• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
astor - специалист
http://web.schneiderelectric.bg/bgnew/d ... estors.pdf

Привет, ето още едно скъпо и не много популярно нещо, което може да е полезно. Искам много да благодаря на Schneider, че имат такива документи, които дават светлина в тунела. Не знам дали има някои които ползва такова чудо, но ще се радвам да сподели. Гръмозащитата също не е много популярна и хората се надяват, че на тях не може да им се случи, но явно тези неща ги има и са около нас. При мен остава въпроса как да напрая доборо заземяване и да вържа някакво такова чудо и да си направя гръмозащита на покрива. Не съм много на ясно какви са изискваниата и как се прави. Разбирам, че има фирми, които предлагат такива услуги, но истината е, че в бг човек трябва да е добре запознат какво точно иска преди да викне дори и фирма да му го направи. Пълно е с хора, който се правят, че ги разбират нещата, а тези са най-опасни. Затова съм тръгнал по-пътя на направи си сам за да знам, че нещото е свършено. Или поне да знам, че сам съм си виновен за бедите.
romanpm - майстор
Корекция
Смятам че всеки грамотен технически човек може да си я направи !
И да се молим да не ни се случва , че съм виждал незаземена къща след паднал гръм... :)
Последна промяна от romanpm на пон яну 21, 2008 7:04 pm, променено общо 1 път.
Palawnik - специалист
Ще си позволя да направя коментар на горния пост.
romanpm написа:
Имам къща с гръмотвод правен от фирма
Това е много добре похвално дори.
romanpm написа:
смятам че всеки грамотен технически човек може да си я направи !
В това не съм сигурен.
romanpm написа:
Нужен е 3,5 м тръба

А защо 3,50м? Защо не 5 или 10 или 1м? Височината на мълниеприемника се изчислява в зависимост от конфигурацията на сградата. Може да се наложи да са 2 или 3.
romanpm написа:
която постепенно изтънява и завършва със заострен връх който аз съветвам да е масивен бронз .
Защо пък бронз? Според мен е по-добре да е стомана. При падането на мълнията се развиват високи температури.
romanpm написа:
От тръбата следва извод от поцинкована шина или в по-лошия случай арматурна тел до земно
Според мен е по добрия случай да е арматурно желязо с диаметър 8 мм. Задължително трябва да има антикорозионно покритие. Идеята е да се намали вероятността да се прекъсне. Сам прецени дали диаметър 8 мм се корозира по-бързо или шина с дебелина 4 мм. Според мен кръглото желязо макар и да не е поцинковано, ще издържи повече от шината.
romanpm написа:
което може да бъде три поцинковани кола забити във влажна среда
Броя на заземителите с определя от вида на почвата. Това също се изчислява. Може да е само един при чернозем, 3-5 при песаклива почва, 4-5 ако камениста и се стигне до 20-30 на връх Мусала. Не бива да се пренебрегват естествените заземители.
romanpm написа:
/ може да се посипе обилно морска сол /
ОГРОМНА ГРЕШКА. Когато се посипе със сол корозията на заземителя се увеличава многократно и само след 5-6 години не става за нищо. Ако има проблем със преходото съпротивление на заземителя по-добре да се насипе пръст или да се забият още.
romanpm написа:
във форма на равностранен триъгълник или в ред .
Начина на забиване на заземителите зависи от вида на почвата и необходимото съпротивление. Освен заземители може да се използва и шина.
romanpm написа:
аресторна защита.
Тая защита не я разбрах.
romanpm написа:
и да се провери заземяването с омметър , но е приблизително .
С омметър не се проверява, даже и приблизително. Има специализирани уреди за това.

Това е наредбата по която се изчислява мълниезащитата на сгради:
НАРЕДБА № 8
от 28 декември 2004 г.
за мълниезащитата на сгради, външни съоръжения и открити пространства
(Обн., ДВ, бр. 6 от 18.01.2005 г.)
zadaljitelno trqbva da ima 20 om ili po malko no ne i pove4e zatoto takiva sa iziskvaniqta po zakon as na skoro pravix na edin 12 etajen blok i se zapoznax s dosta dokymentaciq po temata.
astor написа:
http://www.svirski.net/dehn/p/products.php
Ето и още един линк.
Проектирал съм доста мълниезащити, и такива за жилищни сгради се изискват когато жил.сграда се извисява на повече от 15 м. над средната височина на другите сгради в радиус 400 метра .
Ако желаеш подробности пиши ми на мейла- haylie_t@abv.bg
mirk - майстор
MIRCHEV написа:
Проектирал съм доста мълниезащити, и такива за жилищни сгради се изискват когато жил.сграда се извисява на повече от 15 м. над средната височина на другите сгради в радиус 400 метра .
MIRCHEV какво ти е мнението за катоден отводител/арестор монтиран в мрежа TN-C между фаза и нула, в главното табло, нулата е заземена в това табло. Струва ли си и ще бъде ли ефективен. А някакви впечатления за тези http://elmark-bg.borsabg.com/?81&02&96191
astor - специалист
От вчера съм собственик на катоен отводител 16612 на schneider. Оказа се, че трябва да купя и един предпазител, който прекъсва и нулата и фазата, ако не се лъжа. Не идва заедно с гръмозащитата. Идеята ми е да я вържа по диференциалния метод, т.е. между нула и фаза, ако правилно съм разбрал от документа. Обаче нямам идея как да подредя нещата в таблото, а също така не съм много наясно как е добре да свържа дефектнотоковата защита. В момента дефекнотоковата защита е на входа на таблото (40А - разединител - не е комбинирана с ав. предпазител) и след нея са авт. предпазители. Инсталацията е TNC-S, от което следва и въпроса дали е правилно да въжа жълто-зеления кабел на катодния отводител към заземителната шина, която не е вързана към земя, а просто е взета от нулата преди дефектнотоковата защита. Ако някой има картинка или инфо как е правилно да се направи ще се радвам да сподели. За съжаление няма снимка на таблото в сегашното му състояние, но ще гледам да направя. Не знам дали стана ясно нещо от това, което написах. :?
vk - специалист
Понеже линка в първия пост не води заникъде, малко да опресним темата с едно сканирано описание.
Стандартните крайни цени са:
Domae Quick PF 10kA 1P+N - 120 лв с ДДС
Domae Quick PF 10kA 3P+N = 237 лв с ДДС, но много от дистрибуторите ще ви дадат от 10-15 до 30% отстъпка от горната цена
Изображение
  • 1
  • 2

Тема "Катоден отводител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: