Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bat_danio - специалист
И какво общо има мостовака... в къщи мостовака 3х4мм2 от таблото(отделен предпазител) през коридора в бойлерно тало да ама не в апартаментно табло за 1 автомат който прекъсва фазата само
използвам голям предпазител като ключ. Плюсовете са евтин(5-10лв) за смяна, яки клеми за връзка , нула и защитен отиват цели до бойлера без прекъсване от таблото. На удобно място извън банята е и може да се спре (до сега не съм го спирал). Предпазителя и дефектнотоковата си дремят в етажното таблото.
grizan1980 - специалист
Здравейте, чудех се къде да пиша, но май това е правилната тема :) . Днес попаднах на една кооперация, където икономията е на върхово ниво. Сградата е от 7 етажа, първите два с магазини/офиси а останалите 5 с по 4 апартамента. Един колега ме викна на помощ и гледам аз и се чудя .... Всеки етаж се захранва от ТЕМО-то с един кабел СВТ4х10 като всяко жило от него е захранване за един апартамент, допълнително от Темо за нула ползват 50 кв. мм и за земя 16кв. мм . Даже на едно място кабелите са снаждани . Виждал съм да се ползва обща земя но с доста по голямо сечение, ама нула . ПРекалено много икономисваме и ще направим беля.....
iliya_i - майстор
Ако 3 от тези 4 апартамента са на различни фази, нулата не е проблем. Проблем е, че в раздел електротехника дават съвети много хора, дето не са на ясно, що е то трифазна верига и какъв ток тече през нулата при свързване в звезда! Даже и не осъзнават, че в случая ел. абсурда са самите те!
Hoвoceлckи - майстор
Ти още малко и ще кажеш, че трябва да знаят поне първия закон на Кирхов :wink:
fox_vt - майстор
Абе кво ми го хвалите това ново строителство,дт3 трипроводна инсталация дъра бъра и т н. След интервенция със перфоратор (кабел пуснат по диагонал) :shock: пада главния в апартаментното и е главното на входа. Както и да е стават такива работи, отивам да го вдигна и о чудо главния за апартамента и за всички апартаменти е 35 А :shock: :shock: . Една фурна и бойлера и всичко приключва..... кой за бога подписва тия актове,и как се иска 100к лева за такъв боклук. И редовно токови удари във новите квартали ако и със трафото е имало яко икономия.....
БайТанас - специалист
iliya_i написа:
Ако 3 от тези 4 апартамента са на различни фази, нулата не е проблем. Проблем е, че в раздел електротехника дават съвети много хора, дето не са на ясно, що е то трифазна верига и какъв ток тече през нулата при свързване в звезда! Даже и не осъзнават, че в случая ел. абсурда са самите те!
Това за абсурда май за тебе се отнася като пишеш такива глупости.
valentino76bs - майстор
БайТанас написа:
iliya_i написа:
Бай Танасе глупости пишеш ти,абсолютно прав е колегата!
iliya_i - майстор
БайТанас написа:
БайТанасе, точно си улучил темата, в която да пишеш "ЕЛ. АБСУРДИ", защото това което съм написал се отнася точно, за такива като теб! Ти си поредния абсурд в раздел "Електротехника".
Hoвoceлckи написа:
Ти още малко и ще кажеш, че трябва да знаят поне първия закон на Кирхов :wink:
Да, ама и да не мислят като за прав, а за променлив ток. И поне да знаят, че трите фази са дефазирани на по 120 градуса!
fox_vt - майстор
Да намесите свързване звезда във жилищен блок :lol: . Жилищен блок и трифазен електродвигател по отношение на нулата нищо общо. Три от четири апартамента.... а четвъртия кучета го яли.
iliya_i - майстор
fox_vt написа:
Да намесите свързване звезда във жилищен блок :lol: . Жилищен блок и трифазен електродвигател по отношение на нулата нищо общо. Три от четири апартамента.... а четвъртия кучета го яли.
Апартаментите са общо 20, или по 6-7 на фаза. Това 50 кв. нула е напълно достатъчко да обере всички разлики на потреблението на различните апартаменти.
И за потеден път ще ТИ спомена, че свързването "звезда" не се отнася само за трифазни електродвигатели. Ама ти си знаеш твоето....
Можеш (ако желаеш) да прочетеш написаното в други теми в този форум по въпроса, например:viewtopic.php?f=11&t=55641&hilit=%D1%82 ... 20#p818489

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: