни условия.
Същото е положението с охлаждането със слънчева енергия - възможно е, но само в лаборатория.
MamaMy - майстор
lov написа:
Имай си я и я ползвай със здраве. :) ...
Не сме се разбрали. Имам упътването със схемите. :-D

Иначе имам две MW но едната е комбо класическа с грил и конвекция, а другата е само микровеле. Нямам инверторна и не се натискам.
nikolovvd написа:
Маже да се ползва висока честота за загряване на вода. Зъботехниците използват такава техника, за да разтопят метал и да го излеят във вид на мостове и корони.
Подобна технология се ползва в заводите за полупроводници, за да постигнат висока чистота на материала.
В първия случай устройството се ползва за 2-3 минути на 3-4 часа, а във втория, където машината работи по няколко часа без прекъсване, има апаратура, която едва ли някой ще може да си я позволи, а и да си я позволи, едва ли ще построи хангар 3-4 пъти по-голям от къщата, която ще отоплява.
Може би някой ден в далечното бъдеще, когато човек си построи къща и се ожени, ще си закупи нещо като котел за твърдо гориво, в който ще слага нещо подобно на молив или пръчка топъл силикон и така ще се отоплява за 50 години напред. Нещо като миниатюрен атомен реактор.
Но за сега технологиите не позволяват такива високо технологични начини на отопление в домашни условия.
Същото е положението с охлаждането със слънчева енергия - възможно е, но само в лаборатория.
СВЧ има от сигурно 50 години и не е нищо ново, нито по-икономично както си мисли някой. Фантастиката не е забранена стига да не се опитва някой да я налага като реално съществуваща и да ме убеждава колко било хубаво. :weedman:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Микровълнов бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: