• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ktamen - специалист
kiddo69 написа:
А 3кв догато вдигне 1 един градус, ще вдигне още 2 по инерция. Не знам- така разсъждавам.
3кВт ще загреят 50л вода с 2 градуса за 140 секунди. Бая инерция ще да са събрали, щом 2 минути не могат да се спрат.
150 вата няма да покрият загубите и водата ще изстине.
kiddo69 - напреднал
ktamen написа:
kiddo69 написа:
А 3кв догато вдигне 1 един градус, ще вдигне още 2 по инерция. Не знам- така разсъждавам.
3кВт ще загреят 50л вода с 2 градуса за 140 секунди. Бая инерция ще да са събрали, щом 2 минути не могат да се спрат.
150 вата няма да покрият загубите и водата ще изстине.
Дракаш се ти, но на мене не ми дреме. Работният обем на съда е 50лт, вода- колкото налея. Температурна загуба при стайна температура- 0.5 градуса на час при температура на водата от 64с. Блазни ме идеята за кабел нагревател защото не топли само на едно място а както го инсталираш. @ktamen- имайки всички тези параметри ти как би решил?
150 вата малко- добре, ще търсим 500, 1000... но 3кв ми се виждат много.
moimoimoi - майстор
сложи два нагревателя по 3000вата но свързани последователно,така всеки ще отдава по 750 вата или общо 1500вата
така нагревателите работят в по облекчен режим и общо взето са вечни
ktamen - специалист
Аз не съм готвач :!:
Аз бих пробвал с една голяма тенджера на котлон. И един датчик управляващ котлона, монтиран в неръждаема тръбичка. В тенджерата освен вода ще сложа и няколко торбички пълни пак с вода да симулират манджата. Като загрее до 55 градуса ще бъркам с термометър във всички части на тенджерата. Ако нещо не ми хареса ще местя датчика докато ми хареса. Ако пак не ми хареса ще добавя още един или повече нагреватели всеки със собствен датчик, докато ми хареса.
Или ще взема помпа и на изхода и един проточен бойлер и два маркуча. И ще местя маркучите из тенджерата докато ми хареса. Има и маломощни проточни бойлери, тук имам някъв от неръждавейка около 1кВт. Помпа за антифриз от лека кола.
Не бих сложил нищо пластмасово в тенджерата, ако не си против пластмасата може да наблъскаш вътре жици за подово отопление, те са с голяма дължина и може да се разпределят както си искаш.
Тръбни нагреватели могат да се поръчат с произволни размери, форма и мощност, ама аз и тях не ги искам вътре.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
kiddo69 написа:
n_a написа:
Ресторант ли ще захранваш с това?
В момента съм на фаза опити и експерименти, правя си рецепти и така...
Мисля, че хепи работят на този принцип, защото се получава бързо, вкусно и лесно накрая. Няма да се промотира метода, а качеството.
Много по добре е за организация на една професионална кухня. Представи си, че имаш възможност да сготвиш 10кг пилешки гърди на един път, и после дърпаш от хладилника и - кеф ти хапки, кеф ти пържола... И качеството е постоянно- не един път сухо, друг път- сурово...
Много си объркан. И не, Хепи не работят така. Класическа кухня.
В ресторантите номерът е в доброто меню и в организацията на кухнята като дизайн и на готвачите като разпределение.
Ако наистина искаш да се занимаваш с това, запознай се първо с класическата кухня. Ресторантска! Няма общо с домашната. Един курс е 3 месеца

п.с. Опитвала съм неща готвени по тази технология. Баба ми преди повече от 30 години имаше кесии за готвене. Супер е за бавни, задушени и печени неща. Преди няколко месеца бях и на демонстрация на кесии. Аспержи в кесия стават много по-бързо и със сигурен успех.
Не намесвай скара. Не се влияй чак толкоз от платени реклами
Това не е за ресторанти, а за забаление на домакини
п.п.с. Ако ХЕИ те хванат с нещо отпреди 2 дена у фризера, лошо ти се пише. А пилешки гърди се размразяват за 30 сек и на скарата им трябват 40 сек. Изучи готвенето по принцип първо
lov - майстор
То за това намекнах по горече само с един нагревател няма да се размине. Докато стигне работна температура му трябва мощност а после при последователно вързване освен че ще падне ще имат и по голяма работна площ и от там инертността ще падне. И освен това може да се приложи и може един номер да се върже и един регулатор на мощност. И така на края да си настрои нещата че терморегулатора да не изключва често.
kiddo69 - напреднал
n_a написа:
kiddo69 написа:
n_a написа:
Ресторант ли ще захранваш с това?
В момента съм на фаза опити и експерименти, правя си рецепти и така...
Мисля, че хепи работят на този принцип, защото се получава бързо, вкусно и лесно накрая. Няма да се промотира метода, а качеството.
Много по добре е за организация на една професионална кухня. Представи си, че имаш възможност да сготвиш 10кг пилешки гърди на един път, и после дърпаш от хладилника и - кеф ти хапки, кеф ти пържола... И качеството е постоянно- не един път сухо, друг път- сурово...
Много си объркан. И не, Хепи не работят така. Класическа кухня.
В ресторантите номерът е в доброто меню и в организацията на кухнята като дизайн и на готвачите като разпределение.
Ако наистина искаш да се занимаваш с това, запознай се първо с класическата кухня. Ресторантска! Няма общо с домашната. Един курс е 3 месеца

п.с. Опитвала съм неща готвени по тази технология. Баба ми преди повече от 30 години имаше кесии за готвене. Супер е за бавни, задушени и печени неща. Преди няколко месеца бях и на демонстрация на кесии. Аспержи в кесия стават много по-бързо и със сигурен успех.
Не намесвай скара. Не се влияй чак толкоз от платени реклами
Това не е за ресторанти, а за забаление на домакини
п.п.с. Ако ХЕИ те хванат с нещо отпреди 2 дена у фризера, лошо ти се пише. А пилешки гърди се размразяват за 30 сек и на скарата им трябват 40 сек. Изучи готвенето по принцип първо
Засягаш ме на професионална тема, а аз не си позволявам да ви засягам на такава. 90% съм сигурен, че Хепи работят на тази система, още когато им носех зеленчуци преди близо 20 години. Кухня майка- тогава беше една- във Варна, всичко в кесии и на порции, и от там по преразпледеление. Ти понеже си от Русе, знаеш ли им квадратурата на кухнята? 2 на 4 и мисля, че преувеличавам. И как се обслужват 300 човека с класическа кухня? Всичко им е на пакетчета барабар със соса с надписи- пр. "Хепи Късчета", от там две минути на тиган или уок, и от там на масата. Аз съм си прочел домашното, ти не си. Пиле от фризера за ... какво беше? 70 секунди тотал?!
Хранил съм до 180 човека на четиристепено меню за 90 минути без замразени продукти. И какво ще стане ако ХЕИ хванат правилно опакована и надписана храна във фризера? има си HACCP, има си стандарти, и т.н. Това, че съм оставил впечатление, че съм някакъв псевдо ентусиаст, който иска да открие топлата вода си е лично моя грешка. Това, че ти не отговаряш по темата а се опитваш да ме изкараш 'колко съм неориентиран" е твоя слабост. Аспержи су вид се готвят за 12 минути на 85с, а се бланшират традиционно за 6.... 3 месечен курс...Все едно аз да те върна в електрото, ако изобщо имаш такова.
от 18 години се занимавам професионално с това... Как да е. Една професионална вана за су вид готвене струва 6000лв втора ръка, аз искам да си направя такава за 50 лева, и какво лошо има? Да- няма как да стане, но не ми пука стига да върши същата работа.
Дайте да затваряме темата, ще дам некой лев отгоре на човек да ми направи схемата, защото тези полемики се оказват изтощителни.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Казвам ти, хабер си нямаш от пофесионална кухня. Във всяка ресторантска кухня се прави заготовка. Купуваш месото, режеш, мариноваш, на порции и всяка порция в кесийка. Шоково замразяване и у фризера. При поръчка вадиш, размразяваш и готвиш.
Похвално, че си любопитен, така се правят нещата с любопитство. Но си си направил грешен извод. Познавам човека оборудвал Хепи кухня, а пък в Русе, ако се случиш на крайната маса, виждаш половината кухня, когато отворят вратата да пушат....
Профи скарата и профи фурната и профи котлоните не са баш като домашните.
И разбира се, че за секунди става готово!

С незамразени продукти се готви по-бързо... умен си, внимаваш, мислиш, но си изтървал нещичко и картинката с еобърква.

Хубаво е да направиш сам уреда, само уникалността му струва ония многото пари. И да продаваш полуфабрикати, е файда. В една кухня не е само това за многото пари
dikata1975 - специалист
Само като идея.Ако имаш възможност вържи фритюрник с открити реотани (за по малка инертност)през терморегулатор.Виж как ще държи температурата. За по лесна и бърза проба не се сещам.
kiddo69 - напреднал
Благодаря Дика, мислил съм го този вариант, но термостата на фритюрника обикновено е нагласен за по-високи температури- трудно се пържи на под 100с :-). Плюс това трябва да е с достатъчно дълго рамо, за да падне на дъното.
Идеята с двата нагревателя е добра, но не ме устройва, защото ще бъде много трудно да избегна контакт м/у нагревателите и торбичките + устройството става много "разхвърляно". Колкото и да го мисля- най- удачно ми се вижда с "подово отопление" с терморегулатор.
@n_a- няма да споря с теб, вижда ми се безмислено. Просто за момент излез от презумпцията, че аз греша а ти си прав/а. Ако искаш можем да дискутираме на лична, за да не правим сеир на хората тук и да спамим темата. Само се замисли. Успехът на Хепи (м/у другото много рядко ям там), се дължи на много фактори, но най- важните от тях са- Постоянен стандарт(едни филенца Хепи са си същите, независимо дали ги ядеш в София, Варна, Русе и т.н.), контрол и кадърно управление. Доказателство, че готвят су вид- http://www.happy.bg/bg/menu/bar_grill.html?cat=72
А те не готвят в бирени кутии- http://www.seriouseats.com/2010/04/cook ... -hack.html
Мислиш ли че са дали стотици хиляди левове за професионално оборудване само за един джолан? След като този метод е идеален за спазване на стандарти и контрол?
Peace.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Прецизно регулиране на температура на водата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: