Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
user001 - напреднал
Здравейте, имам трипроводна инсталация на осветлението, като осветлението не е свързано към ДТЗ.
Едно от осветителните тела е с метален корпус, имаше си тройна клема където влизат трите проводника след която продължават с проводници от самото осв. тяло. Работеше в продължение на ок. 2 год, като не се ползваше често. Наскоро спря да работи, като го отворих вътре всичко се беше стопило, като най-лошо беше положението с третия проводник на заземяването, като му се е стопила и изцяло изолацията по цялата дължина на тавана (гипсокартон) ок. 3 м. На фазата и нулата изолацията не е стопена.
След тавана кабелът е в мазилка около 20 см (където не знам какво е положението) след което има кутия, къде изолацията е цяла, но пожълтяла, както и тази на захранващия проводник.
Някой има ли идея какво точно може да се е случило, че и точно този проводник?
Ако успея да прекарам нов кабел какво да направя, че да избегна отново проблем, да не свързвам третия проводник или...?
Осветлението и кръговете за климатици (които не съм сложил още) не са свързани към ДТЗ, така ли трябва да е, ако беше свързано към ДТЗ, нямаше ли да се задейтва в този случай и да го предотврати?
nikolov333 - майстор
Според мен предпазителя на този осветителен кръг е за изхвърляне.. Не си писал какви и с какво сечение са проводниците и колко ампера е предпазителя на този осветителен кръг. Явно кабела е греел яко и си е късмет,че не се е запалило нещо. За защита от пожар се монтира 100 или 300мА ДТЗ.
Ники274 - специалист
Предпазителя няма нищо общо със заземяването-освен ако заземителния проводник не бил вързан към предпазител.Има няколко варианта за да се случи това:единия е да не е свързана нулата и заземителния проводник да е захранвал осветлението и да е имал слаба връзка в клемата и да се е постопил.Другия вариант е малко вероятен ,но все пак е възможен.Понеже заземяването е свързано към металния корпус на осветителното тяло и чрез крепежните елементи на това тяло да прави връзка с армировката на плочата.Съответно да се получава разлика в потенциалите на входната нула и заемяване в апартаментното табло и армировката да има по-нисък потенциал.Тогава почва едно дърпане от там на една част от мощността на всички останали уреди в апартамента.....като се замисли човек защо не и комшиите да дърпат от този по-нисък потенциал...Но както споменах -това е доста малко вероятно.
А за да се нагрее този проводник значи ,че по него е текло доста голям ток,или е имал кофти връзка,но пак е текъл някакъв ток и не е бил само един пасивен заземителен проводник в една трипроводна инсталация,а си е бил доста активен.

Пп бях пропуснал да обърна внимание,че тавана е гипсокартон.Понякога гипсокартонаджиите са много зле по отношение на ел.инсталациите,виждал съм завити рапиди 4 см на ЦД профил и минали и през свт кабел.Случвало се е не веднъж конструкцията на целия окачен таван да е офазена.И в случая ще е нормално при офазена конструкция, заземителния проводник да се нагрява ако металното тяло е хванато за конструкцията с някой рапид.Провери си за офазяване на конструкцията.Обърни внимание ,че може да минава и през някой ключ за осветление тази фаза.
preslav - майстор
Според мен без прекарване на нов проводник няма как да минеш - така, че действай в това направление. Когато си готов с каруцарската работа си извикай кадърен ел.техник да ти навърже тоците. Когато всичо е свързано и проверено замазваш изкъртеното и си готов.
Пропуснах да кажа да се консултираш с ел.техника какъв кабел да положиш, а най-добре е ти да подготвиш каналите, а той да си донесе материалите.
DMN - майстор
user001 написа:
като най-лошо беше положението с третия проводник на заземяването, като му се е стопила и изцяло изолацията по цялата дължина на тавана (гипсокартон) ок. 3 м
Ники274 написа:
Има няколко варианта за да се случи това:единия е да не е свързана нулата и заземителния проводник да е захранвал осветлението и да е имал слаба връзка в клемата и да се е постопил.
Според мен от лоша връзка в свързвъща клема трудно може да се стопи цялата изолация на три метра проводник.
Явно е протекъл доста голям ток за да се случи това, което се е случило.
Другите варианти ми се струват по възможни като причина :) .
Авторът не е уточнил - какво е жилището(къща, блок), какво е сечението на този стопен проводник, пък и за всеки случай една снимчица на осветителното тяло и как е закачено за тавана, няма да е излишна.
user001 - напреднал
Жилището е кооперация (4 етажа). До таблото в апартамента достигат два проводника.
Предпазителят на този кръг е 10А, сечението на проводниците - 1.5 кв.
Преди около месец разбрах, че има някакъв проблем, чуваше се пукане като се включи и ключът по-трудно се натискаше. Помислих, че проблемът е в ключа и откачих от ключа проводника за това тяло. Ключът е двоен и ползвах другото осветление.
Взех си нов ключ да го сменя и като го включих предпазителят падна, пробвах директно без ключ и пак падна, след което вече свалих тялото и видях положението. В конзолата на ключа няма поражения.
Пробвах сега с фазомера на конструкцията на тавана - не свети, но този кабел съм го откачил, ако проблемът е бил от него.
Вътре в корпуса на тялото има клема, два тънки проводника (многожични) за заземяването, единият отива на корпуса, другият на шината на тавана, която държи тялото. Има и кабели за лампите съответно.
Като гледам стопеното си мисля и варианта дали кабелът за лампите не е направил проблем, защото има стопено на него и да е стопил този тънкия проводник за заземяването и да е тръгнало нататък, но е възможно и обратното - той да е стопен от този за заземяването.
Има 3 крушки по 13 вата, като на тялото пише max 60 w за всяка.

Изображение

Изображение

Изображение
DMN - майстор
user001 написа:
До таблото в апартамента достигат два проводника.
Това трябваше да го кажеш още в първия ти пост - за друг път да знаеш :-D . Много от вариантите посочени тук за предполагаемата причина отпаднаха вече.
user001 написа:
Вътре в корпуса на тялото има клема, два тънки проводника (многожични) за заземяването, единият отива на корпуса, другият на шината на тавана, която държи тялото. Има и кабели за лампите съответно.
Нещо тук не се връзва по правилата, ама хич, поне от твоите обяснения :) . За заземяването проводника трябва да един, но щом в таблото на апартамента ти влизат два проводника, то значи, че нямаш заземяване, за да имаш заземяване, в таблото ти трябва да влизат три проводника.
Според мен си извикайте електротехник да погледне, поне стана ясно, че във вашия екип човек разбиращ от електротехника и фотография няма(в кръга на майтапа го казвам :) ).
user001 - напреднал
DMN написа:
user001 написа:
Нещо тук не се връзва, ама хич, поне от твоите обяснения :) . За заземяването проводника трябва да един...
В клемата влиза един проводник. Имам предвид, че от другия край на клемата излизат два тънки проводника, които са си от самото тяло и единият отива на корпуса, а другия на шината.
DMN написа:
Това трябваше да го кажеш още в първия ти пост - за друг път да знаеш :-D . Много от вариантите посочени тук за предполагаемата причина отпаднаха вече.
Извинявам се. Кои от вариантите отпаднаха? :)
DMN - майстор
user001 написа:
Осветлението и кръговете за климатици (които не съм сложил още) не са свързани към ДТЗ, така ли трябва да е, ако беше свързано към ДТЗ, нямаше ли да се задейтва в този случай и да го предотврати?
А изобщо ДТЗ в твоето табло има ли?
user001 - напреднал
DMN написа:
user001 написа:
А изобщо ДТЗ в твоето табло има ли?
Да, имам две ДТЗ, към които са свързани всички останали кръгове, без кръга за осветлението и два кръга за климатици.

Тема "Проблем с трипроводна инсталация - осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: