• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
toolegittoquit - майстор
Предстоеше ми замяна на табло с автоматични предпазители. Реших да купя такива на Шнайдер. Обаче след разходка в един магазин се блъсках с няколко интересни "марки" на цени по 2-3-4лв. Искам да попитам някой имал ли е опит с тях, просто ми е интересно на какво качество са тези автоматични предпазители. Също така видях предпазители на Легранд от 2 типа, с на пръв поглед еднакви параметри, но различни цени. Разликата беше в нюанса на цвета на палчетата. И двата бяха на 6000А ток изключвателна способност. На едните има надписи и под, и над палчето, а на другите има само под палчето. Във Викиват съм попадал на някакви Nante, Muliity9, Wemark и подобни. Общо взето се чудя струва ли си риска да се занимава човек с всякакви марки от този тип, освен ако не се цели икономия, както често правят в строителството или рискът е неоправдан и най-често с неприятни резултати и е по-добре да се придържа човек към Siemens, Eaton, Legrand, ABB, Schneider, GE и някои други и в най-лошият случай Chint. Аз вече съм закупил Шнайдер C16, C20, C25 колкото са ми необходими. И другото е - Има изостанали бройки български предпазители АЕЗ, които уж са по лиценз на AEG.
Моля за впечатления, приятели. Благодаря предварително.
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
ZEDYCUS - майстор
Има изостанали бройки български предпазители АЕЗ, които уж са по лиценз на AEG.
Приятел елтехник ми ги препоръча и при ремонта на коридора,подменихме цялото табло с такива. В Пловдив в стария ЕАЗ все още се продават на страшната цена от 1.90 до 2,20лв, спираш на входа и питаш пазача за кака Нушка. Магазинчето е веднага в ляво от входа. Доколкото разбрах са българско производство, но калибрирани с някаква скъпа машина. За качество може да говоря след време :-D Но ако съдя по стария тип бг автоматични, които изкараха 35години и още са здрави, май ще карат. Мога ти ги снимам как изглеждат, взех по един резерва от всеки ампераж.
За другите нищо не мога да кажа. :partyman:
moimoimoi - майстор
много е важно предпазителя да има хубави клеми-големи и със сигурно захващане
тези по евините са с по малки и по калпави клеми,на GE по спомен хваща 50мм*
тез българските AEZ не са лоши но клемите са гадни
на siemens клемите са с разделител така да го кажа т.е. може да се ползва и меден и алуминиев кабел едновременно
общо взето тез по евтините и неизвестни марки са копирали моделите на предпазителите от преди 25-30 години на големите марки
toolegittoquit - майстор
ZEDYCUS написа:
Приятел елтехник ми ги препоръча и при ремонта на коридора,подменихме цялото табло с такива.
AEZ обаче никъде не съм ги виждал, освен във Викиват. AEZ-а като за 2лв изглежда добре, но ако купувам както аз по лъжичка на час и все дотъкмявам нещо, доставката е малко неудобство. А нещо за 2-та Легранда? Защо имат 1лв разлика, а отгоре все пише 6000/3, C16? Аз купувам Шнайдер, защото са най-достъпни, продават се навсякъде. Въобще, цените на Легранд, Шнайдер, ABB и такива са превишени многократно, ако почнем да сравняваме с тези AEZ или просто понеже са изостанали бройки, ги продават по-евтино до изчерпване?
moimoimoi написа:
общо взето тез по евтините и неизвестни марки са копирали моделите на предпазителите от преди 25-30 години на големите марки
Някакви лични впечатления, приятелю? Въобще, има ли някакви наредби, документи и тестване на такива предпазители, които се продават, преди да почнат да ги продават или спокойно можеш да попаднеш на менте, което не изключва при късо съединение, примерно? Въобще, залят съм от марки известни, по-малко известни и въобще неизвестни, като отида в някой магазин или склад за електроматериали. И ми е интересно.
ZEDYCUS - майстор
Одеве ги наснимах резервата, които ми останаха. В завода са на склад все още и имат количества. В магазините не съм сигурен продават ли се още/ Лесно им се затъркват надписите. На единия пластмасата за монтаж на еврошината беше дефектна. За тези пари, които дадох за 15бр колкото и да изкарат все ще съм доволен. :)

Прикачен файл

29072015176.JPG

Прикачен файл

29072015174.JPG
moimoimoi - майстор
е те тез са по нова версия AEZ
по старите бяха бели бакелитови с черно палче

Прикачен файл

product_large_36036.jpg
product_large_36036.jpg (27.51 KиБ) Видяна 6939 пъти
Стиви - специалист
ZEDYCUS написа:
Одеве ги наснимах резервата, които ми останаха. В завода са на склад все още и имат количества. В магазините не съм сигурен продават ли се още/ Лесно им се затъркват надписите. На единия пластмасата за монтаж на еврошината беше дефектна. За тези пари, които дадох за 15бр колкото и да изкарат все ще съм доволен. :)
... а как ще разбереш дали са за смяна - след всеки пожар ще ги сменяш?
ZEDYCUS - майстор
Това са нови предпазители останали на склад след затварянето на завода преди десетина години. Складовете са сухи без влага, преди работех в района на завода и с настоящия работодател сме купували гардероби и аспирации, така че имам представа за условията. Били са в продажба много преди това, аз не съм единствения с тези предпазители. Ако имаше проблеми с тях щеше да се разчуло отдавна. Продават се напълно легално с фактури и така нататък. Всеки си преценява сам. :)
toolegittoquit - майстор
Стиви написа:
... а как ще разбереш дали са за смяна - след всеки пожар ще ги сменяш?
За това и питам, приятелю Дали задължително за парите си марки като Шнайдер са най-доброто или цените са пресилени? А мисля, че с пожарите прекаляваш. Предпазителите се каскадират и още повече - преди електромерите взеха да слагат такива. :partyman:
moimoimoi написа:
е те тез са по нова версия AEZ
AEZ или EAZ, приятелю? :? А тия канлукс чудеса са турски сигурно? :? Лустер клемите им биват - долу-горе..
А някой да знае каква е разликата между 2-та Легранд-а?
ZEDYCUS - майстор
ЕАЗ :arrow: Електро Апаратурен Завод- Пловдив.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Въпрос относно автоматични предпазители" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: