Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
griffin - майстор
разпределителна кутия нямаше иначе бия е ползвал определено :-D. иначе макари нямам но изпъвам жилата и бутам малко, слизам до другия край на тръбата и дърпам и така много пъти. жила дърпане имам от фибростъкло, но ми изглежда губене на време да прекарвам ново жило след като от завода вече са сложили и не съм си правил експеримент честно казано.
гофрета с кабели има, но тях ги ползвам само за серия от контакти :-D
благодаря на включили те се за сега има две идеи за опитване.
помощник ще опитам да намеря поне за тая работа ама ще видим :-)
moimoimoi - майстор
ако гофрето има вътре изтеглящо въже или тел е лесно

режеш си нужната дължина от гофрето,въжето от едната страна го връзваш за нещо неподвижно а от другата сртана за кабела и теглиш гофрето и един вид преместваш гофрето върху кабела
но ако ти е нужно 25 метра то трябва да имаш свободно пространство минимум 50метра за да може да разпънеш 25метра гофре и след него още 25 метра за кабела
nikolov333 - майстор
Според мен има начин да теглиш лесно сам, ако си подготвиш добре снопа в началото като го разгърнеш добре, за да не са усукани кабелите/проводниците и ако гофрето е с достатъчно голямо сечение. Проблема е в подвеждането им към отвора на гофрето. Ако измислиш някаква система с малко съпротивление, примерно с някакви ролки на втулки или лагери, която да ги подвежда към центъра на гофрето в началото му, няма да е проблем, да се дърпат леко от другия край..разбира се при достатъчно голям диаметър на тръбите. Съпротивлението в началото е заради тежестта им и триенето в ръбовете на входа на гофрето..говоря за замазаните в стената гофрета или ако са фиксирани по някакъв начин.
Последна промяна от nikolov333 на съб юни 24, 2017 11:48 am, променено общо 1 път.
griffin - майстор
аз за това питам тук за готово решение което може да се закупи, или система която се ползва в практиката и може да се направи
nikolov333 - майстор
Нещо такова.. но ролките е добре да са по-близо и да се разминават отдоло за да няма процеп между тях.
http://megafishing.bg/product/1903/stoy ... olmic.html
hidrazin - майстор
Няма универсално решение или по-точно е това с няколко чифта ръце и жило.
Има системи за изтегляне и за издухване на кабели в тръби но не са подходящи за случая и са много скъпи.
Пък и не са за точно такъв модел кабели.
Просто не е трябвало да се залагат такива големи дължини гофрета без предварително в тях да е пуснат проводника/кабела.
В тази връзка - ти продължаваш да бъркаш кабели, проводници, едножилни, едножични...
griffin написа:
... многожилния е подходящ само за wago с лостче ...
Ако чак толкова не може да си намериш помощник може да си помахаш с електрическа лебедка.
Мисля че няма нужда да обяснявам как.
Или остава варианта да търчиш насам - натам.
:partyman:
nikolov333 - майстор
Имало и готови решения за кабели, но колко ще са полезни в случая, не знам..
https://www.google.bg/search?q=ролкови+водачи+за+кабели
nikel - специалист
А защо не ползвате фуния за течности има едни които са с гофриран накрайник и няма да задира проводника. Пъхаш фунията в гофрето и дърпаш
От проба глава не боли.
griffin - майстор
това звучи като добра идея ще го пробвам заедно с макарите за развиване, мерси
nautilus33 - майстор
Налага ми се да изтегля около 3м СВТ 2х1,5 от гофра, за да го поставя в полиетиленова тръба и да го положа под земята, защото в момента част от него е навън. Гофрето е циментирано в дувар и има два прави ъгъла. Ако вържа кабела с някакво въже(имам найлонов конец) и го издърпам наобратно, после дали лесно ще мине по гофрето като го дърпам с конеца, или може да заседне на някой от ъглите. Гофрете по спомен е Ф16.

Тема "Теглене на кабели в гофрета, но САМ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: