• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте
Обмислям направата да дворно осветление със светодиоди. Главни компоненти ще са:
- захранване - 100W DC 30V - 36V 3000mA (линк)
- осветителни тела - COB LED Chip 20W х 5 бр. (линк)
Проблема е че не мога да избера кабела за тяхното захранване.
5-те LED-a ще бъдат разпръснати из двора като не съм смятал колко точно дължина ми трябва.
Мисля да се спра на 100м ролка за да ползвам намаление.
Какво сечение трябва да е кабела?
Естествено търси се най-доброто съотношение цена/качество/техн. изисквания
zdravcho - специалист
Ами зависи от схемата на свързване - примерно дали до всеки диод ще има отделен кабел за захранване от захранващия блок или от захранващия блок ще тръгва един магистрален и ще обхожда всички диоди, дължината на кабелите...
2 или 3 могат да бъдат с магистрален, но останалите ще са на отделен.
Нещо универсално няма ли?
Все пак не са много волтовете, нито пък товара.
zdravcho - специалист
Тока, тока е от значение и дължината. Измисли каква ще е схемата на свързване и ориентировъчни дължини на трасетата. Универсално няма. Това което ще е достатъчно за една плочка на 5-6м няма да е достатъчно за 2-3 плочки на 20м.
А и това захранване ако работи с всички диоди едновременно, ще работи на границата на възможностите си - ако има защита от претоварване може да сработва, и живота му ще се скъси много. Търси някое 120-150W
nikolov333 - майстор
Инсталираш си това приложение на телефона, ако си с андроид..Има го и за айфон..въвеждаш данните за изчисляване на точка в зависимост от схемата, която измислиш и дължините на трасето и ти ги изчислява..
В общия случай при 36V/3А с дължина 20м в земя и пад от 3 до 4.5% е достатъчен 2.5мм2 меден проводник. :drinkers:
Последна промяна от nikolov333 на вт дек 20, 2016 6:13 pm, променено общо 2 пъти.
hidrazin - майстор
Syncro написа:
- осветителни тела - COB LED Chip 20W х 5 бр. (линк)
Нещо си се объркал. Това не са осветителни тела и не може да ги захранваш направо с 36V.
Искат си и драйвер и добро, много добро охлаждане.
То може да ги свържеш направо но трябва поне да ограничиш тока през диодите и няма да има два дето да светят еднакво.
:partyman:
velas - специалист
Няма грешка. В упътването в сайта пише "Driver voltage: 30-36V" и с консумация 600мА. :)
Но наистина ще му трябват яки охладители, че ще има печени гарги...
nikolov333 - майстор
hidrazin е прав..Ще ти трябват драйвери във всяко осветително тяло. С общо захранване на диодите, няма да стане.. Охладителите са друг проблем..
moimoimoi - майстор
ми то си има лед-прожектори на 12-24 волта
лично аз съм ползвал на ултралукс 50 вата http://www.ultralux.bg/bg/3/969/led-%D0 ... D0%B0.html
а може и такива да се ползват http://www.dianid.com/productv/16636/le ... -0-5m.html
GalinBelos - специалист
Не мога да разбера каква е идеята на занятието ? В магазинната мрежа е пълно с led прожектори на 220 V , които се захранват елементарно с едно кабелче 1.5 мм2 . Невиждам никакъв смисъл от опъване на тонове скъп проводник на 36 V , за едни 5 ламби .
  • 1
  • 2

Тема "Какъв кабел за 36V?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: