• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vrangelov - специалист
kiddo69 написа:
... Работният обем на съда е 50лт, вода- колкото налея. Температурна загуба при стайна температура- 0.5 градуса на час при температура на водата от 64с. Блазни ме идеята за кабел нагревател защото не топли само на едно място а както го инсталираш. @ktamen- имайки всички тези параметри ти как би решил?
150 вата малко- добре, ще търсим 500, 1000... но 3кв ми се виждат много.

Не, не е добре. 150W не са малко, дори са много.
Ако 50 литра вода изстиват с 1 градус, те отдават 58Wh на околната среда. Твоята тенджера с 50 литра вода изстива с половин градус на час, което значи, че през това време отдава 29Wh. От тук следва изводът, че нагревател с мощност 29W ти е достатъчен да поддържа 64°C.
Имай предвид, че този нагревател ще е достатъчен да поддържа зададената температура, но няма да може да загрява водата.
Не ми харесва идеята ти за кабела!

Поздрави!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
kiddo69 написа:
..
Идеята с двата нагревателя е добра, но не ме устройва, защото ще бъде много трудно да избегна контакт м/у нагревателите и торбичките .....
Торбичките в мрежа, както си е всеки фритюрник. Така и течността има да си обикаля спокойно
Разбъркването е от конвекцията. Смени релето и пробвай
8180 - майстор
kiddo69 написа:
Благодаря Дика, мислил съм го този вариант, но термостата на фритюрника обикновено е нагласен за по-високи температури- трудно се пържи на под 100с :-). Плюс това трябва да е с достатъчно дълго рамо, за да падне на дъното.
Ако те устройва обемът, идеята не е лоша. Няма нужда да ползваш термостата. Включваш фритюрника през фазов регулатор (с трияк) и си настройваш ръчно и плавно по термометър, евентуално промушен/фиксиран през капака- с опити може да разграфиш врътката в градуси.
Доколкото погледнах, изобщо не са толкова прецизни препоръчителните таблици.
Ако е зор, с допълнителен датчик може да се автоматизира сравнително евтино.
В къщи фритюрникът е със скрит нагревател, което е плюс, според мен (хигиена), а и купешките су- гледам са така.
kiddo69 - напреднал
Да, благодаря. А какво, ако :-)
Вземем 2-3 метра 500w нагревателен кабел за подово, сложим го в една силиконова възглавница за топла вода, от онези- за бебета, свържем го с един инкубаторен термостат и...
аз все около кабела се въртя.....
lov - майстор
Казах ти още преди избий си го от главата този нагревателен кабел. Просто забрави че такъв съществува.
nikolovvd - майстор
kiddo69 написа:
Общо взето искам това- http://anovaculinary.com/anova-precision-cooker/, но за много по малко пари :-D
Благодаря.
Първо, посоченият уред е за не повече от 5 литра.
Второ за управление на 40-50 литра, че то си е цял бойлер, ти трябва нещо доста по-различно и като размер, и като функционалност и като схемотехника.
За такива големи обеми най-ефективно ще е да се свържат 4-5 нагревателя в различни точки, бъркалка, която да смесва добре топлинните потоци и електроника, която да управлява нагревателите през семистори с модулиране на времето.
С други думи с приближаване на зададената температура към семисторите ще постъпват все по-кратки импулси, а нагревателите ще отделят все по-малко топлина. Топлинните сензори трябва да са готови термометри в интегрално изпълнение, калибрирани в завода с точност поне 0.5 градуса, които да предават по I2C шина директно стойността на температурата.
Да споменавам ли микропроцесорното управление, което се подразбира по принцип?
dikata1975 - специалист
Идеята ми беше дали ще те задоволи резултата.При задоволителни резултати винаги може да се направи с нагреватели от пералня на дъното на съд ,който те задоволява.Терморегулатора на фритюрника не го ползваш(той така или иначе няма да сработи примерно на 65 градуса) просто го прекарай през един от коментираните терморегулатори.
moimoimoi - майстор
vrangelov написа:

Не, не е добре. 150W не са малко, дори са много.
Ако 50 литра вода изстиват с 1 градус, те отдават 58Wh на околната среда. Твоята тенджера с 50 литра вода изстива с половин градус на час, което значи, че през това време отдава 29Wh. От тук следва изводът, че нагревател с мощност 29W ти е достатъчен да поддържа 64°C.
Имай предвид, че този нагревател ще е достатъчен да поддържа зададената температура, но няма да може да загрява водата.
Не ми харесва идеята ти за кабела!

Поздрави!
А де изпускаш момента че в тази вода ще слагаш продукти за готвене и тогава температурата ще спадне доста и ти трябва як нагревател бързо да компенсира спада на температура :rock:
kiddo69 - напреднал
dikata1975 написа:
Идеята ми беше дали ще те задоволи резултата.При задоволителни резултати винаги може да се направи с нагреватели от пералня на дъното на съд ,който те задоволява.Терморегулатора на фритюрника не го ползваш(той така или иначе няма да сработи примерно на 65 градуса) просто го прекарай през един от коментираните терморегулатори.
Предполагам, че накрая точно така ще направя. Просто ми се искаше да избегна момента с открит нагревател.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
kiddo69 написа:
dikata1975 написа:
Предполагам, че накрая точно така ще направя. Просто ми се искаше да избегна момента с открит нагревател.
Не видях причина да отбягваш открития нагревател
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Прецизно регулиране на температура на водата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: