• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ktamen - специалист
Браво, много хубави каналчета, малко хора се стараят толкова :prayer:
А има ли някаква причина хоризонталните кабели да не се качат още 25см нагоре :?:
Аз бих ги качил.
p.v.x - майстор
emil679 написа:
Да му беше направил забележка , че е изкопал трасе по комина вместо да философстваш.

GalinBelos написа:
Гледам че си подготвил трасета за кабелите . Само да те предупредя , че върху комин кабели не се прекарват . Най-лесно се избягва комина като пуснеш кабелите по тавана около него .
:rock:
zack - специалист
ktamen написа:
Браво, много хубави каналчета, малко хора се стараят толкова :prayer:
А има ли някаква причина хоризонталните кабели да не се качат още 25см нагоре :?:
Аз бих ги качил.
Каналите ги правя с нивелира :mrgreen: и ги дълбая на ръка! Тъп и упорит :drinkers:
Колкото до комина, имам толкова и такива големи комини, дето малко хора са виждали :weedman:
А над прозорците всичко е стоманобетон, над всичките! И над вратите! И т.н.
Та за комините, на Витошка не съм видял виетнамки да разтоварват дърва :? :-D

По тавана няма да тръгна да прекарвам кабел, каквото и да става! Ще имам минимум 20 предпазителя, та опасенията ви за комина не ме притесняват!

P.S. Таблото е Легранд с 36 позиции :weedman:
ktamen - специалист
Каналите са толкова хубави, че се чудех дали не си ползвал флекс преди перфоратора. А ти на ръка :prayer: :prayer: :prayer: :prayer:
Не ми отговори що не искаш да качиш кабелите с 25см нагоре.
zack - специалист
Не ги качвам по-високо, защото ще има окачен таван и по стандарт това е височината!
Като се сетя че я меря навсякъде и нивелирам каналите хоризонтално и вертикално, май бая си играя :partyman:

P.S. Колегите по-горе писаха, че се смята от окачения таван :drinkers:
ktamen - специалист
Трябва да ги качиш точно, щото ще има окачен таван. Нужно ли е да изброявам причините?
emil679 - специалист
zack написа:
Та за комините, на Витошка не съм видял виетнамки да разтоварват дърва.

По тавана няма да тръгна да прекарвам кабел, каквото и да става! Ще имам минимум 20 предпазителя, та опасенията ви за комина не ме притесняват!

Питаш кое е правилно и кое не е .
Не се притесняват два вида хора ...... :). Ако ще и 40 предпазителя да си сложиш, това няма да промени неправилното полагане .
Не си виждал дърва, пакети с брикети за камина и т.н. по "Витошка" , аз съм виждал , но това няма нищо общо с Наредбата за устройство на улектрическите уредби . Съседи или бъдещи съседи от по-долните етажи могат да решат да си поставят камина за собствено удоволствие и уют.
Кой те кара да копаеш по тавана :) !? Може да се премине с кабел, при това елементарно и без излишни приказки . От р.кутия 1 до р. кутия 2 да се прехвърли върху профила на ок.таван кабел- СВТ,NYY... и пак да се продължи с мостов проводник- ПВВМ-Б. Едва ли парчето кабел ще е по-дълго от 2.5м. и ще струва в най-скъпия вариант около 8/9 лв в железария в центъра.

Прикачен файл

File_0200.jpeg
zack - специалист
За предпазителите го написах, защото за отделните неща слагам ПВВ-МБ1 2х2.5 мм2 и 2х4 мм2 от консуматора до таблото.
Не вярвам да се нагреят толкова от една камина, ако някога някой сложи такава? В момента всички в блока са с климатици :drinkers:
krasi92 - майстор
Освен че имаш желание трябва да спазваш и някои правила.Безопасна ел.инсталация е много важно нещо в едно жилище а и при положение че я сменяш цялата я направи както трябва-ползваи трижилни кабели а тези двужилните за скрап.
emil679 - специалист
zack написа:
За предпазителите го написах, защото за отделните неща слагам ПВВ-МБ1 2х2.5 мм2 и 2х4 мм2 от консуматора до таблото.
Не вярвам да се нагреят толкова от една камина, ако някога някой сложи такава? В момента всички в блока са с климатици
Аргументи, почиващи на вяра, са из областта на религиите. Познавам религиозни инженери, ама и те прибягват до изчисления, а не до молитви.......... :) .
Напиши в някоя търсачка -" Запали се комин " и прочети поне малко от инфото :lol: .
Всеки има право на собствената си глупост, минавай по комина , минавай и през комина , даже направо го събори , за да не ти заема място , полагай новата си двупроводна инсталация и се чувствай майстор =D> .
От мен толкова ,желая ти успех .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Подмяна и отстояния при електрическата инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: