Според първия от общите закони на Мърфи "Ако нещо може да се обърка, то то се обърква"... въпреки спазването на правилниците в електротехника. Така, че в практиката, най-добре е да има минимум възможности за объркване.. 

ktamen написа:Хайде, недей и ти пиши наизуст. Когато ПО СТАНДАРТ имаше бойлерно табло в коридора /заради понятието "мокро помещение"/ имаше пак ПО СТАНДАРТ трети кабел, който беше "директна нула" от главното табло до бойлера. Най често с жълт цвят...zz_stefanov написа: Че кой прекарва и нулата през ключа на таблото в коридора.Всички, освен zz_stefanovlyubohar написа: Не вярвам някой любител да го е решил това,или чел по форуми.Не е важно какъв е ключа, а кой го връзва.
По добре споделете какви качествени и сигурни ключове може да се сложат.
ktamen написа:Не е важно какъв е ключа, а кой го връзва.Колега явно не правиш разлика между легранд и найден киров или атра!
ktamen написа:Някой може ли да ми каже една разумна причина да се слага допълнителен ключ за бойлераУф не една само .....Виждал ли си запален бойлер как гори и какви сажди прай,и как никой не смее да влезе в банята да изключи напрежението особено жена !Друго поне за мен ...лампичката на бойлерния ключ в коридора ми дава много по голям ориентир за това дали съм вкл. бойлера!Външните ключове колкото и калпави да са българските са много по издръжливи от тези пършаци дето се слагат на самия бойлер!Друго ........от външния ключ прекъсваш напрежението до него така фактически до бойлера по кабели мабели няма ток ,така и казвам на всички ползватели абе създайте си навик да спирате тока когато се къпете нищо не губите!Особено ключ, който прекъсва всичките жици.
Освен за да се усложни инсталацията и да се вземат повече пари от клиента.
И какво ще стане, ако нулевите пластини на ключа нагорят и към бойлера отива само фаза
Или за още по-готино, фазовите пластини да залепнат и тръбите да са пластмасови
ktamen написа:Всички бойлерни ключове, които съм отварял при двужилна инсталация (само няколко бройки) си прекъсваха и нулата. Може да е било случайност.При този вариант трябва да има отделно зануляване. А как е изпълнено - все пак сме в България.
ktamen написа:Всички бойлерни ключове, които съм отварял при двужилна инсталация (само няколко бройки) си прекъсваха и нулата. Може да е било случайност.Няма случайност всички са 2P,ти решаваш дали да прекъснеш само единия. И кво значи "наивно" и за какво разчитане ми говориш,казах ти че качеството на единия и другия е от земята до небето!
Аз бойлера никога не го изключвам, нямам ключ до вратата, и на самия бойлер съм го махнал много отдавна, нагревателите са вързани последователно. И не мисля, че ми е нужен. Имам надеждни предпазители. Все още не виждам смисъл от такъв ключ. Да се разчита на това, че ключа бил Люгран ми се струва доста наивно.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: