• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zz_stefanov - майстор
Ми при така поставените неграмотно условия наистина ще се стигне до ЗБУТ. Да прибавя към опасностите и пожар.
Не си проличава да е направен елементарен разчет, та на базата му някой да вземе и да ти помогне.
Пък да беше казал и в каква верига ще се свърже това.
Има един сайт мазето, там е пълно с горди неграмотници.
То звучи като - искам да купя цимент, но да е червен :)
hidrazin - майстор
vandu написа:
Търся решение на един проблем, а ти ми даваш акъл по ЗБУТ, който няма нищо общо с питането ми.
Каквото питането, такъв и отговора... А някой да напише тва съпротивление колко ома трябва да е???
Ето, това е реостат 15A 38 Ω. От снимката се вижда че има ЧЕТИРИ дръжки за да го носят двама човека.

Изображение

Както писах и по-горе - това ще е някое гениално хрумване.
След като няма достатъчно информация за това какво искаш да направиш, каква адекватна помощ очакваш???
:partyman:
vandu - специалист
Трябва ми за товар на батерии. Батериите са 1,5; 3; 6 V, ампер час не знам точно колко са. Трябва да се изпитат на късо за да се види каква максимална температура биха достигнали, и дали ще протекат. Но имат вграден предпазител който прекъсва, за различните батерии са различни токове, 9; 12; 15 А. Затова товара на батерията трябва да се регулира. Да може да държи колкото се може по-дълго време максималния ток и прекъсвача да не се задейства. Батериите които нямат предпазител не са проблем, свързват се директно късо и само им се мери температурата,а след 24 часа се проверяват за течове.
Миналата година го правихме с парче от реотан, но като поработи 10-15 мин. реотана е червен и трябва да се премести мястото на свързване защото вече си е променил съпротивлението, а и напрежението на батерията пада.
Не е задължително да е "направи и сам" може и някакъв уред (като този който си дал).
DMN - майстор
vandu написа:
Миналата година го правихме с парче от реотан, но като поработи 10-15 мин. реотана е червен и трябва да се премести мястото на свързване защото вече си е променил съпротивлението, а и напрежението на батерията пада.
Според мен и тази година напрежението на батериите пак ще пада, може би след сто години ще измислят батерии, на които напрежението няма да пада :? .
Интересно занимание си си намерил - ток на късо на батериите, температура, протичане...
Какви са батериите и защо трябва да ги правиш тези неща? Ако споделиш, може би ще е по-лесно да ти кажат хората - как и кое :) .
vandu - специалист
Защо трябва да се пита винаги "защо ти е това".
Да си играя вкъщи.
Човек пита за нещо и веднага го почвате.

ПС: Не чети между редовете.
Идеята е като падне напрежението на батерията да се промени съпротивлението на товара и да продължи да си поддържа 12А колкото се може по-дълго време.
hidrazin - майстор
Виж сега, пак не е много пълно описанието на видовете батерии но все пак е нещо.
Моето мнение е че е по-добре да си направите отделни товари за всеки вид батерия от готови, мощни резистори.
Примерно за 1,5 волта и 15 ампера ти трябва товар със съпротивление 0,1 ом и мощност около 23 вата.
Ето, този резистор е точно такъв товар:
AX25WR-0R1
Друг пример - за 6 волта и 15 ампера ти трябва товар със съпротивление 0,4 ома и мощност 90 вата.
Това са четири резистора като горния свързани последователно.
Може и да се направи нещо доста по-универсално.
Да се свържат последователно 10-тина такива резистора и да се направят изводи от краищата и всяка връзка.
Так ще се получи магазин от съпротивления с който може да регулираш товара като превключваш съпротивлението от 0,1 до 1 ом през 0,1 ом.
Може да се направи и по-прецизно ако се използват резистори по 0,05 ома но ще се оскъпи доста...
:partyman:
P.S. Тези резистори искат охлаждане и се монтират на радиатор.
Взимаш един голям алуминиев радиатор и монтираш 10-те резистора с термопаста.
zz_stefanov - майстор
vandu написа:
....
Идеята е като падне напрежението на батерията да се промени съпротивлението на товара и да продължи да си поддържа 12А колкото се може по-дълго време.
Трудна за разбиране идея, поне както е изразена :)
DMN - майстор
vandu написа:
Да си играя вкъщи.
На такъв отговор, не заслужаваш даже и мненията, които си получил досега.
Draganov - специалист
Ако те устройва набор резистори с изводи между тях,това става:
Изображение
http://iskras.com/language/bg/uploads/f ... 193c11.pdf
  • 1
  • 2

Тема "Търся товрано съпротивление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: