Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
todortv - майстор
По един шунт от амперметър, или направен и паралелно на него светодиод с резистор.
За да се сметне шунта, трябва да се знае мощността на наревателите.
Може и опитно с черна тел с подходящо сечение навита на спирала с няколко навивки 5-7.
Паралелно на спиралата свеодиод и резистор примерно 1к. Премествайки единият извод на
свеодиода по спиралата ще разбереш колко навивки да бъдат.
zdravcho - специалист
Аз бих направил следната интервенция в захранването на всеки нагревател
Прикачен файл:
Kontrola.png
Kontrola.png (17.07 KиБ) Видяна 2075 пъти
Идеята е при включен уред, когато К е затворен, глимката е шунтирана - нагревателя е захранен и работи(ако е изправен). За проверка К се отваря - глимката се свързва през нагревателя към "0". Ако нагревателя е изправен - глимката свети и всичко е ОК. Ако не светне при отваряне на К значи има прекъснат нагревател.
Глим лампи
http://tpetrov.com/search.php?maincat=% ... 0%9F%D0%98+
Ключ - всеки за 250V АС и за 5А и нагоре
примерно http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... 0%BF%D0%B0
даже има и вградена глимка евентуално може да се ползва тя.

Недостатък е това че когато нагревателя тръгне да си "заминава" не работи с номиналната си мощност, което ще започне да е проблем, но глимката ще индицира изправност. Нямам представа какво представляват нагревателите и как горят

Друг вариант е пет такива, ако има място http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... 0%BD%D1%82
на всеки нагревател на мястото на ключа с глимката и имаш постоянен контрол кой нагревател какво прави
GalinBelos - специалист
ivanov6600 написа:
Здравейте. Проблема е в една машина с 5(пет) нагревателя. Много често горят а са доста скъпи.
Проблема се разбра от какво е но нямам решение за момента.
Когато работят и 5те нагревателя всичко е ок. Но ако изгори първия който е до термодатчика при датчика температурата става по ниска и съответно останалите 4 нагревателя изгарят .
Тая работа малко ме съмнява да е така . Това да не е двигател че да се товари ? Все едно ако имаш три крушки в една стая , ако изгори едната крушка и другите две да се товарят повече ? По-скоро си смени доставчика на нагреватели , самите нагреватели са некачествени .
Иначе по твоя проблем - най-елегантно се решава с три такива релета http://www.relpol.bg/product/421/monofa ... ri-51.html . Пише че има версии на тези релета от 0,05 до 16 А , само трябва да подбереш с правилния за теб обхват .
tzetz009 - специалист
Това да не е за топене на смола в някоя асфалтова МИКРО-база ??? :? :? :?
tzetz009 - специалист
Нагревателите ги правят с идеята , че хората ще си топлят вода до 100 градуса , асфалта се "издава" на 200 градуса !
ivanov6600 - специалист
Става въпрос за кантираща машина. Това е ваничката с лепилото което се поддържа на 190градуса.
Проблема е, че когато изгори първия нагревател точно до датчика там лепилото е с по ниска температура.
От там и датчика не изключва. Съответно останалите 4 реотана блъскат като луди докато не изгорят.
Това с глимката ми харесва и мисля да го пробвам. Като го направя ще направя и снимки.
Иначе като технически данни реотаните оригинално са били 150Вата, сега са монтирани 600Вата.
Фирмата която ги има тези нагреватели не поддържа първия модел и са пригодили машината за втория.
Проблема е, че най- вероятно и нагревателите явно не са нещо много добро качество. Но въпреки това един реотан е 100 лв. без ДДС
valentino76bs - майстор
ivanov6600 написа:
Но въпреки това един реотан е 100 лв. без ДДС
Сериозна сума за нагревател,някакъв специален ли е ? Що не пробвате някоя друга фирма да ви направи с оригинална мощност а може и къде по евтино.А по темата - сериозните машини като екструдери например се използват амперметри .Но при тях цикъла е нон стоп и постоянната информация за изправност е силно необходима!
ivanov6600 - специалист
На zdravcho идеята е страхотна.
todortv - майстор
На мен не ми харесва, защото схемата работи "обратно" - глимките светват, когато се прекъсне веригата.
Човека казва, че като изгори нагревател до датчика, останалите продължават да блъскат и веригата не се
прекъсва.
По-добре, когато веригата е затворена да видиш, че 5 светодиода светят. :partyman:

Тема "Въпрос за следене за изгорял нагревател." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: