Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
anuwar88 - специалист
Muhala, наистина е бая кабеляк... :lol:

От електромера пускаме трижилен кабел 6 или 10 квадрата, ще го сметнем.
Таблото не над входа на етажа, а пред кухнята на едната стена, на която има и закачалка и това е.
То пък и като се замисли човек не е толкова грозно, даже придава завършен вид... :-D
hidrazin - майстор
anuwar88 написа:
То пък и като се замисли човек не е толкова грозно, даже придава завършен вид... :-D
Гарантирам ти че месец след ремонта никой нито ще се сеща за таблото, нито ще го забелязва. :-D
:partyman:
muhala - майстор
Един непоискан съвет от мен: Като прекарваш кабели в стените, след като замажеш, вземи един маркер и отбележи размерите (от таван и от стена) директно на стената и снимай. Да се знае къде минават кабелите.
nikolov333 - майстор
Някъде имаше графика с отстоянията от пода и тавана за прокарване на инсталацията..мисля, че беше 30см от готовия под/таван..аз моите ги сложих в гофрета в изолацията на пода и в тавана от гипсокартон и отвесно до консуматорите и от таблата. Между разклонителните кутии и контактите хоризонтално на 30см и на 1м от пода за ключовете за осветление...в кухнята конзолите са на 40см над плота..или на 120 от пода, но плота ми е на 80см, понеже жената е дребничка.. :-D
jekasus - майстор
Понеже ни почистиха спама с хидрата :-D
nikolov333 написа:
мисля, че беше
Долу-горе е така
Изображение
С корекции по българска наредба за отстояния -

Чл. 1717. (1) Електрическите инсталации с мостови и едножилни проводници с полимерна изолация, осигурена срещу механични повреди, се изпълняват:
1. директно в мазилката на стени и тавани - когато покритието от мазилка върху проводниците е с дебелина най-малко 10 mm;
2. върху мазилката на стени и тавани - когато закрепването на проводниците се извършва, без да се уврежда изолацията и няма опасност от механични повреди в процеса на експлоатацията им;
3. в подовата настилка - когато изолацията на проводниците е защитена срещу механични повреди, удари, пробиви от пирони и други остри предмети.
(2) В мазилката и под нея проводниците се полагат в прави хоризонтални и вертикални направления.
(3) Мостовите проводници се полагат по плоската страна без прегъвания, усуквания и хлабини.
(4) Мостовите и едножилните проводници се полагат директно под мазилката в пояси:
1. по стени - на 200 mm от готов под или таван;
2. покрай светлите отвори на врати прозорци - в зона до 200 mm;
3. в подовите настилки - на разстояние до 150 mm от стенните панели.
(5) Широчината на поясите се определя от броя на успоредно положените линии.
anuwar88 - специалист
И едно странично питане, за да не пускам нова тема :lol:

Проблем ли е СВТ кабелът да има контакт с профилите на гипсокартона?
С оглед на това, че е изолиран и не е наранен не би следвало, но все пак?

Благодаря!

Поздрави
muhala - майстор
anuwar88 написа:
И едно странично питане, за да не пускам нова тема :lol:

Благодаря!

Поздрави
Не ти отговарям конкретно на въпроса. Просто разсъждения.
Според мен не е проблем СВТ-то да опира в профилите. Гледай само да не го прекарваш през пробити отвори в профилите или ако го правиш да изолираш отвора с парче шлаух цепнато надлъжно.
Гофре няма да ти свърши работа, защото след време пластмасата ще се натроши ако стои свободно зад картона.
Незнам как стоят нещата с гризачите :)

Ако знаеш какви фокуси правят в новото строителство :shock: Мостовак зад картон. Мостовак в гофре и т.н.
hidrazin - майстор
anuwar88 написа:
Слушай внимателно след 7 мин 30 секунди.
ТУК
:partyman:
muhala - майстор
Кое налага да правиш стените на кухнята с картон ?
anuwar88 - специалист
muhala написа:
Кое налага да правиш стените на кухнята с картон ?
Мерси за включванията!
Стените са криви до пръсване и с мазилка ще е ад.
Трябва да е доста дебела и най-вероятно след време ще напука.
Да свалям старата до тухла и да си прави нова е отново доста трудно. :sad:

На няколко места СВТ-то има лек контакт с профилите, няма да е през отвори, а за гърба на профили или по продължение на профила, т.е. не би следвало да има проблем.

Видеото е интересно, но ползват гофре. Аз СВТ-то съм го хващал с крепежни елементи на самата стена зад ватата и картона. :rolleyes:

Тема "Кръгове в кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: