Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vandu - специалист
Ползвам такава печка и мога да кажа че единствения начин за намаляване на сметките е намаляване на температурата.
До миналата година в квартирата където живеехме печката работеше постоянно на около 22 градуса. Жилището беше ново, топлоизолирано и имахме съседи от всякъде. По груби наблюдения на 1 час печката работеше 15-20 мин., на 24 градуса може би 40-50 мин. По празниците когато блока се опразваше на 22 градуса също работеше 40-50 мин на час.

ПС: Не казваш какво е състоянието на дограмата, има ли топлоизолация или не. Това са неща от съществено значение.
Jacomo - специалист
Честите включвания и изключвания не влияят на КПД-то на този тип уреди, съответно няма как да спестиш в тази насока. 2-3 градуса хистерезис е много. По мои наблюдения дискомфортно става при повече от 1 градус хистерезис. Ако за теб не е проблем хистерезис 3 градуса, значи го направи да поддържа 20 градуса и толкова. Честите включ/изключ се дължат на по-голямата мощност на уреда, спрямо загубите на помещението към момента, както и на малкия хистерезис на уреда. Аз малкият хистерезис го смятам за + откъм комфорт. Ти ако приемеш 3 градуса хистерезис на понижаване, то значи реално средната ти температура в помещението за един цикъл на радиатора ще е (23+(23-3))/2 = 21.5 градуса. Т.е. оттам ще ти дойде икономията - да поддържаш с 1.5 градуса по-ниска средна температура.

Единствено би спестил като не ползваш, докато те няма, или поне да намаляш температурата в помещенията, когато не си в тях. Тези радиатори нямат умен програматор, за да го настроиш кога колко градуса да държи, така че можеш да ползваш функциите отложен стоп/старт. Спирай като излизаш за работа и настройваш отложен старт след 7 часа примерно. Вече по твои наблюдения за колко часа ще загрее спрямо външната темп., ще настройваш този отложен старт.
John - специалист
Идеята ,на конвекторните отоплителни тела е да използва ;коминният ефект;при експлоатацията им.
Затова има технологично изискване за ,минимална допустима височина за монтаж.От 3 години използвам Adax.Преди това бях на Смядово.Разликата в потреблението е близо 60 %.А,комфорта е несравним.Е,изолацията на стените ,също повишава КПД ,но това прави и при всяка друга система за отопление.Извинявам се ,но климатика не е за всеки.Качественият,който ще топли при -15 е цифра ,.
масовката е до -7.Качественият конвектор,е добро решение,като за начало.Комплекта,включва :дограма,външна /вътрешна изолация,слънчев бойлер ...и т.н.
Jacomo - специалист
John написа:
Идеята ,на конвекторните отоплителни тела е да използва ;коминният ефект;при експлоатацията им.
Затова има технологично изискване за ,минимална допустима височина за монтаж.От 3 години използвам Adax.Преди това бях на Смядово.Разликата в потреблението е близо 60 %.А,комфорта е несравним.Е,изолацията на стените ,също повишава КПД ,но това прави и при всяка друга система за отопление.Извинявам се ,но климатика не е за всеки.Качественият,който ще топли при -15 е цифра ,.
масовката е до -7.Качественият конвектор,е добро решение,като за начало.Комплекта,включва :дограма,външна /вътрешна изолация,слънчев бойлер ...и т.н.
Пълни глупости. "Коминният ефект" си е обикновен принцип на конвекция, който важи и за Смядовото. Може би малко по-изразен, което би помогнало единствено за по-равномерно първоначално затопляне, което е плюс за On/Off режим.
КПД-то и на Adax и на Смядово е едно и също 99-100%. Икономията на Адакс се постига с по-прецизния термостат, съответно няма загуби от претопляне. Смядовото е по-инертно и не е подходящо за On/Off режим, защото като го изключиш като отиваш на работа, губиш енергията, която е ползвана да се загрее маслото. С изолация не се повишава КПД на уреда, а се намаляват загубите на помещението.
zdravcho - специалист
Джон, такова Смядово не си виждал. Има и още едно - малко по-елегантно направено с отвори, ама не съм го снимал. Доработки на бащата - махна термо регулатора, сложи им по един 5-тактов ключ и евентуално и диод на единия реотан. На 1 работи на около 275W и поокършва въздуха. Било му екстра на бащата за вечерта. :-D :-D :-D
Прикачен файл:
Smiadovo.jpg
Smiadovo.jpg (105.97 KиБ) Видяна 3132 пъти
Брат ми в София се топли с 3 Адакс-а. Да от към комфорт спор няма, но както казаха и по-нагоре за БГ е скъп вариант за отопление. А и в таз годишните студове каза че не са смогнали - къща, 3ти етаж, с изолация и ПВЦ дограма, отгоре покрив, от долу неотоплям 2ри етаж...
П.П. - Бащата е в Б-с в изцяло вътрешен апартамент, сменена дограма стаята 9-10кв.м
hidrazin - майстор
Адакс и икономия... :lol: Същия таш...ак като който и да е турски, китайски или друг конвектор.
:partyman:
radius - майстор
Е как да няма икономия, нали си спестил пари от климатик - значи си икономисал. :butthead:
John - специалист
zdravcho,Знаех си че,адакса е тръгнал от тука :).Нещо ,не мога да включа ,къде е проблема?Това че не мога ,да си позволя парите, за качествен климатик,или това че ползвам нещо ,което ми върши работа и ми дава достатъчен комфорт.Знам ,какво е качествен климатик ,и дървото също.Както, вече Ви казах, а като ентелегентни хора, кат мен ,трябва да знаете че,системата за отопление не включва само отоплителните уреди.А,радиаторите Смядово ,топлят много добре,но сметката е повече от добра.И,конвекцията съществува.Всичко това Ви го казвам от личен опит.А,дали ми вярвате ,това си е Ваш проблем.
zdravcho - специалист
John написа:
Нещо ,не мога да включа ,къде е проблема?
- не знам, какъв е проблема? Няма проблем, всеки е свободен да си купи каквито иска отоплителни уреди и да им плаща разходите. Както казах за комфорта спор няма - конвекторен отоплителен уред под прозореца или пък подово е по-добре като усещане от климатик. Да изолацията и дограмата са важен фактор за топлинните загуби, също колкото и жилището къде се намира - самостоятелна еднофамилна къща, кооперация, блок.... първи-последен етаж, краен-вътрешен апартамент, изложение, тухла, панел... Кой какви топлинни загуби има, с какво ги компенсира (с какво се топли) и за какво предпочита да плаща е въпрос на личен избор. Да иначе конвекцията съществува - сега не знам, но едно време се изучаваше по физика някъде 5ти клас. Разликата в ефективността на Смядово-то, Адакс, Бета, Теси и други знайни и не знайни китайски творения се определя от нагревателя - тип, конструкция, площ, материал...
:partyman:
preslav - майстор
Най-комфортното отопление, което съм имал е подово с последователно свързан конвектор, които се управляваха от външен терморегулатор. При реална температура в стаята около 20 градуса усещането е, че си на 25. Това беше преди години и надали сметките ми за ток ще са показателни сега, но ако си спомняте по едно време Енергото лепеше бележки с дължимите суми - моите сметки бяха на половина на аналогичните апартаменти.
Приказките, че обикновените климатици спирали да работят при -7 са за пазара, моите не са спирали и на -18 - да пада ефективността, но не спира да работи, пък колко дни в годината са с -18.

Тема "Идея за подобряване работата на конвекторна печка Елдом 2000" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: