Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sharana - помощник
Здравейте. Купих двоен ключ за осветление с дистанционно http://tpetrov.com/pictures/jpg/rc-2l.jpg старият беше сериен фазата е обща. Новият е с четири клеми, eто това му е схемата http://tpetrov.com/pictures/dop/rc-2l_1.jpg
аз имам три кабела свързах нулата на N фазата на L и остават две крачета на едното свързах третият кабел към лампата.
Та въпросите ми са ,как да свържа така ,че и нощното осветление да свети и силното осветление да свети да се изгасят и светват по-отделно и защо, когато разменя местата на кабелът на нулата и края към лампата светва другата лампа ?
Извинявам се , досаждам с елементарни въпроси младок съм и ел.техниката не ми е силата.
Благодаря на всички.
hidrazin - майстор
Добре дошъл. Един въпрос - от къде намери нула в конзолата на стария сериен ключ??? :idea:
:partyman:
sharana - помощник
Не съм намерил просто ми е необходима за да работи иначе не реагира новият ключ и поставих единият кабел от двата.
hidrazin - майстор
Какво значи това "поставих единия кабел от двата" ?
Имаш ли нула в конзолата или нямаш?
:partyman:
sharana - помощник
Незнам като разменя местата светва другата лампа. Как да разбера :partyman: ?
sharana - помощник
Освен двата края да са към лампите и да нямам нула не съм запознат ,но ако остане кламата N :partyman: празна самият ключ не работи
няма захранване.
kozl - майстор
sharana написа:
Не съм намерил просто ми е необходима за да работи иначе не реагира новият ключ и поставих единият кабел от двата.
Най-вероятно нямаш нула, но това не ти пречи в първия си пост да си добавиш :lol:
Всъщност в конзолата имаш 3 жици, а на ключа му трябват 4. Заработил е защото като свържеш един от двата кръга на мястото на нулата и през здравата крушка ключа получава нула и работи. Така обаче единия кръг обслужва нулата на ключа и няма как да светне крушката му. А ако му махнеш крушката ще прекъснеш веригата на ключа към нулата и ключа нямя да работи.
И така с тези жици ще работи само единия кръг.
Решение - монтирай ключа в осветителното тяло. Там има и фаза и нула.
moimoimoi - майстор
точно-нямаш нула в ключа

но
ако единия от двата кабела го свържеш при лампата към нула то тогава ще имаш фаза и нула в ключа но вече няма да е двоен а еденичен
kozl - майстор
moimoimoi написа:
точно-нямаш нула в ключа, но ако единия от двата кабела го свържеш при лампата към нула то тогава ще имаш фаза и нула в ключа но вече няма да е двоен а еденичен
Явно сме писали заедно. И без да пресвързва ползва нулата от единия от двата кръга през нажежаемата жичка на крушката.
Доде ми идея с 4 диода как може да ползват и двата кръга през една жица, като всеки кръг работи през единия полупериод на АС.
Е светлината през НЖЛ ще увехне, но пък ако са LED, може би няма да се усети разлика :?
Всъщност ако изходите на ключа са през симистори идеята може и да не сработи :?
sharana - помощник
E тогава да разбирам, че самият ключ не може да се използва. Защо го продават.
Ако се свърже на полилея ще работи ли и с оригиналния ключ.
Пък, ако трябва ще сменя крушките, как стоят нещата със свързването на електронните елементи.
:rolleyes:

Тема "Молба за съвет относно свързване на ключ за осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: