Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
il_iliev - напреднал
shotik написа:
Аз мога да предложа един стабилен токоизправител за 6/ 12/ 24 волта до 10 ампера , с охлаждащ вентилатор за 45 лева. Ако има заинтересовани , ще го снимам и покажа.
Имаш л.с :)
Hoвoceлckи - майстор
sa60_89 написа:
трансформатор:
Мощност 300W
Първична намотка - 220V
Вторична намотка - 12/24/36V
12 V не ми върши работа понеже след греца напрежението пада на 11V, затова мисля да използвам 24V (изправено 21V).
Има нещо гнило. В уреда ли е, в знанията ли е, в постановката ли ... Включва ли се товар и какъв при меренето?
Развиването на навивки е принципно най-лесното, но не и правилно решение в случая.
tzetz009 - специалист
Или греца е "опушен" или има навивки "на късо" . Това напрежение не е нормално !
lpoik - специалист
:partyman: Правиш тази схема
Прикачен файл:
LM-317-TIP2955-10A.jpg
LM-317-TIP2955-10A.jpg (50.3 KиБ) Видяна 2121 пъти
lpoik - специалист
Задава се 5 А предварително,после тока сам се намалява до 0 при достигане на необходимато напрежение,в случая 14,2 v.Но трябва някой който е в част по електроника. :?
Zoro5 - специалист
Hoвoceлckи написа:
...Има нещо гнило. В уреда ли е, в знанията ли е, в постановката ли ... .
В знанията! След греца напрежението е изправено, но е пулсиращо (полусинусоиди) и ДЦ волтметър пак ще мери ефективна стойност (или средна беше?). За да стане "постоянно" се слага кондензатор ,който се зарежда до амплитудна стойност (ако е без товар).
Ако се ползва тиристор като регулатор, няма нужда да се слага кондензатор. При това акумулатора ще се зарежда с пулсиращ ток (импулси), а има твърдения ,че така се зареждал по-добре. В случая самия акумулатор изпълнява ролята на кондензатор.
При оловните акумулатори тока може и да е по-голям (понасят го) , но винаги трябва да има край на заряда по достигнато напрежение! Мисля,че 16.8V беше абсолютно допустимия максимум, но на практика трябва да е по-малко, за всеки случай.
С 2 леви - специалист
11V след греца е идеално, закачай акумулатора и ако не вярваш го измери с акумулатор колко ще се вдигне. Ползвай поне 35А грец на радиатор.
kolev_k - специалист
tzetz009 написа:
Или греца е "опушен" или има навивки "на късо" . Това напрежение не е нормално !
И защо да не е нормално 12V променливо като го прекараш през грец да стане 11V? Я прочети някой и друг учебник по електроника!
Hoвoceлckи - майстор
Постоянно, стабилизирано - да. Даже - 10,8V. Променливо, синусоидално - не. Особено след включване на капацитет (индуктивност, в случая - акумулатор).

Тема "Как да направя токоизправител с траф на 24 волта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: