Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zz_stefanov - майстор
БайТанас написа:
iliya_i написа:
БайТанас написа:
Това за абсурда май за тебе се отнася като пишеш такива глупости.
БайТанасе, точно си улучил темата, в която да пишеш "ЕЛ. АБСУРДИ", защото това което съм написал се отнася точно, за такива като теб! Ти си поредния абсурд в раздел "Електротехника".
Hoвoceлckи написа:
Ти още малко и ще кажеш, че трябва да знаят поне първия закон на Кирхов :wink:
Да, ама и да не мислят като за прав, а за променлив ток. И поне да знаят, че трите фази са дефазирани на по 120 градуса![/quote
Вие с Валентино направо ме разсмяхте да ми говорите за свързване в звезда се едно ми свързвате двигател ,там нещата са по други защото натоварването на трите фази е еднакво . Какво става когато в единия апартамент включат боилера и фурната а в другия работи само телевизора и хладилника и имаш прекъсната нула към трите апартаменти знаете ли? Ще ви подскажа телевизора и хладилника отиват на ремонт . Който включи по големия товар напрежението му пада до 130- 140 волта а при по малкия товар може да скочи над 300 волта. От опит го казвам . Работя в енергото и са ми се е случвали такива аварии. А помислете над глупостите които пишете ще ми свързвате три апартамента в звезда без нула. Направо ви" завиждам" за умните приказки момчета измисляте нова електротехника !!!
Какво общо има разчета колко да е дебела нулата с авариите дето могат да ти ги сервират от енергото или пък от калпавите връзки по нулата в блока, и кой тук е свързвал "три апартамента в звезда без нула"?
iliya_i - майстор
БайТанас написа:
От опит го казвам . Работя в енергото и са ми се е случвали такива аварии.
БайТанас, като работиш в енергото, би ли споделил с какви сечения на нулевите и фазовите проводници захранвате битивите потребители?

То в енергото и портиери има... Едва ли си ел. техник (да пази господ).
БайТанас - специалист
zz_stefanov написа:
БайТанас написа:
iliya_i написа:
БайТанасе, точно си улучил темата, в която да пишеш "ЕЛ. АБСУРДИ", защото това което съм написал се отнася точно, за такива като теб! Ти си поредния абсурд в раздел "Електротехника".
Да, ама и да не мислят като за прав, а за променлив ток. И поне да знаят, че трите фази са дефазирани на по 120 градуса![/quote
Вие с Валентино направо ме разсмяхте да ми говорите за свързване в звезда се едно ми свързвате двигател ,там нещата са по други защото натоварването на трите фази е еднакво . Какво става когато в единия апартамент включат боилера и фурната а в другия работи само телевизора и хладилника и имаш прекъсната нула към трите апартаменти знаете ли? Ще ви подскажа телевизора и хладилника отиват на ремонт . Който включи по големия товар напрежението му пада до 130- 140 волта а при по малкия товар може да скочи над 300 волта. От опит го казвам . Работя в енергото и са ми се е случвали такива аварии. А помислете над глупостите които пишете ще ми свързвате три апартамента в звезда без нула. Направо ви" завиждам" за умните приказки момчета измисляте нова електротехника !!!
Какво общо има разчета колко да е дебела нулата с авариите дето могат да ти ги сервират от енергото или пък от калпавите връзки по нулата в блока, и кой тук е свързвал "три апартамента в звезда без нула"?
73 страница на темата мнение на iliya_i . Свързва три апартамента в звезда и нулата е без значение Аз го разбирам че може да сложим и 1 мм.
Junak - майстор
БайТанас написа:
73 страница на темата мнение на iliya_i . Свързва три апартамента в звезда и нулата е без значение Аз го разбирам че може да сложим и 1 мм.
Аааа, Тя темата още не е стигнала до там :) Още е на 65 страница
hidrazin - майстор
1.Жителите на кооперацията наистина са прецакани но не заради нулата.
Прецакани са заради малките партиди. Пуснали са им по 6kW за да спестят едни 5000 лева от партиди(по спомен).
2.Някой спомена за кабели с "по-тънка нула". Това не се отнася за конкретния случай!!!
Имам в предвид че не се отнася за трифазни линии захранващи монофазни товари както е в случая.
Справка чл.1782 от Наредба 3.
3.Сечението на нулата е напълно достатъчно за тези консуматори 20х6=180kW
Колкото и да е неравномерно натоварена трифазната система, пак тока в нулата ще е далеч под допустимия за 50 квадрата.
Малко сметки:
Нека приемем че в един и същи момент 7 апартамента на фаза А тръгнат да консумират по 6kW.
Всички останали по другите две фази си изключат всички консуматори.
Тогава през нулата ще имаме:
7ап. х 6kW = 42kW товар което е около 180А
Напълно във възможностите на проводника от 50 квадрата.
Даже може да поеме и известно количество реактивна енергия. :-D
4.Презумпцията нулевия проводник да не е с по-малко сечение от фазовия е цел безопасност.
Демек да може да издържи тока на късо съединение на фазовия проводник а не да прегори преди него.
В дадения случай даже сме презапасени. Дори и 2-3-4 апартаментни табла(от една и съща фаза) дадат на късо едновременно, нулата няма да прегори.
Все пак към тях фазните проводници са само по 10 квадрата...
:partyman:
БайТанас написа:
iliya_i не е казал това на 63-та страница. Друго е казал.
А това че не си го разбрал и го тълкуваш както си искаш, си е твой проблем.
БайТанас - специалист
iliya_i написа:
БайТанас написа:
От опит го казвам . Работя в енергото и са ми се е случвали такива аварии.
БайТанас, като работиш в енергото, би ли споделил с какви сечения на нулевите и фазовите проводници захранвате битивите потребители?

То в енергото и портиери има... Едва ли си ел. техник (да пази господ).
Със 16 квадрата захранваме потребителите. А ти си смешен и от такива техници като теб да пази господ ако въобще си техник щом за теб нулата няма значение а от нея зависи и живота на потребителя . И не позна не съм портиер ха ха ха .
Hoвoceлckи - майстор
Ти ще си кажеш :-D Колко е сечението на въздушната нула? До колко къщи захранвате с една такава нула?
БайТанас - специалист
Hoвoceлckи написа:
Ти ще си кажеш :-D Колко е сечението на въздушната нула? До колко къщи захранвате с една такава нула?
Това е сечението от стълба до всеки консуматор по отделно а въздушната мрежа 70 квадрата като за всеки ремонт се смята ток на късо и пад на напрежение на извод. Независимо дали е кабелно или въздушно . При нас няма кабели с по ниско сечение на нулата независимо от сечението. От старото строителство има но от новото не.
hidrazin - майстор
БайТанас написа:
... въздушната мрежа 70 квадрата ....
А фазните по колко квадрата са и колко къщи захранвате с тези 70 квадрата (горе-долу) ?
БайТанас - специалист
hidrazin написа:
БайТанас написа:
... въздушната мрежа 70 квадрата ....
А фазните по колко квадрата са и колко къщи захранвате с тези 70 квадрата (горе-долу) ?
Нали съм написал че се смята тока на късо и пад на напрежение според всеки извод е различно . Минималното сечение е 70 квадрата фазови нулата 71,5 което монтираме ние. Става въпрос за усукан проводник. Гола мрежа вече не се монтира.

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: