Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iliya_i - майстор
kolev_k написа:
KngRoo написа:
Ще я захраня от заден габарит. Имам 2 крушки, ще махна едната и на нейното място ще бодна лентата.
Що пък ша махаш крушката???
Щото е мазохист и плаче за глоба за използване на светлини от неодобрен тип.
KngRoo написа:
Защото ще светят 2-те крушки + лентата и става много.
Да нямаш електромер в колата?
KngRoo - напреднал
Електромер нямам, просто като светят всичките и се губи ефекта, който искам да постигна. Дори и без лента, само с една крушка габаритите пак светят добре. А относно неодобрения тип какво имаш предвид, да се забранят ЛЕД стоповете ли? Като аз дори няма да го ползвам за стоп, а просто да свети допълнитено. И не, няма да е бял цвят, нито син. Ще си е в цвета в който си светят габаритите. Както казах, ще намаля напрежението, за да не светят прекалено силно и да се получи заслепяване или отнемане на вниманието на тези зад мен през нощта. Не виждам причина за глоба :)
iliya_i - майстор
KngRoo написа:
Ще си е в цвета в който си светят габаритите. Не виждам причина за глоба :)
НАРЕДБА № Н-3 от 18.02.2013 г. за изменение в конструкцията на регистрираните пътни превозни средства и индивидуално одобряване на пътни превозни средства, регистрирани извън държавите - членки на Европейския съюз, или друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство
Издадена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, обн., ДВ, бр. 21
от 1.03.2013 г., в сила от 1.03.2013 г., изм. и доп., бр. 31 от 4.04.2014 г., изм., бр. 17 от 6.03.2015 г.
Чл. 22. (1) При допълнително монтиране на устройства за осветяване и светлинна сигнализация трябва
да бъдат изпълнени изискванията на:
1. регулаторен акт, определящ техническите изисквания към съответното устройство за осветяване и светлинна сигнализация;
2. Правило № 48 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации - Единни предписания относно одобрението на превозни средства по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация - Правило № 48 на ИКЕ - ООН - за ППС от категории M, N и О;
3. Правило № 74 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации - Единни предписания относно одобрението на превозни средства от категория L1 по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация - Правило № 74 на ИКЕ - ООН - за ППС от категория L1;
4. Правило № 53 на Икономическата комисия за Европа към Организацията на обединените нации - Единни предписания относно одобрението на превозни средства от категория L3 по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация - Правило № 53 на ИКЕ - ООН за ППС от категория L3.
.....
§ 1. По смисъла на тази наредба:
.....
12. "Устройства за осветяване и светлинна сигнализация" са фаровете за къси и/или дълги светлини, предните и задните фарове за мъгла, фаровете за заден ход, пътепоказателите, аварийните светлини, стопсветлините, осветителите на задния регистрационен номер, предните, задните, страничните и горнитегабаритни светлини, светлините за паркиране, предните, задните и страничните светоотражатели, дневните светлини, светлините за завиване, маркировката за видимост, адаптиращите се системи за предни светлини, аварийните стопсветлини, външните помощни светлини и задните предупредителни светлини за
сблъсък.
Т. е. светлините на автомобила са нормативно регламентирани, одобряват се от сертификационни органи и тяхната промяна не е тема за "Направи сам".
Друг е въпроса ако искаш да ползваш колата вместо коледна елха. Но той Дедо Коледа мина скоро, и ще трябва да чакаш още една година. Но така нямаш право да караш по улииците!
hidrazin - майстор
KngRoo написа:
Не виждам причина за глоба
Аз пък не виждам пречка някой катаджия да ти напере някой акт. :-D
:partyman:
KngRoo - напреднал
"Чл. 22. (1) При допълнително монтиране на устройства за осветяване и светлинна сигнализация трябва
да бъдат изпълнени изискванията на:
"
Няма да слагам нещо допълнително, просто ще заменя крушката с нажежаема жичка, с диодна лента, която ще бъде на същото място на която е била крушката и няма да свети в различен цвят от червения.
Не си мислете, че ще слагам лентата по подобие на тази, само че отзад..

Снимките са примерни.
tzetz009 - специалист
Норми и разпоредби и правила , започващи с " Единни предписания относно ... от ООН " :-D Дрън-дрън ! :lol: Това си е бюрократичен "пълнеж" .

Ако LED-лентата е вътре в самия "габарит" никой няма да се заяжда ! За светещи дюзи на стъклоумивателя правеха проблеми преди време ! И естествено го отнасяте за пуснати фарове за мъгла ако няма такава !

Я ми кажете колко случая знаете катаджия да се е заял за монтиран допълнително "трети стоп" ??? Щото нали е незаконно ?!?! Става "промяна в конструкцията" при тези обстоятелства ! На моята кола също имам :cool: !
hidrazin - майстор
KngRoo написа:
...Няма да слагам нещо допълнително, просто ще заменя крушката с нажежаема жичка, с диодна лента, която ще бъде на същото място на която е била крушката ...
И каква е целта на това ..... начинание???
:partyman:
KngRoo - напреднал
Целта е да направя една "фигурка", която ми харесва и си мисля, че ще стой добре. Ще добавя снимки в темата след като го направя това.
iliya_i - майстор
KngRoo написа:
Целта е да направя една "фигурка", която ми харесва и си мисля, че ще стой добре. Ще добавя снимки в темата след като го направя това.
Още веднъш ти казвам: на колата предписаните за модела светлини. Фигурката на елхата. Не може да слага кой каквито иска светлини по колата. Те си имат определено от международни правни норми значение. И всяка трябва да свети с точно определена яркост, място на поставяне и т.н. Това го знаят всички шофьори и тези светлини са разбираеми за тях.
А замисляш ли се по въпроса, че ти не си единственият на пътя? Как ще възприемат останалите това твои самоделни светлинни изпълнения по колата?
Аз обикновено като карам, не виждам собствените си светлини отзад, а виждам тези на другите.
gogo7777 - майстор
Няма никакви проблеми, стига стряска човека. :-D

Тема "Намаляване на напрежение на диодна лента" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: