amal написа:Голямо тенджере с диам. 40 см. и височина 35 см. Бърка се 3 ч. до отмаляване плюс пръскането от което изгаря кожата. Това се повтаря 3-4 дни за цялата челяд, която чака на опашка. И кто почне болката в ръцете, почваш да мечтаеш за моторче.Още когато мелиш доматите прецеждаи смляното през цедилка сашита от тензух водата от доматите изтича и резултата е по гъсто пюре след това вариш половин час вярваи ми всяка година така я правим лютеницата . Не ти трябват никакви двигатели редуктори и т. н.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
БайТанас
- специалист
43 мнения в "Помощ за особен мотор"
bobyi
- помощник
Junak написа:Ами много просто, ако с вала на двигателя въртиш вътрешната черупка, външната ще се върти с по-малка скорост защото е с по-голям диаметър. Движението са осъществява чрез сачмите, не може да буксуваbobyi написа:.....Ако ползваш по бърз двигател най- простия редуктор е един обикновен сачмен лагер - двигателя на вътрешната черупка - бъркалката на външнатаЯ обясни по-подробно тоз вариант, че ме заинтригува
fox_vt
- майстор
bobyi написа:Junak написа:Ами много просто, ако с вала на двигателя въртиш вътрешната черупка, външната ще се върти с по-малка скорост защото е с по-голям диаметър. Движението са осъществява чрез сачмите, не може да буксуваbobyi написа:.....Ако ползваш по бърз двигател най- простия редуктор е един обикновен сачмен лагер - двигателя на вътрешната черупка - бъркалката на външнатаЯ обясни по-подробно тоз вариант, че ме заинтригува

fikata
- майстор
Ами много просто, ако с вала на двигателя въртиш вътрешната черупка, външната ще се върти с по-малка скорост защото е с по-голям диаметър. Движението са осъществява чрез сачмите, не може да буксува

Революция в кинематиката. Как чрез търкалящи лагери се променя предавателното отношение на обороти и се предава въртящ момент.

amal
- напреднал
Системата вече я направих, сега чакам да се появят евтини чушки. Лопатката отдолу е дървена летвичка с диаметъра на дъното, вързана шарнирно за да обхожда добре дъното. Освен това съм монтирал една тръба около 300 гр. за тежест Единствения проблем според мен ще е дали при сгъстяване на лютеницата ще е достатъчна мощността на моторчето да върти. И дали 1 оборот за 4 секунди ще е достатъчен и понеже лопатката е двукрила- 1минаване за 2 сек.
Въпреки това по съвет на един колега във форума, отидох в магазина на 50 м след завода за автом. гуми в Илиенци и там се предлагат всякакъв размер редуктори с намаляване оборотите от 1:12 до 1:50 и може би и повече. Освен това предлагат и зъбни колела с различен диаметър и силиконови вериги за зъбчатките. Това можеше да бъде моето решение.
А знае ли някой как се определят оборотите на един мотор, когато не го пише на етикета? Може би мога да отида някъде да ми ги измерят електронно?
Въпреки това по съвет на един колега във форума, отидох в магазина на 50 м след завода за автом. гуми в Илиенци и там се предлагат всякакъв размер редуктори с намаляване оборотите от 1:12 до 1:50 и може би и повече. Освен това предлагат и зъбни колела с различен диаметър и силиконови вериги за зъбчатките. Това можеше да бъде моето решение.
А знае ли някой как се определят оборотите на един мотор, когато не го пише на етикета? Може би мога да отида някъде да ми ги измерят електронно?
swetlio
- специалист
http://www.youtube.com/watch?v=nMEXHZ82kL4
малко е поостаряла темата - но пък сезона за лютеницата наближава
Ето едно решение за лютеницата - моторче от чистачки и захранване от комп+малко дървенийки....

малко е поостаряла темата - но пък сезона за лютеницата наближава

Ето едно решение за лютеницата - моторче от чистачки и захранване от комп+малко дървенийки....

Тема "Помощ за особен мотор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература